Армия от фалшиви брокери в Украйна източва парите на наивни руснаци

OFFNews 24 март 2023 в 16:10 10422 3

Снимка Икономическа правда

Офисът прилича на бар, само че вместо чаши, на плотовете има компютри.

Обикновен ден през февруари 2023 година, часът е 9:40. Незабележим офис в центъра на Киев. Тук се намира една от т. нар. „инвестиционни офиси“, в който хора с висока комуникативност, но с минимални познания във финансовата сфера, изнудват за пари лековерни руснаци. И не само в тях. За "инвестиционните диверсанти" разказва в репортаж украинското издание „Икономическа правда“, чийто е участник в „специалната финансова операция“.

В помещение с площ от около 200 квадратни метра пристигат служителите. След 10-ина минути почти 70 души са готови да се хванат за „работа“, като преди това всички оставят телефоните си в хранилище.

Ръководител на „офиса“ е 35-годишен мъж в скъп костюм и свежа прическа. В един момент обръща вниманието на всички към себе си и прави инструктаж, който може да се нарече мотивационна реч.

"Като ни тръгне денят от сутринта, така ще бъде! Обръщам се към „продажбите“ (брокерите, които продават, б. р.) да се раздадат. Вие не сте консултанти - вие сте продавачи и трябва да правите "кинти" (привличане на пари от клиенти), за да не се налага да идвате през уикенда, защото планът не е изпълнен. Айде!" - казва босът под аплодисментите на присъстващите.

Кратките аплодисменти секват и вместо тях от високоговорителите на стената започва да звучи силна музика, популярна в нощните клубове. Всички се разотиват по работните си места, които повече приличат на бар плотове, но зад тях вместо напитки има компютри и свързани към тях слушалки.

Един от тези служители е журналист в „Икономическа правда“. Като част от експеримента той е преминал обучение и е получил позиция в един от „офисите“, работещи в Украйна. Как изглеждат "продажбите на финансовите пазари", колко печелят служителите им и има ли място за морал в измамите на руснаците?

Набиране и обучение

В холивудските филми, за да получите интервю в компания, работеща в сферата на инвестициите, трябва да завършите с отличие престижен американски университет и да имате добри препоръки.

Ако става обаче въпрос за работа в псевдоинвестиционни компании, тогава можете да видите свободни работни места в тази област навсякъде: в сайтове за търсене на работа, в канали на Telegram, в обществения транспорт и просто на електрически стълбове.

Такива свободни позиции се крият зад имената на други позиции. Това могат да бъдат мениджъри за обслужване на клиенти, vip мениджъри за обслужване на клиенти, администратори, мениджър продажби, ru-мениджър. Опитът, особено във финансовата сфера, няма значение. Основните критерии за интервю и работа са желанието за печалба, енергичност, постоянство и комуникативност.

След интервю с мениджъра по човешки ресурси, по време на което тя обяснява правилата на работа (глоби, дрескод, работа през уикенда, възнаграждение), кандидатът се проверява. Този процес е труден.

„На предишната ми работа седях на детектор на лъжата три часа, гледах в една точка и отговарях на въпроси за наркотиците и дали ще им открадна клиентелата“, оплаква се тя.

Сега всичко е ограничено до проверка на документите от вътрешната "служба за сигурност". След като не откриват нищо подозрително, канят репортера на „Икономическа правда“ на следващия ден да започне обучение.

Петдневните курсове се посещават предимно от хора под 30 години от всички сфери на икономиката. Това са бивши застрахователни агенти, продавачи на стоки в интернет, пекар от новоосвободените територии, куриер за доставка на пица, студент и арбиражник (продавач на трафик в Интернет).

Експресният курс може да се нарече "Основи на продажбата на финансови инструменти". На него изучават алгоритмите за започване на разговор, изкуството на презентацията и работата с възражения. По време на целия курс изучаването на чист руски език неусетно напредва. Това се прави, за да се изкоренят характерни украински диалектизми: "шо" (что), "скока" (сколько) или буквата "г", която на украинците им излиза както в името на „космонавта Хахарин“.

Не всеки оцелява след курса. Само 40% от курсистите започват работа. Това не е изненадващо: някои не разбират в началото, че тази работа включва скиминг, изнудване за пари и след като разберат, напускат курсовете.

„А как клиентите получават обратно парите си?“, пита курсист лекторката.

„Никак, Рома, мамка му, не ги получават обратно!“, реагира бурно тя.

В този емоционален отговор обучителят кратко и ясно разкрива същността на "офисната" работа.

Как става измамата

Служители на "офиса" измъкват средства от руснаци, на които се обаждат с предложение да инвестират и да спечелят. Системата работи така:

Първият етап е поставяне на реклами в руски уебсайтове и социални мрежи за печалби чрез инвестиране в акции на известни компании ("Газпром", Socar, Сбербанк, "Тинков банк").

Тези реклами препращат към фалшиви уебсайтове на тези компании, които предоставят само кратка информация за възможностите за печалба и формуляр за регистрация. Трябва да оставите името си и телефонния си номер.

Лицето, попълнило формуляра, става нов клиент („сниф“) и влиза в централизираната система на „офиса“ – в база данни, в която се показва състоянието и комуникациите с клиента.

Вторият етап е комуникацията между продавачи и клиента. Задачата на довчерашните участници в курса, включително на журналиста от „Икономическа правда“, е да „разработят възражения“, да направят презентация и да убедят клиентите да направят първоначален депозит от 200 долара. В други "офиси" депозитът е от 50 долара до 500 долара.

Третият етап е прехвърлянето на клиента към "Closer" - по-опитен служител. Неговата задача е да убеди клиента в необходимостта от инвестиране на средства и да помогне за депозирането им.

„Closer”-ът се представя на клиента като служител на „финансов отдел”. Всъщност той си е до продавачите - просто му подават слушалките.

Клиентът смята, че попълва инвестиционната си сметка чрез сайта или приложението. Това обаче не е така. Тъй като човек прави това чрез уеб ресурсите на "офиса", тогава неговите служители също имат достъп до тези средства. След прехвърлянето на средствата, работата на продавача и "closer" се прекратява.

На четвъртия етап в акция влиза т. нар. RET-отдел. „Това са съвсем различни продажби, там хората работят с клиенти няколко месеца. Нашите служители (служители на отдела) за клиента са техните финансови анализатори, които им помагат да печелят пари“, обяснява лекторът.

Всъщност агентите на този отдел (ре-агенти) убеждават клиентите да продадат имот, да заемат средства или да изтеглят заеми.

За да не подозира човек, че е измамен, "офисът" може да му разреши изтеглянето на част от средствата. Основното е да се покаже не само възможността за стабилен доход, 30 хиляди рубли на месец, но и за перспективата да спечелите милиони. Това е ре-отделът, който носи основния доход на "офиса". Цялата същност на работата му е изобразена в новината, препечатана от канала Telegram, посветен на продавачите.

„Московска пенсионерка инвестира 15 милиона рубли в „Северен поток-2“. Тя видяла съобщение в социалните мрежи, което гласяло: „Северен поток-2 е възстановен, европейският регион замръзва, а цената на газа расте. Инвестирайте и спечелете милиарди."
Бабата инвестирала 50 000 рубли (650 долара) и след известно време първата ѝ печалба - 4000 долара – била отразена в уебсайта. Решила, че е намерила златна жила, бабата прехвърлила всичките си пари там, а също така взела заеми, ипотекирайки апартамент и селска къща. Балансът, показан в сайта, растял, но когато тя се опитала да изтегли спечелените милиони, не се получило нищо", пишат московските медии.

Когато ре-агентът разбере, че клиентът не може да депозира средства или поиска да изтегли спечелените пари от сметката, "офисните" телефони се изключват. За жертвата – завинаги.

Какви са условията на работа?

Продавачите обикновено се обаждат на клиентите, като стоят прави. Тъй като на смяна трябва да се направят около сто разговора, почти целият работен ден минава в тази позиция.

Както обясняват обучителите, гласът на човек се подобрява, докато стои прав. Силната музика е нужна за концентрация, за прилив на енергия, а и клиентите да не чуват шума от десетки други гласове в стаята.

Всеки ден на продавача се дават контактите на десет наивни руснаци, попълнили формуляра. Останалите 90 обаждания са към хора, които някога са се регистрирали, но са отказали да направят депозит.

За един месец продавачът в "офиса" трябва да убеди около 250 души да открият начален депозит.

Заплатата зависи от бонусите. Начинаещ, който намери пет клиента, които правят първоначален депозит за един месец, може да получи $500-$600 в брой. За всеки следващ депозит - допълнителни 50-60 долара. Опитен продавач, който намери десет клиенти за един месец, ще получи 1,5-2 хиляди долара.

"Тук, както във всяка сфера, работи "принципът на Парето" (80% от доходите идват от 20% от хората). Не всеки ще получи $2000, но колко области имаме, където без специални познания можете може да получи 20 хиляди гривни на месец?" - пита риторично бивша служителка на "офиса".

По-възрастните продавачи печелят повече и имат кариерно израстване. За това трябва да покажете добри резултати: около 12 депозита всеки месец, два месеца подред. Тогава можете да станете:

"лидер на екип" (координира до десет продавачи), заплатата зависи от резултатите на екипа, средно 2,5-3,5 хиляди долара;

"Closer" - 2-3 хиляди долара;

"Ре-агент" - повече от 4 хиляди долара.

Техническо обезпечаване на "офиса"

Клиентът, на когото се обаждате, трябва да види руски номер. За това се използват компютър и руски SIM карти.

Парите на наивните руснаци отиват в сметки, контролирани от "офиса". Това могат да бъдат крипто портфейли, сметки в банки на балтийските страни или офшорни кипърски компании.

„Всичко зависи от вида на измамата. След няколко преобразувания парите идват в Украйна под формата на криптовалута. След това влизат в действие центровете за преобразуване“, казва един от банкерите.

Икономика на "офисите"

„Офисът“, в който работи журналистът от „Икономическа правда“, е един от хилядите, работещи в Украйна. Изключително трудно е да се прецени колко хора са загубили пари от тяхната дейност и колко са спечелили организаторите им.

За да се получи представа за мащаба: голям - само в един от големите киевски „офиси“ работят десет специалисти по подбор на персонал, които трябва да водят поне шестима продавачи всеки ден. Това са около 1500 души на месец.

Думата "голям" се използва основателно, защото в тази област работи принципът на франчайзинга. Това е, когато голяма компания, която контролира определен брой "офиси", продава чрез тях или взема процент от печалбата на по-малки "офиси", на които предоставя собствени бази с контакти.

Ако месечният план за привличане на клиенти е 250 души и те трябва да внесат по 200 долара, тогава около 50 000 долара ще идват на месец само от продажби.

По-голямата част от печалбите обаче ги носят ре-агенти. Според вътрешната статистика на „офисите“ четирима от десет клиенти, внесли средства за първоначален депозит, продължават да зареждат „своите сметки“ със значително по-големи суми. Говорим за десетки хиляди долари всеки.

Приблизително сто нови „риби“ оставят по 8000 долара всеки месец в един "офис", общо 800 000 долара. И има повече от хиляда такива "офиси" в Украйна, според хора, които работят в тази област от много години.

Основателен въпрос

Работят ли "офисите" с клиенти от други държави? Освен с Русия, "офисите" работят в ОНД и някои азиатски страни, където се говори руски.

В списъка е и така наречената рускоезична Европа: Германия, където има голям брой руски мигранти, и балтийските страни. Такива фирми работят и с италианци и поляци.

Работят ли с украинци? Да, но не много, 5-10% от цялата сума.

"Това са нелегални "офиси", държани от местни бандити в някакъв малък град. Такава работа се извършва от хора с ниски доходи без морални принципи. Отварят офис, купуват база за "три копейки" в интернет. Работиха един месец и бяха разкрити от службата за сигурност Украйна и това им беше краят“, обяснява бивш „близък“ до харковския „офис“.

Кои са собствениците на "офисите"? Бандити, които благодарение на схемите успяват да легализират дейността си.

"Това са филантропи. Отварят търговски центрове, ресторанти и хотели, кандидатстват за общински съветници, помагат на приюти за деца", казва с ирония събеседникът на „Икономическа правда“ от столичния "офис".

Какво нарушават? В Наказателния кодекс има член, който обхваща описаните действия: част 4 на чл.190 „Измама, извършена в особено големи размери или от организирана група“. Предвижда се наказание лишаване от свобода до 12 години с конфискация на имущество.

Каква е моралната страна на работата в "офис"? Официално 30% от населението в Украйна е безработно, така че "офисите" дават работа на хората. Също така е добре, че тези пари частично влизат в икономиката на Украйна.

Забогатяват обаче преди всичко бандитите. Това е работа не само срещу Русия, но и срещу страните от Европейския съюз, това са неплатени данъци и осигуряване работата на центровете за конвертиране на финансите.

Това е само един от начините за измама. Има и измами с кредитни карти, измами за подпомагане на измамени хора, продаващи стоки на стотици пъти по-висока от себестойността им.

Това е украинска реалност и до известна степен субкултура. Реалност, която може да бъде изкоренена или поне намалена. Всичко зависи от държавата като регулатор и нейното властово крило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

27.03 2023 в 10:34

И синчето ми работи за кратко нещо подобно за една македоска фирма, но не може да се светне каква е цялата им схема...

12407

3

Bad Horse

24.03 2023 в 20:43

Гнус, но не е украинска само. Такива ги има и в Китай, Индия, Нигерия.. и да, в Русия също. Докато има неграмотни финансово жертви, ще има и чакали, които ги ограбват.

15914

2

поп Дръвчо

24.03 2023 в 16:59

Колко има за чистене в Украйна докато заприлича на нормална страна, не е истина.