Тръмп е планирал нападение срещу Иран

OFFNews 17 ноември 2020 в 16:53 4223 1

Снимка архив

Доналд Тръмп е планирал удар срещу Иран заради ядрената програма на Техеран, пише "Ню Йорк Таймс". Той обаче бил разубеден от съветниците си, които го предупредили, че евентуалната намеса на САЩ може да доведе до по-широк конфликт, пише още американският всекидневник.

По време на среща със съветниците си миналия четвъртък в Овалния кабинет Тръмп съобщил намеренията си за нападение над основния ядрен комплекс на Иран - Натанз. Те обаче го разубедили, защото евентуалният удар на Вашингтон може да доведе до сериозен международен конфликт в края на мандата му.

Сред противниците на плана на настоящия президент на САЩ били Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпео, Кристофър К. Милър - министър на отбраната, и генерал Марк А. Мили.

Срещата идва непосредствено след новините за значително увеличение на иранските запаси от ядрен мателиал, както и за новия строеж в ядрения комплекс Натанз. Малко преди това Международната агенция по атомна енергия съобщи, че Техеран изгражда подземен завод за центрофуги за обогатяване на уран.

Тръмп обаче едва ли се е отказал от намерениеото си за удар срещу Иран и е възможно да търси възможност за нападение срещу ирански обекти, включително и срещу проирански групировки, като някои такива в Ирак, пише "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови