Доналд Тръмп е упълномощил ЦРУ да води кампания за влияние срещу Китай

OFFNews 15 март 2024 в 12:12 1575 0

Доналд Тръмп

Снимка GettyImages

Две години след встъпването си в длъжност бившият американски президент Доналд Тръмп е упълномощил Централното разузнавателно управление (ЦРУ) да започне тайна кампания в китайските социални мрежи, целяща да обърне общественото мнение в Китай срещу правителството в Пекин, твърдят бивши американски служители, пряко запознати със строго секретната операция, предаде Ройтерс.

Трима бивши служители заявиха пред Ройтерс, че ЦРУ е създало малък екип от оперативни работници, които са използвали фалшиви интернет самоличности, за да разпространяват негативна информация за правителството на Си Цзинпин. За кампанията, започнала през 2019 г., не е съобщавано по-рано.

По думите на източниците екипът на ЦРУ популяризирал твърденията, че членове на управляващата Комунистическа партия укриват незаконно придобити пари в чужбина и заклеймявал като корумпирана и разточителна китайската инициатива "Един пояс, един път", която осигурява финансиране на инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Въпреки че американските служители отказаха да предоставят конкретни подробности за тези операции, те казаха, че пренебрежителните разкази са базирани на факти, въпреки че са били тайно пуснати от агенти на разузнаването под фалшиво прикритие. Усилията в рамките на Китай са имали за цел да подклаждат параноя сред висшите ръководители, принуждавайки правителството да изразходва ресурси за следене и предотвратяване на пробиви в строго контролирания интернет на Пекин, заявиха двама бивши служители. 

Челси Робинсън, говорителка на ЦРУ, отказа да коментира съществуването на програмата за влияние, нейните цели и въздействие.

Говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че новината за инициативата на ЦРУ показва, че правителството на САЩ използва "пространството на общественото мнение и медийните платформи като оръжия за разпространение на невярна информация и манипулиране на международното обществено мнение".

Тръмп, сега фаворитът на републиканците за президент, намекна, че ще предприеме още по-твърд подход към Китай, ако бъде преизбран за президент през ноември.

Агенция Ройтерс посочва, че не е могла да установи какво е било въздействието на тайните операции и дали правителството на президента Джо Байдън е запазила програмата на ЦРУ. Кейт Уотърс, говорител на Съвета за национална сигурност на администрацията на Байдън, отказа да коментира съществуването на програмата и дали тя продължава да е активна. Двама историци, занимаващи се с разузнаването, заявиха пред Ройтерс, че когато Белият дом предоставя на ЦРУ правомощия за тайни действия, те често остават в сила при различни администрации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!