Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Голямата вина на ''момчетата от Харвард'' беше позицията им срещу Русия, пише Зиаре

Балканските медии: Путин свали проевропейското правителство на България

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2022 в 11:11 1484 0

Вот
Правителството на България бе свалено с вот на недоверие, подкрепен от ГЕРБ, Възраждане, ДПС и Има такъв народ.

България е хвърлена в нова политическа криза, след като проевропейското правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, посочва румънският информационен сайт Зиаре. В. „Ромъния либера“ коментира темата под заглавие „Политическо напрежение на юг от Дунава“.

Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков и следващите стъпки в конституционната процедура са отразени подробно и от вестниците „Гъндул“, „Адевърул“, „Евениментул зилей“ и други водещи румънски медии.

Изданията в Букурещ припомнят, че правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност само преди шест месеца и че миналата година в България се проведоха три кръга парламентарни избори.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че 42-годишният възпитаник на Харвард Кирил Петков е известен с реформаторския си подход, ангажимента за борба с корупцията и с твърдата си антируска позиция. Зиаре посочва, че голямата „вина“ на „момчетата от Харвард“ е била позицията им срещу Русия.

Телевизия Диджи 24 допълва, че в страна, която през цялата си история е имала тесни връзки с Русия, Петков открито е заемал силна пронатовска позиция. Телевизията припомня, че Кирил Петков смени министъра на отбраната, който направи прокремълски изявления в началото на руската инвазия в Украйна.

„Адевърул“ отбелязва, че хетерогенната коалиция около „Продължаваме промяната“ бе сформирана през декември след десетилетие на управление на „противоречивия Бойко Борисов“. Неговата партия ГЕРБ се възползва от напускането на антисистемната формация „Има такъв народ“ и внесе вот на недоверие, обвинявайки правителството в провал на икономическата и финансовата политика в условията на ценови скок, пише „Адевърул“.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че певецът и телевизионен водещ Слави Трифонов е оттеглил „Има такъв народ“ от управляващата коалиция, изтъквайки недоволство, свързано с бюджета и позицията на премиера за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Трифонов обаче бе обвинен, че е взел това решение, за да защити „мафиотската олигархия“ в България, посочва Зиаре.

Румънските медии цитират думите на Кирил Петков след вота на недоверие: "За мен беше чест да ръководя правителство, което бе свалено от господата Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова“ и обещанието му, че ще продължи да се бори за държава, в която няма да има „задкулисие и мафия“.

Гръцките медии предимно се ограничават да съобщят за вота на недоверие срещу българското правителство в парламента, но изтъкват и някои от причините, които според тях са довели до разпадането на управляващото мнозинство.

„Политически сътресения в България след падането на правителството на Петков“. Коментира се, че катализиращ фактор за този резултат са били противоречията по въпроса дали България трябва да разблокира евроинтеграционния процес на Република Северна Македония. Агенцията се позовава на Ройтерс и цитира политически анализатори, според които следващото българско правителство ще заеме по-неутрална позиция по отношение на войната в Украйна след ясно проевропейската и пронатовска позиция на правителството на Петков.

„Правителството в България падна заради Путин“, е заглавието в информационния сайт ieidiseis.gr. Изданието пише, че „въпреки че страната някога беше един от най-близките съюзници на Москва, тя осъди руското нахлуване в Украйна и гласува за санкциите на ЕС срещу нея.

„Вима“ се спира на пукнатините, които са съществували в четворната коалиция по време на краткото й управление, както и външните фактори, които са оказали натиск за бързото му падане. Сред тях изтъква войната в Украйна и разделението в обществото по въпроса за Русия, обстоятелството, че България отказа да плаща за руския природен газ в рубли и беше сред първите страни, засегнати от спирането на руските газови доставки, олигарсите, които са престанали да взимат своите комисиони, противоречията за оръжейните доставки за Украйна и споровете за позицията по отношение на Република Северна Македония.

Свързаният с Гръцката комунистическа партия сайт 902.gr коментира, че падането на правителството в България предизвиква сътресения на фона на „изострянето на сблъсъка между американонатовците и Русия“.

"Албениън дейли нюз" също информира за падането на българското правителство, като отбелязва, че това става в момент, "когато България се очакваше да вдигне ветото си над Северна Македония" за преговорите с Европейския съюз. Изданието посочва, че страната сега вероятно ще пристъпи към предсрочни избори. "Кирил Петков бе един от хората, които подкрепяха вдигането на ветото над Северна Македония, за да се проправи път за процеса на преговори и членството ѝ, а следователно и на Албания", отбелязва албанското издание. "Той бе избран да се бори с корупцията и постави България на преден план сред западните държави в твърдите санкции срещу Русия след инвазията в Украйна", пише още "Албениън дейли нюз".

"Управляващата коалиция в България не успя да си осигури вот на доверие", посочва в кореспонденция от София турската Анадолска агенция. "Тричленното правителство на малцинството на премиера Кирил Петков, който от шест месеца заема поста в България, падна, след като не успя да получи доверие от парламента", се допълва в кореспонденцията, препечатана в много турски медии. В текста се напомня и за събитията около изтеглянето на "Има такъв народ" от правителството и отстраняването на Никола Минчев като председател на парламента.

"Правителството в България рухна и страната върви към четвъртите избори за две години", отбелязва турският сайт "Сон дакика".

Изданията в Сърбия също отделят внимание на подкрепения в българския парламент вот на недоверие към българското правителство. В.“Блиц“ отбелязва, че вотът на недоверие е бил по повод фискалната и икономическата политика на правителството на Кирил Петков. В.“Курир“ цитира изданието „Политико“, според което случилото се увеличава шансовете за по-дълбоки политически сътресения в страната, в която миналата година са се провели три пъти парламентарни избори. Посочва се още, че Кирил Петков е бил подкрепен на последните избори заради обещанието да се бори с корупцията, като също така е накарал София да заеме много твърда позиция срещу Русия от началото на конфликта в Украйна.

Македонските медии също информират за падането на българското правителство. „Нова Македония“ съобщава за успешния вот на недоверие под заглавие „Правителството на Кирил Петков падна заради политиката към Македония “и отбелязва, че препъникамъкът бил началото на преговорите между Република Северна Македония и ЕС, които София блокира. Вестник „Република“ цитира думите на българския премиер пред събралите се вчера пред Народното събрание граждани, че ще се опита да получи подкрепата на независими депутати, а ако не успее, се отива към нови парламентарни избори.

Под заглавия „Политическа криза в България: опозиционните депутати свалиха правителството на Кирил Петков“ (в. „Вечерни лист“), “Българското правителство падна, очаква се ново отношение към Русия” (хърватската телевизия Ен1), „Депутатите гласуваха недоверие на българското правителство“ (хърватската обществена телевизия ХРТ) медиите в Хърватия информират за вота на недоверие към правителството на Кирил Петков.

Политическата криза може да попречи на усилията на България, която почти изцяло зависи от руския газ, да осигури стабилни доставки на природен газ, след като Москва прекъсна снабдяването на страната поради отказа на София да плаща в рубли, отбелязват хърватските издания, цитирайки агенция Хина.

Вестник „Ютарни лист“ изтъква, че според анализатори ново правителство би означавало по-неутрална политика спрямо Русия.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови