Иран провежда сухопътни военни учения по крайбрежието на Оманския залив

OFFNews 19 януари 2021 в 15:23 1212 0

Снимка AP/БТА

Иран започна учение на сухопътните сили по крайбрежието на Оманския залив, съобщава AP, цитирайки държавната телевизия. Това е последното засега от поредица извънредни учения, които страната провежда на фона на ескалиращото напрежение във връзка с ядрената й програма и натиска, оказван от Вашингтон срещу Техеран.

Според доклада в ежегодното учение участват подразделения командоси и десантна пехота, заедно с бойни самолети, хеликоптери и военни транспортни самолети. Главнокомандващият на иранската национална армия Абдолрахим Мусави наблюдава учението.

Наскоро Иран засили провеждането на военни учения като част опит да се повлияе на новоизбрания президент Джо Байдън за ядрената сделка, от която се оттегли президентът Доналд Тръмп. Байдън заяви, че САЩ могат да се присъединят отново към многонационалното споразумение, чиято цел е да ограничава ядрената програма на Иран.

По-късно във вторник държавната телевизия излъчи кадри с парашутисти, бронирани превозни средства и ракетна система с многократно изстрелване, активирана по време на учението.

„Целта на това учение е да се оцени нападателната и проникваща сила на сухопътните сили срещу врага от въздух, земя и море“, каза Киомарс Хайдари, началник на сухопътните войски.

В събота иранската Революционна гвардия проведе учение, изстрелвайки балистични ракети срещу военни кораби по симулирана цел на разстояние от около 1 800 километра в Индийския океан, ден след като аерокосмическото подразделение на гвардията изстреля балистични ракети земя-земя и дронове срещу „хипотетични вражески бази“ в огромната пустиня в централната част на страната.

Миналия четвъртък военноморските сили на Иран изстреляха крилати ракети като част от военноморски учения в Оманския залив, под наблюдението на ядрена подводница на САЩ. По-рано миналата седмица обединените сили на гвардията извършиха ограничена маневра в Персийския залив след масирана тренировка само за дронове над половината от страната по-рано през януари.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се увеличи на фона на поредица от инциденти, произтичащи от едностранното оттегляне на Тръмп от ядрената сделка на Иран със световните сили. В последните дни на администрацията на Тръмп Техеран превзе южнокорейски петролен танкер и започна да обогатява уран до нива, по-близки до необходимите за оръжие, докато САЩ изпрати в района бомбардировачи B-52, самолетоносача USS Nimitz и ядрена подводница.

През 2018 г. Тръмп едностранно оттегли САЩ от ядрената сделка на Иран, в която Техеран се съгласи да ограничи обогатяването на уран в замяна на премахването на икономическите санкции. Тръмп цитира програмата за балистични ракети на Иран измежду други причини за оттеглянето от споразумението.

Когато САЩ след това засилиха икономическите санкции, Иран постепенно се отказа от ограниченията, които сделката беше наложила върху ядреното му развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови