Анкара и Москва с общи действия в Сирия

Вилдан Байрямова 29 декември 2018 в 16:19 1809 0

Преговорите в Москва

Снимка АА

Турска делегация пристигна в Москва за среща с външния и военния министри на Русия, постигнато е споразумение за общи действия при прочистването на терористичните групировки в Сирия, предаде Анадолската агенция.

В състава на групата от Анкара са външният министър Мевлют Чавушоглу, на отбраната Хулуси Акар, ръководителят на агенцията за разузнаването /MIT/ и съветникът по външните работи на президента Ибрахим Калън.

Срещата продължи час и половина, а после пред журналисти Чавушоглу заяви, че двете страни са постигнали съгласие да прочистят сирийската територия от всички терористични групировки и е налице обща воля за това. Той подчерта, че президентът Реджеп Ердоган отдава приоритетно значение на връзките с Русия по отношение на проблемите в Близкия Изток. В качеството си на гаранти на процеса в Астана /Казахстан/, ние отстояваме териториалната и политическата цялост на Сирия и сме категорично против действията, които биха нарушили това, посочи Чавушоглу.

„Москва и Анкара обсъдиха стъпките по реализацията на меморандума за създаването на демилитаризирана зона в сирийския Идлиб, който бе подписан в Сочи. Обсъдихме действията, които ще предприемем, за да изпълним този меморандум с целта да отстраним всякакви проблеми, които могат да възникнат по пътя на реализацията на този важен документ“, заяви турският външен министър Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.

Според него благодарение на меморандума е станало възможно в значителна степен да се осигури спокойствието и да се постигне принос в развитието на политическия процес. „Очевидно е, че някои се стремят да ерозират работата в рамките на процесите в Астана и Сочи. Нека обаче те да не забравят, че ако ние сега можем да говорим за създаването на комитета по конституцията, това стана възможно само благодарение на действията на Русия, Турция и Иран“, отбеляза той.

Чавушоглу допълни, че на преговорите са обсъдени и хуманитарни въпроси – „коментирахме нашето взаимодействие с цел активизиране на процеса на доброволното завръщане на бежанците в Сирия и създаването на необходимите за това условия“. Той подчерта, че Анкара ще продължи активната работа и координацията си с руските колеги и с тези от Иран с цел да се ускори приближаването до политическото урегулиране в Сирия.

На срещата на високо равнище в Москва, на която бе обсъдена ситуацията в Сирия след изтеглянето на силите на САЩ, бе потвърдено уважението към териториалната цялост на арабската република, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Двете страни подчертаха, че всички действия ще се провеждат в строго съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност при ООН и с безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, каза той.

Лавров допълни, че Москва и Анкара са постигнали разбирателство за координацията между военните части на сирийска земя след изтеглянето на войските на САЩ. „Разбира се, ние отделихме особено внимание на новите обстоятелства, които възникнаха във връзка с обявеното от САЩ изтегляне на военните сили. Беше постигнато разбирателство за това как военните на Русия и Турция в Сирия ще продължат да координират своите стъпки в новите условия, като целта е окончателното изкореняване на терористичната заплаха в арабската страна“, коментира Лавров.

Русия се надява, че западните страни няма да пречат на бъдещите усилия на Москва, Анкара и Техеран за създаването на сирийския конституционен комитет. Решението за него бе прието на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи на 30 януари 2018 г. Предполага се, че в този орган ще влязат делегати от правителството на Сирия, опозицията и гражданското общество. Представителят на ООН за Сирия Стафан де Мистура настояваше в състава на комитета да има не повече от 50 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews