Германия: Болезнени реформи или Гърция излиза от еврозоната за 5 г.

9-часовите преговори в Еврогрупата не доведоха до споразумение

OFFNews 12 юли 2015 в 09:24 19878 37

Финансовите министри на страните от еврозоната не постигнаха споразумение за Гърция при преговорите тази нощ.

Скептичните министри настояха Гърция да отиде отвъд болезнените строги мерки, приети от министър-председателя Алексис Ципрас, ако той иска да бъдат отворени преговорите за трети спасителен план за банкрутиралата държава, за да остане тя в еврозоната, пише Reuters.

На срещата германският финансов министър Волфганг Шойбле е поставил ултиматум: или страната ще предприеме по-сериозни мерки, или ще излезе от еврозоната за 5 години. Германия е най-големият кредитор на Гърция.

Финландия също поиска изключването на страната от еврозоната. Правителството на Финландия ще гласува „против“ нова спасителна програма, пише в. Kauppalehti. Според националната телевизия Yle Финландия иска Гърция да напусне еврозоната, дори и това да е временно.

Министрите отложиха до неделя решението дали да препоръчат започване на разговори за нов заем за Атина и поискаха поемането на допълнителни ангажименти за либерализация на пазара, промени трудовото законодателство, приватизация, реформа в държавната администрация и по-голямо свиване на разходите за отбрана, както и поемането на ангажимент за приемането на ключови закони следващата седмица.

Сесията на Еврогрупата ще бъде възобновена в неделя, пет часа преди държавните глави и правителствата на 19-те държави да се срещнат, за да вземат решение за съдбата на Гърция в еврозоната.

След като 9-часовата сесия бе отложена в полунощ, ръководителят на еврогрупата Жерон Диселблоем обяви пред репортерите, че разговорите са били много трудни и ще бъдат резюмирани по-късно.

От 2010 г. досега Гърция е получила два спасителни плана и общата сума от 240 милиарда евро.

Премиерът Алексис Ципрас от управляващата Сириза миналата седмица предложи пакет от мерки за реформи, за които получи и парламентарна подкрепа. Мерките, които предвиждат рестрикции, за които гърците вече гласуваха с „Не“ на инициирания от Ципрас референдум, обаче съвсем не са достатъчни за финансовите министри в еврозоната. Срещу тях Ципрас поиска 53.5 милиарда евро.

За да бъде избегнат колапсът на гръцките банки са необходими 25 милиарда евро, е станало ясно по време на срещата на Еврогрупата, пише Reuters, цитирайки източник, участвал в разговорите. Сумата е двойно повече, отколкото беше необходима на банките през юни, когато Гърция прекрати преговорите, а премиерът насрочи референдум „за“ или „против“ мерките, поискани от Еврогрупата срещу получаването на нов заем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!