Френското правителство предложи по-строги правила за мигрантите

OFFNews 21 февруари 2018 в 17:38 4703 1

Френското правителство представи днес спорния си законопроект за предоставяне на убежище и имиграция. Предвидените в него строги мерки бяха разкритикувани от левицата и правозащитни организации и предизвикаха остра реакция дори сред мнозинството на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според правителството целта на законопроекта е да се ускори експулсирането на хора, които не отговарят на изискванията за получаване на убежище, и да се подобрят условията за онези, които получават право да останат в страната, като им се осигурят повече занимания по френски език и обучение за работа. Предвижда се съкращаване на срока за проучване на молбите за убежище от 1 година на 6 месеца.

Една от ключовите мерки в законопроекта, целяща да улесни експулсирането, е удвояването на максималния срок на задържане на 90 дни (дори на 135 в случай на противопоставяне). Текстът предвижда глоба от 3750 евро за онези, които влизат незаконно в шенгенската зона на ЕС.

Законопроектът беше наречен "балансиран" от вътрешния министър Жерар Колон, но той предизвика критики и търкания дори в президентската партия - част от депутатите смятат, че той е прекалено репресивен.

"Санкционирани ще бъдат най-уязвимите. Не е забранено в законопроектите да има известна човечност", заяви в Националното събрание депутатът от партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" Жан-Мишел Клеман.

Днес се очаква стачка на няколко френски организации, защитаващи правата на бежанците и мигрантите.

Според десницата и крайнодесните пък законопроектът е твърде толерантен. Той се състои от "малки технократски уточнения, но не предвижда необходимата трансформации в имиграционната политика", отбелязва депутатът от десноцентристката партия "Републиканците" Гийом Лариве.

Миналата година във Франция са регистрирани рекордните над 100 000 молби за убежище, със 17 процента повече, отколкото пред 2016 г. Убежище е предоставено на 36 процента от хората, подали молба. Най-много молби за убежище са били подадени от албанци, афганистанци, мигранти от Хаити и Судан. През 2014 г. имигрантите в страната са били близо 6 милиона.

През април законопроектът ще бъде обсъден в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови