Анджей Дуда: Полша води разговори със САЩ за разполагане ядрено оръжие на своя територия

Красимир Крумов 05 октомври 2022 в 21:10 4606 3

Темата е отворена, заявява Анджей Дуда в интервю за седмичника Газета Полска.

Снимка БТА / АР

Темата е отворена, заявява Анджей Дуда в интервю за седмичника Газета Полска.

„Водихме разговори с американските лидери дали САЩ обмислят възможността за нашето участие в споразумението за споделяне на тактически ядрени оръжия (Nuclear Sharing, б.р.).“ - заяви президентът на Република Полша Анджей Дуда в интервю за седмичника "Газета Полска", публикувано в сряда.

Отговаряйки на въпрос за руските заплахи за използване на ядрени оръжия, Дуда заяви, че това издава мислене, че "ако няма да е велика Русия, светът може и да не съществува". Полският държавен глава добави, че ако Кремъл започне ядрена война , отговорните ще бъдат "прокълнати по целия свят". Анджей Дуда коментира и темата дали Полша не трябва да мисли за ядрен чадър в такава ситуация.

„Първият проблем е, че нямаме ядрено оръжие. Нищо не сочи, че ние като Полша ще го имаме в ръцете си в близко бъдеще. Винаги има потенциална възможност за участие в ядреното споделяне Nuclear Sharing . Говорихме с американски лидери за това дали Съединените щати обмислят тази възможност . Темата е отворена.“ - допълни Дуда.

Ядреното споделяне или Nuclear Sharing, споменато от президента, е споразумение за споделяне на тактически ядрени оръжия в рамките на НАТО. Началото на концепцията датира от 50-те години на миналия век, а през 1966 година е създадена Групата за ядрено планиране на НАТО, която трябва да упражнява политически контрол над ядреното оръжие. Като част ядреното споделяне ядрени бойни глави се предоставят на членовете на Алианса, които не разполагат с тях.

В момента Nuclear Sharing включва Белгия, Германия, Холандия, Италия и Турция, на чиито територии има разположено атомно оръжие. До 2001 година такова имаше и в Гърция, а в Канада до 1984. През последните години имаше спекулации на военни и политически анализатори за възможността ядреното споделяне да обхване и Румъния и България в контекста на съдбата на ядрените бойни глави в базата „Инджирлик“ в Турция и напрежението между Вашингтон и Анкара след неуспешния опит за преврат в страната на 15 юли 2016 година. Досега темата не е била обект на публични разговори у нас, а румънските власти отхвърлят възможността да приемат ядрено оръжие на своя територия.

Споделянето на ядрени оръжия е споразумение за споделяне на тактически ядрени оръжия на НАТО, което гарантира, че както ползите, така и задълженията и рисковете от ядреното възпиране се споделят между всички членове на Алианса. Ядреният капацитет, самолетите и инфраструктурата на НАТО работят за защита на всички. За да гарантират безопасността на своите съюзници, Съединените щати са разположили ограничен брой ядрени оръжия на определени места в Европа, които са под грижите и контрола на Съединените щати и са съобразени с договора договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Ако НАТО бъде принуден да изпълни ядрена мисия? Разпоредбите на споразумението показват, че бойните глави ще бъдат транспортирани със специални самолети с подкрепата на силите на целия Алианс до страна, която не разполага с такива оръжия. Такава мисия обаче може да бъде стартирана с изричното одобрение на Групата за ядрено планиране на НАТО, председателствана от генералния секретар, и с одобрението на президента на САЩ и министър-председателя на Великобритания. В момента само три държави-членки на НАТО разполагат с ядрено оръжие – САЩ, Великобритания и Франция, като Съединените щати са с най-голям арсенал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

2

Тив изтрещяха тотално, дразнят и Русия и Германия, а накрая ще лапнат и част от Украйна.

1780

1

И българските политици трябва да се замислят по този въпрос. Все пак сме външна граноца на НАТО, а и честта да охраняваме Черно море се пада и на нас.