Гневът на мигрантите, които са блокирани на Балканите

OFFNews 23 ноември 2015 в 17:24 5414 7

Мигранти

Снимка АП

Цяло лято през границата между Гърция и Македония се минаваше общо взето свободно, сега обаче на нея е поставена „цедка“.

Мароканци, иранци и пакистанци на гръцката граница с Македония блокираха жп движението, настоявайки да бъдат пуснати в Западна Европа, съобщи Ройтерс.

Агенцията добавя, че те са спрени там заради политиката на „филтриране“ на мигрантите.

На същата северна граница на Гърция иранец е обявил гладна стачка. Той се е съблякъл гол до кръста, зашил си е устата и седи срещу строени в редица македонски полицаи.

Пред Ройтерс, 34-годишният мъж се е представил като електроинженер на име Хамид. Той пояснил, че би отишъл във „всяка свободна страна на света“, и че ако се върне в Иран, „ще го обесят“.

Стотици хиляди мигранти, мнозина от които са сирийски бежанци от войната, минават по море от Турция до гръцките острови и поемат пътя през Балканския полуостров, за да стигнат до по-богатите европейски страни, главно Германия и Швеция.

Миналата седмица, обаче, Словения, участник в Шенгенската зона на пътувания без паспортен контрол, заяви, че ще допуска за убежище само онези, които бягат от конфликти в Сирия, Ирак и Афганистан. А всички други - смятани за „икономически мигранти“, ще бъдат връщани обратно.

Това подтикна други страни по пътя – Хърватия, Сърбия и Македония – да възприемат същия подход. Така все повече хора остават заседнали в палатки и около лагерни огньове по балканските граници, докато зимата наближава.

Групи правозащитници поставиха под въпрос тази политика. Те твърдят, че убежище трябва да се предоставя по конкретна преценка, а не на основата на националност.

Да се класифицира цяла нация като икономически мигранти не е принцип, признат от международното право, каза Радош Джурович, директор на белградския Център за защита и убежище. „Има опасносг да нарушим човешките права и правото на убежище“, предупреди той по сръбската държавна телевизия.

Новата мярка съвпада със загрижеността, по-специално сред десните в Европа, че сигурността е застрашена от хаотичния и често безконтролен човешки поток. Безпокойството нарасна във връзка с ислямистките атаки на 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души.

Стана ясно, че двама атентатори самоубийци, са минали по „балканския коридор“. Повечето от терористите все пак, бяха граждани на Франция или Белгия.

На македонско-гръцката граница тълпи мароканци, иранци и други спряха поне един влак, който се опита да премине, свидетелства репортер на Ройтерс.

А група хора от Бангладеш са се съблекли до кръста, за да напишат на гърдите си с червена боя: „Застреляйте ни, няма да се върнем“, както и „Застреляйте ни, или ни спасете“.

От друга страна, телевизия „Ал Джазира“ дори твърди, че атентатите в Париж са поставили под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство.

Шенгенският договор, припомня базираната в Катар международна медия, позволява на пътниците да се движат през повечето граници в ЕС без да им бъдат контролирани паспортите. Това прави възможно пътуването от Испания до Финландия без да се спира за проверки на която и да било граница.

Обаче след атентатите в Париж правителствата в ЕС са изправени пред вътрешен натиск да въведат по-строги контрол. На европейските лидери, може да се наложи да отстранят един крайъгълен камък в политиките на ЕС, заключава „Ал Джазира“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!