Естония премахна първи руски паметник - танк Т-34

Не трябва да позволяваме на Москва да използва миналото ни, за да разделя обществото ни, каза премиерът Кая Калас

OFFNews 16 август 2022 в 20:41 2859 5

монумент

Снимка АП

Паметник на танка Т-34

Властите в Естония са решили да преместят съветските паметници в Нарва и близкия град Нарва-Йойесу. Първият от тях на танка Т-34, който е издигнат в Нарва през 1970 г. по случай 25-годишнината от победата във Великата отечествена война, е демонтиран днес сутринта, съобщава естонската радио- и телевизионна компания ERR.

Правителството на Естония е взело решение да демонтира общо седем съветски паметника. 

"Една от основните задачи на държавата е да осигури мир - вътрешен и външен. Не трябва да позволяваме на Русия да използва миналото ни, за да разделя обществото ни. Ето защо правителството реши да демонтира военните паметници на бивша чужда сила, за да не предизвикват повече омраза в обществото и да не отварят стари рани", заяви естонският премиер Кая Калас.

Подготовката за демонтажа на Т-34 започва малко преди пресконференцията. Според журналисти от ERR полицията е блокирала пътищата около монумента около 7 ч. сутринта и е затворила камерите за наблюдение. Работата е започнала около 8:15 часа. Танкът е свален от постамента с помощта на два крана и военен трактор.

Целият процес отнема около три часа. Журналистите твърдят, че не е имало никакви граждански дейности - там са били само представители на средствата за масова информация, полицията и военните. Полицията съобщи, че "жителите на Нарва са се държали много разумно", но са задържани девет души, "които може да са били опасни по време на операцията".

Танкът е преместен в Естонския военен музей във Виимси.

"Всичко се случи бързо и мирно и се надявам да остане така. Съветските паметници, които са източник на напрежение, изчезнаха от общественото пространство и можем да продължим напред заедно", заяви Кая Калас, след като паметникът тръгна към музея.

Въпросът за демонтирането на Т-34 е обсъден в градския съвет на Нарва. В началото на август членовете на управляващата коалиция в града се съгласиха, че монументът трябва да бъде преместен, но окончателно решение не беше взето. Този въпрос беше предвиден за разглеждане на 15 август, но неочаквано беше отложен за друг ден на заседанието на градския съвет. Точната дата не е посочена.

В началото на август Кая Калас каза, че "танкът е оръжие за убийство, а не мемориал, и със същите танкове се убиват хора по улиците на Украйна".

След като градският съвет на Нарва не взема решение за демонтиране, естонското правителство се задейства.

"Като се има предвид колко бързо нарастват напрежението и объркването около паметниците в Нарва, трябва да действаме бързо, за да осигурим обществения ред и вътрешната сигурност", каза Калас.

Някои жители на Нарва и кметът на града Катри Раик се противопоставят на преместването на Т-34. В началото на август, когато в Нарва се появиха слухове, че ще бъде демонтиран, в близост до паметника се проведе протест. Според оценките на ERR за нея са се събрали 100-200 души.

Раик описва паметника като част от идентичността на рускоезичното население на града. След като монументът е демонтиран, кметът на Нарва се отказва да се кандидатира за парламентарните избори в Естония през март, на които се е готвела да участва.

"Не мога да си представя, че ще седя в една зала с тези хора, които сега са взели това решение", каза тя.

Алексей Евграфов, лидер на опозиционната фракция в градската управа на Нарва, също се изказа в подкрепа на запазването на паметника в града. Той заяви, че градът е трябвало сам да се заеме с въпроса, и упрекна кмета, че е забавил решението си.

"Наистина се надявам, че в бъдеще танкът все пак ще се върне в Нарва, че той ще заеме мястото си на музеен експонат само в Нарва", казва Евграфов.

Най-острият конфликт във връзка с премахването на съветски паметници в Естония възникна през 2007 г., когато властите на страната решиха да демонтират паметник в Талин, посветен на съветските войници, загинали във Великата отечествена война. По-известен е с неофициалното си име "Бронзовият войник". Тогава в Талин се проведоха мащабни протести, придружени от безредици и масови задържания. Сега "Бронзовият войник" се намира във военното гробище в естонската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

4

РаССИя скоро ще се разпадне на много малки републики.

15914

3

поп Дръвчо

17.08 2022 в 11:48

Ако съществена част от идентичността ти е танк, нормалните хора ще са неприязнени към идентичността ти.

2051

2

Propaganda

17.08 2022 в 10:14

Сесесере и Хитлер са били съюзници.

Това че немците, за жалост, не успяха да изчистят орките, не е причина последните да се величаят, че победиха с помощи от Запада.


моча, кога?

-3667

1

fik1

16.08 2022 в 20:52

а тука русоробите правят жива верига да си пазят паметника на робството