Близки до Рамзан Кадиров бизнесмени започнаха разграбването на апетитни активи

OFFNews 13 февруари 2023 в 12:40 7248 3

завод

Снимка ТАСС

Кой къде и дали ще инвестира?

Приближени на чеченския лидер Рамзан Кадиров започват да получават апетитни активи в завзетите от Русия украински градове. В края на януари чеченският бизнесмен Валид Корчагин става съсобственик на компанията MMK "Илич", регистрирана в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Компанията може да се включи във възстановяването на завода за производство на стомана в Мариупол. Корчагин е свързан със семейството на сенатора Сюлейман Геремеев, сътрудник на Кадиров. По време на войната младият чеченски бизнесмен придобива и дялове в руската верига строителни хипермаркети OBI и в кафенетата на оттеглилата се американска верига Starbucks, съобщава Би Би Си.

На 19 август над Мариуполския металургичен завод се издига дим - украинските власти пишат, че конструкциите на завода са започнали да се разпиляват, докато руските сайтове твърдят, че продължават с разминирането и отстраняването на отломките.

"Всъщност на разчистената и разминирана територия започнаха да режат завода за скрап. Това е възстановяването от руснаците. От валцувани метални продукти до метален скрап", възмущава се помощникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко.  

Заводът за желязо и стомана "Илич", едно от най-големите предприятия в Украйна, е собственост на компанията "Метинвест" на украинския бизнесмен Ринат Ахметов. В предприятията на холдинга работят 35 000 души. По време на сраженията в Мариупол, започнали в първите дни на войната, стоманодобивният завод е частично разрушен.

Мариупол е превзет от руската армия през втория месец на войната. Градът, превърнат в развалини, е контролиран от военни от Чечения, включително от приближени на Рамзан Кадиров.

"Нашите военнослужещи изпълняват задълженията си с чест. Един от тях е моят скъп БРАТ Руслан Геремеев "Добри", който участва активно в освобождаването на Мариупол", съобщи Кадиров в телеграм канала си.

Окупационните власти на самопровъзгласилата се Донецка народна република възнамеряват да започнат възстановяването на Мариуполския металургичен комбинат още миналата година.

"Планираме да възстановим завода за желязо и стомана "Илич". Съществуват такива планове. Мисля, че инвеститорът ще ни каже за тях в близко бъдеще, след като бъдат взети всички необходими решения", заяви "министър-председателят" на ДНР в началото на октомври.

Руското министерство на строителството дори е изчислило, че възстановяването на "Азовстал" и металургичния комбинат ще създаде повече от 9000 работни места. Досега обаче те са успели да създадат само дружество със същото име като на производителя на стомана. "MMK Илич" е регистрирана от донецкото "Министерство на приходите и налозите" през август м. г. Той се появи в град Макеевка, който от 2014 г. се контролира от окупационните власти на ДНР.

Основната дейност на компанията с регистриран капитал от 10 млн. рубли е производството на чугун, стомана и феросплави. През ноември, веднага след като Путин подписва споразумението за "присъединяване" на ДНР и няколко други региона на Украйна към Русия, компанията е вписана в руския Единен държавен регистър на юридическите лица.

Ръководителят на MMK "Илич", жител на Макеевка, Юрий Мурай, е украински предприемач. След началото на войната в Украйна през 2014 г. няколко юридически лица, с които е свързан Мурай, са регистрирани в ДНР. Организации с подобни имена, в които той е вписан като собственик, също присъстват в украинските регистри.

Една от макеевските компании, регистрирана в Украйна, се управлява от Мурай заедно с Пьотр Савченко, бивш "финансов министър" на самопровъзгласилата се ДНР, който е включен в санкционните списъци на Украйна и САЩ. На страницата си във "ВКонтакте" Мурай говори в духа на Z-патриотите - препубликува постове от страницата на Рамзан Кадиров и от групите "Въоръжените сили на Новорусия" и "Велика Рус! Руснаците не се отказват!".

Мурай отказва да говори повече за MMK "Илич", но потвърждава, че компанията е свързана със завода в Мариупол.

"Компанията е в Макеевка, а заводът - в Мариупол. Елате при нас в Мариупол - ще ви разкажем всичко", каза той.

Все още не е ясно как ще бъде финансирано възстановяването на завзетия завод - със собствени средства на Мурай и партньора му или от руския бюджет. Не са ясни нито източниците на финансиране, нито схемите, по които ще бъде възстановена централата, потвърждава Иля Шуманов, генерален директор на Transparency International Russia (той и организацията са признати за чуждестранни агенти в Русия). Той предполага, че заводът ще бъде необходим за рехабилитация на строителни съоръжения и социална инфраструктура; през него ще минават бюджетни пари и компанията ще ги използва.

Мурай не коментира новия си партньор. В края на януари Валид Корчагин, предприемач, който управлява бизнес в родното село на съдружниците на Рамзан Кадиров, става съсобственик на "ММК Илич" - получава 50% от компанията.

Какво е известно за Валид Корчагин

25-годишният предприемач е роден в село Пришиб в Астраханска област. То се намира в източната част на региона, недалеч от Калмикия. През 2013 г. в това село възниква конфликт: жител на Пришиб строи джамия в двора на къщата си, което не се харесало на съседите му. Дори губернаторът на Астраханска област се изказва против строежа. Журналистите пишат, че делото е стигнало до съда и собственикът на земята е успял да убеди съда, че изгражда навес, а не джамия. В крайна сметка джамията е оставена в селото и е вписана във всички регистри.

Сградата се намира на същата улица, на която е регистриран Валид Вахитович Корчагин. Там е живял и Вахит Садулаевич Геремеев, вероятно негов баща. Сега Вахид Геремеев е известен служител в Чечения. Връзката му с Астраханска област потвърждава и друго: от 2000 до 2005 г. той е регистриран там като частен предприемач.

През 2016 г. Вахид Геремеев вече е в Чечения - назначен е за изпълняващ длъжността началник на район Ножай-Юрт в републиката - в тази си роля например провежда "спешни" срещи по повод "скандален случай на небрежно отношение на някои ръководители към държавни символи и портрети на първи лица". Сега Геремеев заема длъжността зам.-ръководител на чеченското Министерство на строителството. 

Твърди се, че Вахид Геремеев е брат на сенатора от Съвета на федерацията Сюлейман Геремеев (и двамата от Садулаевич). Сюлейман Геремеев е включен във всевъзможни списъци със санкции - на страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и, разбира се, на Украйна.

Геремееви са приятели с Корчагини от съседното село Федоровка и от Астрахан.

Ако се съди по приложението Getcontact, което показва как абонатът е записан при познатите си, Корчагин е известен на мнозина под различна фамилия: наричат го "Вахид Геремеев", "Валид Геремеев (Корчагин)", "Валид Вахитович Корчагин", "Валид Гиремеев, син на Вахид".

През 2021 г. страницата на Корчагин във ВКонтакте все още е с фамилията Геремеев. Но през април 2021 г., според документите, той вече е Корчагин - по това време в съда в Гудермес в Чечения е подаден иск от предприемача Усман Мачиев, който решава да си върне заем или кредит от Корчагин (през лятото на 2022 г. Мачиев оттегля иска и съдът прекратява делото).

Геремееви са роднини на депутата от Държавната дума на Чечения Адам Делимханов, който пък е смятан за близък сътрудник на Рамзан Кадиров. В края на април Путин награждава Делимханов със звезда "Герой на Русия" "за смелост и героизъм, проявени по време на специална военна операция на териториите на ДНР, ЛНР и Украйна.

Делимханов участва в превземането на Мариупол: На 21 април, на фона на горящата "административна сграда на "Азовстал", той обявява, че "може да се каже, че специалната операция по унищожаването и прочистването на Мариупол е приключила".

Иля Шуманов от Transparency смята, че семейство Геремееви са получили достъп до ММК като "награда" за това, че са се сражавали в Украйна. "Те са се сражавали, демонстрирали са своята лоялност и могат да претендират за активите, които се намират на тази територия. "Наградата отиде при неизвестен Корчагин, може би защото всички Геремееви са на ръководни постове, добавя Шуманов: "Всички са или държавни служители, или служители на правоохранителните органи, няма "свободно" мъжко население. Намерили са някой по тази линия, който може да е притежател на семейни активи, и са му ги предали.

Преди това Вахид Геремеев е бил съсобственик и на строителните компании Ахват Тауър и Грозни мол, които управляват строящия се небостъргач (засега има само основи) и най-големия търговски център в Грозни.

Вахид Геремеев има дългогодишна връзка със строителния сектор. През 2004-2005 г. ръководи строителната фирма "Нийсо и Ко", регистрирана в чеченското село Джалка. Там живеят роднини на Геремеев - както съобщават медиите, през 2015 г. на входа на селото са били разположени сили за сигурност, след като Руслан Геремеев, командир на рота от чеченския батальон "Север", е бил привлечен в наказателното дело за убийството на политика Борис Немцов.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че Немцов е бил убит от "враговете на Русия" и че не се съмнява в Геремеев: "Сигурен съм 1000%, че той не е виновен за това. Всички знаем кой, какво и как е виновен. Просто сте любопитни да се доберете до Кадиров по някакъв начин."

Връзката на Корчагин с Геремееви потвърждава и нещо друго: в село Джалка е регистрирана фирмата му "Енерго-Сервис". Намира се дори на улицата на Геремеев, която е в съседство с улиците на Адам Делимханов и Кадиров.

"Енерго-Сервиз" на Корчагин не е каква да е компания, въпреки че има малък персонал (само двама служители): огромен руски университет, Руската академия за национално стопанство и публична администрация препоръчват компанията на своите студенти за стаж. Включена е в съответните списъци на уебсайта на академията.

"Поглъщането" на чуждестранни компании

"Макдоналдс", Кока-Кола и Пепси-Кола обявиха, че се изтеглят от страната в рамките на санкциите срещу Русия. В началото на март миналата година Кадиров написа в своя канал в Tелеграм: "Най-сетне местните производители могат да дишат свободно. От толкова дълго време очакват този ден. Сега по рафтовете ще има повече наши стоки, повече възможности за руския бизнес, а печалбите ще останат в страната".

През март започна отливът на чуждестранни компании от Русия, предизвикан от западните санкции. Още през лятото активите на напускащите компании започнаха да се разпределят между руските инвеститори.

По време на войната загадъчният Корчагин придобива не само донецката компания, но и част от голям чуждестранен бизнес. В края на октомври той получава дял в компанията "Арена", която поема кафенетата на американската Starbucks, напуснала Русия малко след началото на войната.

В този бизнес с кафе Корчагин става партньор на дългогодишния приятел на Рамзан Кадиров Тимур Юнусов (известен още като Тимати) и на ресторантьора Антон Пински - сега те притежават равни дялове в компанията "Арена". Собственикът е и президент на компанията "Синдика", свързана със сенатора и бивш президент на Кабардино-Балкария Арсен Каноков. Миналата година Пински, Тимати и "Синдика" купуват бизнеса на американската компания Starbucks и наричат новите кафенета Stars Coffee. На техния сайт са посочени подробностите само за "Арена".

Нещата не спират само до ресторантите. В края на 2022 г. Корчагин става съсобственик на веригата строителни хипермаркети OBI, която е една от най-големите в Русия. До април руската група, състояща се от шест юридически лица, е била собственост на германска компания. OBI работи в страната в продължение на две десетилетия, но миналата година магазините са продадени "на безценица" - германците решават да се отърват от руския бизнес малко след като Русия нахлува в Украйна. Дружеството преминава в ръцете на неизвестни посредници без сериозни активи.

Най-напред делът на OBI отива в ръцете на израелския бизнесмен Йозеф Льокумович, който, както самият той уверява, е помогнал на компанията да навлезе в Русия и отдавна се е интересувал от този бизнес. Другата част отиде при бизнесмена Иля Колобков, който е собственик на малка строителна група. Лиокумович заяви, че е купил 60% за символичните 600 рубли - цена, която той обяснява с губещия характер на руските OBI.

В интервю за Forbes Лиокумович говори за големите си планове за развитие на OBI. Скоро обаче компанията преминава в ръцете на нови собственици, които на свой ред я предават на бизнесмени, свързани с поднадзорните сенатори. Източник на Forbes, който е "добре запознат" с Льокумович, заявява, че той "не е продал руския бизнес на OBI на никого" и че това, което се случва, е "опит за завладяване". Самият Льокумович не коментира.

Корчагин има същия партньор в OBI, както и в ресторантьорския бизнес: в третата сделка 90% от OBI отиват в компанията "Модул-2", свързана със "Синдика" холдинг на сенатор Каноков. Журналистите от "Ведомости" първи забелязват връзката. Сега стопанството е собственост на дъщерята на сенатора Мадина Канокова. От октомври миналата година Каноков е подложен на американски санкции, а от декември - на европейски.

Компанията на Конакова и Корчагин OBI не е задлъжняла. Според първия собственик на руската група, израелския бизнесмен Йосиф Льокумович, той и неговият партньор са погасили огромен дълг към компанията майка - той е надхвърлил 30 млн. евро.

Ако активите на OBI бъдат прехвърлени на хора, близки до Рамзан Кадиров, може да избухне голям скандал заради санкциите, смята Иля Шуманов от Transparency. Той отбелязва, че Кадиров попада под санкциите не само като човек, който се сражава в Украйна или подкрепя Путин - той многократно е обвиняван в преки връзки с убийства и насилие.

"Възможно е да започне разследване на OBI, може би съдът ще иска да разбере как са се осъществили транзакциите за продажба на руския актив", казва Шуманов.

Недобросъвестен купувач

Правата върху OBI на Корчагин и компанията на сенатор Каноков бяха предмет на съдебен спор през януари. Още през лятото първият руски собственик на 40% от OBI Иля Колобков се ангажира да прехвърли този дял на московския бизнесмен Андрей Баранов - двамата сключват предварително споразумение малко преди продажбата на руските активи на германците. През есента обаче Колобков отказа да подпише окончателното споразумение.

Баранов е съсобственик на две компании в Москва - едната предоставя стоматологични услуги и продава лекарства, а другата доставя офис оборудване. Бившият бизнес партньор на Баранов го описва лаконично като сериозен и сложен човек.

През ноември съдът потвърждава правото на Баранов върху акциите на Колобков, но дотогава компанията е сменила собственика си за трети път. И сега Баранов иска да анулира сделките за прехвърляне на OBI на новите собственици, сред които е и Валид Корчагин.

Победата на Баранов в съда може да доведе до загуба на активите от новите собственици - ако се окаже, че те са недобросъвестни купувачи, което не е изключено, заяви пред Би Би Си експерт по корпоративно право, пожелал анонимност. "Както купувачът, така и нотариусът, който е изповядал сделката, е трябвало да знаят, че има спор, и първо да изчакат съдът да се произнесе по него", обяснява адвокатът. Няма да е възможно този дял да бъде отнет от добросъвестен купувач, но във всички случаи ще могат да се претендират загубите на неуспелия собственик. "Сумата може да бъде огромна", добавя източникът. Конфликтът едва ли ще бъде разрешен скоро - подобни спорове могат да се проточат в съдилищата с години.

Веднъж Корчагин губи имот в центъра на Москва заради същата "недобросъвестност". През 2019 г. той купува огромно нежилищно помещение на Раушката набережна улица срещу Кремъл. Кадастралната му стойност е 387 млн. рубли (въпреки че сумата на сделката е занижена с 30%). Две години по-късно съдът обявява сделката за недействителна, тъй като срещу първия собственик на имота е започнало производство по несъстоятелност и помещенията е трябвало да бъдат отнети от него.

Докато руските бизнесмени разделят OBI, един от хипермаркетите изгаря - компанията претърпява щети за няколко милиарда долара. Заводът в Мариупол, който пострада от обстрел, досега е успял да се разчисти само от мини. Корчагин и неговите партньори поемат проблемните активи. Въпросът е дали те ще бъдат ангажирани с тяхното развитие. В някои от тях не е много изгодно да се инвестира - Украйна е решена да си върне завода в Мариупол.

Съратниците на Кадиров са поставили охрана пред фабриката. Друг Геремеев, "скъп брат" и помощник на ръководителя на Чечения Ваха Геремеев, наричан "Рейнджър", отговаря за охраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

3

lilianasimeono1

13.02 2023 в 16:54

Това заграбване ще им приседне, и то относително скоро!

22548

2

dolivo

13.02 2023 в 15:06

нищо, то като никой не иска да прави бизнес с теб, много ти здраве, едни машини си зел.

Бизнеса е нещо повече пт машините и сградите...

345

1

Джендо Джедев

13.02 2023 в 12:46

Иди после разправяй, че между рашистите и прелетните скакалци няма общо... 1:1 са! :D