Гърция обеща реформи и поиска 53.5 милиарда евро от Европа

OFFNews 10 юли 2015 в 09:42 6584 25

Снимка ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство изпрати предложение за пакет от реформи до кредиторите си в еврозоната два часа преди полунощ на 9 юли и срещу това поиска 53.5 милиарда евро, с които да покрие дълговете си до 2018 г., съобщиха Би Би Си и Reuters.

Мерките, за които ще се търси и парламентарна подкрепа в Гърция днес, предвиждат увеличение на данъците, пенсионна реформа, приватизация и свиване на разходите. Предвижда се премахването на данъчните облекчения за островите и да увеличи данъците за корабните компании.

Председателят на Еврогрупата потвърди, че е получил документа, но няма да коментира съдържанието му преди то да бъде обсъдено с експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Сигнал, че предложението може и да не получи пълна подкрепа в Гърция даде коалиционният партньор на Сириза, чийто представител не го е подписал, отбелязва Reuters. Липсва и подписът на министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис, който ръководи крайно левия фланг на управляващата Сириза.

Новото предложение предвижда още намаляване на разходите за отбрана, строга програма за приватизация - включително на едно от най-големите пристанища в Гърция - Пиреос, и на летища. Включено е и увеличаване на ДДС за хотели и ресторанти, съкращаване на добавките за по-бедните пенсионери.

Гръцките банки бяха затворени на 29 юни, след провала на преговорите с Еврогрупата. След това Гърция не плати дължимите 1.6 милиарда евро дълг на МВФ до крайния срок и сега е изправена пред критичната дата 20 юли, до когато трябва да плати 3.49 милиарда евро на Европейската централна банка (обратно изкупуване на гръцки държавни облигации).

До момента страната е получила две спасителни програми на обща стойност 240 милиарда евро от еврозоната и МВФ от 2010 г. досега, но икономиката на страната се свива, а безработицата е над 25%. При младите гърци без работа е всеки втори. Най-големият кредитор на Гърция е Германия, откъдето признават, че Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга като част от новата програма с цел публичните й финанси да станат жизнеспособни в средносрочен план. Признанието на германския финансов министър Волфганг Шойбле дойде часове преди полунощ, когато беше крайният срок за получаване на предложението за реформи на Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков