Бройлери важни като ''Калибър''. Дефицит на пилешкото в Русия след атаките на диверсанти в Белгород

По данни на маркетинговите компании Белгородска област осигурява 12 процента от производството на пилета в Русия

OFFNews 29 май 2023 в 11:03 5267 5

Снимка

Освен всичко останало още отпреди войната в острасъла има недостиг на работна ръка - приблизително около 20 хиляди души.

Ударите на въоръжени групи срещу обекти в Белгородска област са добре обмислени, а като мишени освен обекти от критичната инфраструктура, складове с боеприпаси и горива, са заложени и предприятия от хранително-вкусовата промишленост, които имат стратегическо значение за изхранването на половин Русия, сочат анализите на опозиционни руски издания. „Белсат“ например пише за дефицит на пилешкото месо, който може да се окаже за руското общество по-важен, отколкото недостигът на ракети „Калибър“, защото има потенциал да предизвика социално напрежение.

Руски търговски вериги са потвърдили пред „Белсат“ проблема с птичето месо. Засега точните мащаби на катастрофата в доставката на пилешко не са ясни, но най-голям е недостигът на т. н. кланични трупове – цяла птица, както и на филетата (гърдите) от бройлер.

Регионът на Белгород, който е обект на атаки през последните месеци, е сред главните доставчици на месо в страната и, според анализаторите от маркетинговата агенция AD limited, към първото тримесечие на 2023 година Белгородска област осигурява 12 процента от пилешкото месо за пазара на Русия. Сривът на доставки на цели пилета ще окаже влияние по веригата и на други преработвателни предприятия, които използват суровината за производството на пастети, кренвирши и колбаси.

Особени проблеми има в логистиката. Поради военните действия е трудно да се осигури района с необходимите суровини или фуражи за кокошките. Опозиционният емигрантски сайт The Moscow Times посочва, че липсата на доставки е пряко свързана с действията на фронта. Има обаче и друга причина – заради нуждата от свежи приходи е възможно голяма част от руските пилета да отлитат в чужбина – там, където може в условията на санкции. Пазарът е регистрирал ръст на износа на пилета за Саудитска арабия с 86.2 процента на фона на дефицит в страната.

„Белгородска област е един от граничните райони, които са обект на обстрел от началото на руската инвазия в Украйна. Властите наричат този регион най-проблемния в това отношение“, отбелязва The Moscow Times. През последните дни въоръжени групировки, представящи се за руски бунтовници, принадлежащи към легиона "Свобода на Русия", нахлуха в Белгородска област в близост до руския град Грайворон.

Проблемите на Русия с производството и доставки на пилешко месо са още отпреди войната, когато цените му през есента на 2021 скочиха само за няколко дни с 20 процента и се наложи правителството да се намеси и да замрази цените му. „Бройлерът е като автомобила, цената му се образува от много компоненти, а всички те поскъпват – зърно, фуражи, опаковки, аминокиселините, при едновременен спад на производството“, коментира тогава ръководителят на Националната месна асоциация Сергей Юшин. Бизнесът имаше още преди година и половина недостиг на работна ръка, приблизително 20 хиляди души, проблеми, които войната срещу Украйна и санкциите на Запада задълбочават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

30.05 2023 в 11:25

Едно гладоморче руско дали не се задава?

2073

4

Johnny B Goode

29.05 2023 в 16:05

Дано не ударят по ряпата, тогава ще се сговни съвсем.
Нали така, Вовката?

-7195

3

vovchik

29.05 2023 в 15:17

И без това тъпчат пилешкото с всякаква гняс и химии. По-здравословно е да ядеш лапад.

2550

2

alfakentavur

29.05 2023 в 14:40

Да ни съ притеснявът. Спец операцию вервит по плану.

-529

1

6екеr4о

29.05 2023 в 14:25

Блядовете тепърва ще трябва да свикват, че все повече ще им пари земята под копитцата!

Днес посред бял ден пак са обстрелвали Киив с ракети, изроди.

А ако само един куршум бъде изстрелян на тяхна територия, всеки един от пропагандаторите им почва да вие, като повреден флекс, още много ще вият...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика