Гърция пуска ваксинирани със Спутник V, правят PCR за 20 евро на турската граница

OFFNews 28 май 2021 в 10:56 1519 0

Спад на новозаразените се отчита в страните от Балканския полуостров през последната седмица. Продължава засиленият темп на ваксинацията. Властите в повечето страни разхлабват ограничителните мерки в очакване на началото на летния туристически сезон, предаде БТА.

В Гърция продължава постепенната отмяна на ограничителните мерки, наложени заради пандемията. В края на седмицата се очаква решение за премахването на полицейския час от 00,30 до 5 ч. през нощта. Окончателното отпадане на мерките е планирано за 15 юни, когато се очаква да започне нормално и туристическият сезон.
От днес - 28 май, се разрешават концертите на открито с максимална запълненост до 50 процента на местата. В понеделник, 31 май, ще заработят фитнесите. 
На 22 май гръцките власти взеха решение за отварянето на ГКПП Маказа-Нимфея. През граничния пункт могат да преминават леки автомобили, тежкотоварни автомобили и автобуси. Движението през ГКПП е разрешено от 7.00 часа до 23.00 часа. Условията за влизане в страната, както и необходимите документи, са същите, както по отношение на ГКПП Кулата-Промахон.

Междувременно гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че туристите, които са ваксинирани срещу COVID-19 с руската ваксина Спутник V, ще могат да пътуват без проблем в Гърция, макар че ЕС още не е включил тази ваксина в планирания имунизационен паспорт за пътуване в блока.

Турското министерство на здравеопазването обяви, че е в готовност дневно да бъдат поставяни над 1 милион дози ваксини срещу COVID-19. През юни се очаква общият брой на ваксинираните в страната да достигне 50 милиона. В страната вече са имунизирани 85 процента от хората на възраст над 65 години. Властите планират хората, които са ваксинирани, да могат да посещават безпроблемно кина и театри и да стоят без маски в залите.
Турският заместник-министър на културата и туризма Надир Алпаслан съобщи миналата седмица, че две трети от работещите в туризма в Турция вече са ваксинирани срещу коронавируса. Той посочи, че имунизирането на всички заети в туристическия сектор би трябвало да приключи до края на юни. 

Междувременно бе съобщено, че от 1 юни влизащите в Турция граждани ще може да си правят на ГКПП Капъкуле PCR тест срещу 110 турски лири (около 20 евро). Представянето на негативен тест, направен до 72 часа предварително, е задължително за идващите от чужбина в Турция.

От 21 май влизането на българи в Румъния е свободно - не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

Румънската национална платформа за ваксинацията срещу COVID-19 съобщи в началото на седмицата, че близо 26 процента от подлежащите на ваксинация лица в Румъния вече са получили поне една доза ваксина. Властите планират ново разхлабване на мерките от 1 юни. Съгласно обявения от президента Клаус Йоханис график за облекчаване на ограниченията ще бъде разрешено организирането на сватби, кръщенета и други тържества с до 70 души на открито или с до 50 души на закрито. Ограничението за броя на участниците отпада, ако организаторите гарантират, че всички са ваксинирани. Също от 1 юни ще може да бъдат организирани големи концерти и фестивали с многобройна публика, но само при условие, че всички участници са ваксинирани, съобщи вицепремиерът Дан Барна.

Северна Македония отмени карантината за пътниците, пристигащи от Африка и Бразилия, а сръбските туристи ще бъдат освободени от пътни такси през летния сезон. Четиринайсетдневната карантина остава в сила само за пътници от Индия.

Сърбия тази седмица обяви, че планира да формира комисия за установяване на истинския брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар заяви, че комисията ще проверява и случаи, когато пациенти са починали извън болниците, но се смята, че смъртта им е била причинена от COVID-19.

Тези дни бе обявено, че досега в Сърбия против коронавирус са ваксинирани над 40 на сто от населението, като 32,74 процента от възрастните са получили и втората доза от ваксината. Средната възраст на ваксинираните е 59 години.

В Босна и Херцеговина позволиха музика на живо в градините на ресторантите и на открито пространство, както и присъствие на публика на спортни състезания.

Рестриктивните мерки за обществените събирания в Словения, бяха смекчени, независимо че страната остава в жълта ковид зона. Правителството тази седмица реши да позволи увеличаване на броя на хората на различни прояви и да разреши провеждането на конгреси и събрания. Вече са позволени и събиранията на закрито в ресторантите, но персоналът и посетителите трябва да доказват, че имат негативен тест, че са ваксинирани или са преболедували COVID-19. От 1 юни правителството планира да отмени почти всички ограничения заради пандемията.
Над 36 процента от населението на Словения вече са ваксинирани с поне една доза от ваксините срещу КОВИД-19, а на 19,4 процента са поставени и двете дози.

Националният щаб за гражданска защита на Хърватия тази седмица обяви, че в петък ще бъдат разхлабени противоепидемичните мерки. От днес (28 май) се разрешават публични събирания с участието на до 100 души, вместо досегашните 25. Отменя се забраната за частни събирания и тържества, които могат да продължават до 23.00 часа. Броят на присъстващите на погребения вече няма да се ограничава. Досега в Хърватия са поставени близо 1 640 000 дози ваксина срещу коронавирус. Броят на заразените с КОВИД-19 в страната е 355 269, а починалите са 7981.

Правителството в Албания се надява на масов приток на туристи към страната това лято. От 1 юни полицейският час се съкращава с един час и ще важи от 23.00 до 6.00 часа. Баровете и ресторантите ще могат да сервират до 23.00 часа. Нощните клубове ще останат затворени. От 1 юни се отменя и задължителното носене на маски на открито, но то остава в сила за закрити обекти като здравни заведения, държавни и общински учреждения, в обществения и частния транспорт, училищата и детските градини. От 15 юни ще бъдат разрешени събирания на групи до 15 души, но при спазване на правилата за социална дистанция.
От 1 юли, в зависимост от епидемичната ситуация, полицейският час може да бъде съкратен с още един час и да започва от полунощ. Спортните шампионати и културните събития ще бъдат отворени за публика, но с ограничен капацитет.

България остава в червена категория за COVID-19 в актуализирания списък на Кипър за пътуващите до острова. От 29 май полицейският час ще започва от 1 ч. след полунощ, вместо от 21 ч. вечерта, както досега. Крайният му час се запазва до 5 ч. сутринта. От 10 юни това ограничение ще бъде отменено. От 1 юни се разрешава да бъдат отворени заведенията за обществено хранене и на закрито. От 10 юни ще бъдат отворени нощните заведения при спазване на санитарните протоколи. Кипърският министър на здравеопазването Константинос Йоану съобщи, че до момента с поне една доза са ваксинирани 51 процента от населението на Кипър, а 25 процента са завършили целия курс на ваксинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови