Европа е пред рецесия

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2022 в 11:36 4560 18

Общ изглед на Navigator Terminals, склад за съхранение на нефт. Лондон, Обединеното кралство

Снимка Getty Images

Общ изглед на Navigator Terminals, склад за съхранение на нефт. Лондон, Обединеното кралство

Европа е изправена пред нарастващ риск от рецесия заради повишаващите се цени на петрола и газа на фона на опасенията, че Русия може да спре напълно доставките, предупреждават икономисти, цитирани от в. Guardian.

Според Nomura, японска инвестиционна банка със значителна дейност в Лондон, икономиката на Европа ще бъде засегната от различни фактори, сред които спадащото търсене в САЩ - най-големият експортен пазар - продължаващите последствия от руската инвазия в Украйна и свързаното с това увеличение на цените на храните и енергията.

Nomura очаква европейската икономика да започне да се свива през втората половина на 2022 г. и рецесията да продължи до лятото на 2023 г., а общият спад да достигне 1,7% от БВП.

Цените на енергията вече се повишиха през втората половина на 2021 г., тъй като водещите икономики отмениха въведените ограничения заради коронавирусната пандемия, но нахлуването на Русия в Украйна добави допълнителни трудности, тъй като ЕС, САЩ и Обединеното кралство се опитаха да изолират Русия икономически. Европа все още е силно зависима от Русия по отношение на енергийните си доставки, а руският президент Владимир Путин отговори на санкциите, като забави доставките на газ. Русия прекрати доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" за Германия, по газопровода "Турски поток" за България и спря доставките за Полша по газопровода "Ямал", напомня изданието.

Европа се бори с "условия, които са до голяма степен глобални по своя характер (рязко покачване на цените на енергията и инфлацията, нарастващи геополитически рискове и несигурност), което ни кара да вярваме, че европейските икономики ще бъдат сполетени от същата съдба - рецесия - като САЩ", пише Джордж Бъкли, икономист в Nomura. Инфлацията в еврозоната достигна 8,6% на годишна база през юни, което е най-високото ниво от създаването на блока през 1999 г.

Миналата седмица анализатори от американската инвестиционна банка JP Morgan Chase заявиха, че Русия също може да предизвика увеличение на цените на петрола, ако използва съкращенията на добива, за да отвърне на усилията за ограничаване на цените от страна на групата на големите икономики Г7. Анализатори прогнозираха над трикратно увеличение на цените до 380 USD за барел, ако Русия намали производството с 5 млн. барела дневно. В края на миналата седмица на фючърсните пазари един барел суров петрол тип Брент с доставка през септември струваше 111 долара.

"Вероятно е [руското] правителство да отвърне на удара, като намали добива, за да причини болка на Запада", пишат анализаторите на JP Morgan. "Свиването на световния петролен пазар е на страната на Русия."

Кай Нойфелд и Йонас Кек, икономисти от Центъра за икономически и бизнес изследвания, заявиха, че нахлуването на Русия в Украйна е създало "истинска общоевропейска криза", и вероятността от рецесия в Европа е поне две към пет.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено уязвима поради контрола на Русия върху газопровода "Северен поток 1". Предвижда се газопроводът да бъде затворен за 10 дни, считано от 11 юли, за планирана годишна поддръжка. Миналата седмица германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че правителството се опасява, че Русия ще откаже да отвори отново газопровода, което може да доведе до недостиг на газ през зимата.

"Изглежда ясно, че в случай на недостиг на газ в Европа тежката рецесия ще бъде почти сигурна", пишат Нойфелд и Кек. "Това е така, защото европейските държави са свързани помежду си не само чрез енергийни интерконектори, но и чрез силно интегрирани вериги за доставки.

"Свитите доставки на газ ще доведат до по-нататъшно повишаване на цените на енергията за потребителите, което ще увеличи инфлационния натиск и ще претендира за още по-голяма част от разполагаемия доход на домакинствата, което само по себе си е риск от рецесия."

Европейските държави, които са зависими от руския газ, се надпреварват да търсят алтернативни доставки. Германското правителство се надява, че два плаващи терминала, които могат да приемат втечнен природен газ, ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4080

18

евроатлантик

06.07 2022 в 15:08

До #16

Пукаш ли се? Освен от злоба ще се пръснеш и от завист. Както казва Мечо Пух: "Някои могат, други не".
Впрочем, не вярвам да си на "бело", със сигурност не е достъпно за теб по финансови причини. Вероятно размътваш остатъците си от сиво вещество с шльокавица, която ти пращат от село. Става, ефектът е сходен...

-160

16

редовно четящ

05.07 2022 в 20:03

Значи евронеатлантика е от тези, дето не получават копейки, а заплащане по-наедро. Освен тролене, явно практикува и папкане от европейските субдидии. Щото много народ се облажи с крадене по европейски програми, та има" за деца и внуци". Може пък троленето да влиза като задължително условие за синекурната му длъжност.

5955

15

dolivo

05.07 2022 в 09:31

крайно време е да се сложи проверка на идентитет от сайта

-4080

14

евроатлантик

04.07 2022 в 22:36

А кои сте "вие", най-щатните?! Мен не ме мисли, ако разчитах на копейки, жална ми майка. Като част от "статуквото" и "задкулисието" за трийсет години добре се реализирах, та има и за деца и за внуци. Сега гледам сеира на такива нещастници като тебе, които бълват опорки и се гърчат за някой цент.

-1583

13

Johnny B Goode

04.07 2022 в 16:31

евонезнамкаквоси, не се притеснявай, ще ги стигнеш скоро минусчетата, ще си вземеш надницата от Митрофанова, ще се пререгистрираш с ново име и ще почнеш отнова да пишеш глупотевините си.
Трима-четирима сте на щат тука, живота ви е няколко седмици. Знаем ви и кътните зъбки вече.

1600

12

HolyDiver

04.07 2022 в 16:13

До order - пиша ти 2 по история моето момче! С диктатори не се преговаря!
Справка - събитията преди втората световна война. Хитлер окупира Австрия, а след това и Судетската област и всичко това само и само "да има мир по света и всички да живеят дълги години в сътрудничество и разбирателство" - както си го написал.
Само че нещата не стоят точно така и диктаторския глад задоволяване няма.
И в тоя контекст - Русия може да има ресурси, но не може и не трябва да лишава света от тези ресруси. Тези ресурси са на цялото човечество и ако Русия реши да види до къде може да стигне Европа обричайки я на глад - то това означава 3-та световна война в пълния смисъл на думата. Има граници които не трябва да се прекрачват и когато вече няма мърдане, народа няма храна, тогава оръжията ще говорят и това ще е тъжен ден за човечеството.

-4080

11

евроатлантик

04.07 2022 в 15:58

Още веднъж ви благодаря за минусчетата, които ми цъкате. Всяко от тях ме доближава до 4000-те кинта, които ще ми брои Митрофанова, когато достигнат опрределена бройка. Тя още си е тука и крои пъклени планове как да гътне и правителството на Кокорчо, дето няма да го бъде. Още веднъж, спасибо!

1025

10

Constanza

04.07 2022 в 14:59

Преклонената глава сабя не я сече, а, order?

205

9

Октим

04.07 2022 в 13:21

Европа както винаги ще се оправи, но на руските гадове този път много лошо им се пише! Чакаме само да дойде момента, когато ще започнат да ядат газ, пият нефт (тъй като само тази “радост“ ще им остане) и след това падат възнак изтровени като кучета ... А времето не е далеч!!!