Алепо след войната (снимки)

Оffnews 11 февруари 2017 в 10:39 10819 3

Снимка REUTERS/Ali Hashisho

Руски войници и цивилна жена

В руините на текстилната фабрика Sabbagh в индустриалната зона на сирийския град Алепо се вижда как една от стените е срутена от артилерийски огън. Белгийска тъкачна машина седи сред разрушенията, в които семейство събира дърва за огрев.

Така започва текстът на Ангус Макдоуъл от репортаж за града за "Ройтерс".

Сцената свидетелства за опустошителните резултати върху икономиката от гражданските размирици. Някога Алепо е бил най-важният икономически център преди войната. Сега предизвикателствата, пред които е изправен градът за бъдещето си са много.

Правителството в Алепо постепенно възстановява основните инфраструктури на града - влаковете са започнали да се движат отново, летището скоро също ще заработи, булдозерите разчистват улиците.

Разбито джакузи в къщата на собственика на текстилната фабрика Sabbagh, снимка: Omar Sanadiki

"Нашата ситуация е подобна на тази на Берлин от 1946 г. или Токио през 1946 г. Ние имаме разрушен град", казва Ферас Ал Шехоби, председател на Индустриална камара на Алепо, добавяйки, че вярва силно в бъдещето на града.

Но за разлика от тези градове, които се възползват от масивна помощ от Запада за следвоенното си възстановяване, Алепо е в страна, разтърсвана от война - без финансови ресурси, без експерти - заради 5-те години на масова емиграция.

Но за президента Башар Асад, който си върна града през декември, възкресяването на Алепо е важно, не само заради символиката на неговата славна победа, но и защото градът е икономическото сърце на Сирия. 

Преди войната в Алепо са съсредоточени една трета от промишлените предприятия на страната, сочи доклад от 2010 г. на Централното бюро по статистика на страната.

Останки от индустриалната зона на Алепо, снимка: REUTERS/Omar Sanadiki

Всички 65 000 фабрики са или разрушени, или засегнати в различна степен. 

Източен Алепо, където бяха съсредоточени бунтовниците, блести през нощта - заради парафиновите лампи, които ползват десетките хиляди хора, които го населяват. Те използват този вид осветление, защото бяха държани повече от четири години без ток от бунтовниците. 

Гледката е тъжна - паднали блокове и мостове, барикади от коли, които са били използвани в престрелките.

В източната част на града се виждат много патрули на проправителствените сили, които демонстрират железния контрол над бившите бунтовнически сили. 

Алепо остава изолиран от други правителствени зони, защото на места е достъпен само от една тясна ивица между земята, контролирана от бунтовници, от една страна, а от друга - територия на "Ислямска държава".

Руски войници патрулират из града, Снимка: REUTERS/Ali Hashisho

В северната част на града се виждат страшни пейзажи, които показват, че скоро е имало нападение от страна на ИД.

Въпреки това Западен Алепо изглежда по-добре. Училищата са в добро състояние, има кафенета и ресторанти, които се изпълват всяка вечер. Тази част от града е добре поддържана, има големи и запазени булеварди и паркове.

Двете страни на града, разделяни в продължение на повече от четири години, сега са свързани с къси пътни или железопътни връзки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

11.02 2017 в 13:19

В какво са превърнали Халеб... градът с най-многобройно християнско население в Сирия.

http://ow.ly/jyKe308UgeZ

25665

2

Victimized

11.02 2017 в 11:38

Какво няма да се хили, тръгна си разрушил тотално Близкия Изток и северна Африка, напълни Европа с "бежанци", а медиите и масите го въсхваляват като "най-успешния" президент, само защото не спря да се прави на шут, да се показва в предавания, във филми и къде ли още не. По срещи говори абсолютни клишета и донесе повече хаос на света от колкото ред. Нито едно от предизборните му обещания не беше изпълнено.....
А автора да беше пуснал снимки на Алепо преди войната, за да видят хората разликата. Може да пуснете и снимки на пред военна Либия, на Афганистан и Иран през 75-та до към 80-та години, преди САЩ и СА да хвърлят огромни ресурси да ги върнат към средновековието, само и само да не заемат страната на СССР, и така създадоха крайните ислямисти, които сега се "чудят" как да преборят. Самия факт, че Асад не е линчуван публично, може да се приеме за загуба на САЩ и престъпниците от НАТО, но цената е огромна въпреки всичко, както се вижда.....

77927

1

El Commandante

11.02 2017 в 11:19

A през това време шейх Хюсейн кара кайт сърф с Ричард Брансън и се хили като олигофрен...
 
X

Да помогнем на украинските деца!