„Ал Джазира“: Бежанци се оплакват, че полицаи в България ги бият и обират

OFFNews 14 декември 2015 в 13:10 5528 15

Бежанци

Снимка „Ал Джазира“

Бежанци в транзитен център в Белград.

Бежанци казват, че в България са претърпели насилие и издевателства от властите, предава „Ал Джазира“ в репортаж от Белград.

В студен зимен ден, десетина афганистанци, избягали от продължаващото кръвопролитие в тяхната страна, са се събрали около преносим електрически радиатор в транзитния бежански център „Миксалище“ в сръбската столица.

Друга група играе волейбол, а деца рисуват с тебешир по асфалта. Други са край маса, където чакат за чаша горещо кафе, пушат и обсъждат къде в Европа да заминат.

Но дори след като вече са напуснали опустошаваната от война тяхна страна, афганистанските бежанци – както и тези от Сирия Ирак и другаде – продължават да се сблъскват с насилие, опасности и експлоатация по пътя към Европа.

През центъра минават средно 200 бежанци всяка седмица. Таяна Задравец, е там доброволка, казва, че растящ брой от тях са ѝ разказвали, че са били бити от българската полиция, задържани и принуждавани да плащат подкупи.

Групите, които идват в последните няколко седмици от България са в много по-лошо състояние от хората, които пристигат от Македония, не само физически, но и емоционално, казва тя пред „Ал Джазира“.

„Те са били бити – добавя тя, - техните документи и пари са били откраднати и имат различни наранявания, с които понякога дори нашата медицинска помощ не може да се справи и те трябва да отидат направо в болница“.

Българското Министерство на вътрешните работи не отговори на искането на „Ал Джазира“ да коментира обвиненията, или да съобщи колко бежанци и мигранти остават задържани в центрове.

В декларация, публикувана в петък, „Амнести Интернешънъл“ призова България да разследва обвиненията против полицията ѝ за стрелба, побоища и отнемане на пари.

Алл Джазира цитира афганистанец на име Юсеф, който се оплакал, че български полицаи му взели всичките пари и телефона: „Седмици не можех да говоря със семейството ми. Един от моите приятели беше скрила от българската полиция телефона си и ни даде да се обадя на моя баща.

Неговият приятел Мухамад, 20 годишен, бил бит от български служител. „Той дойде и ме удари с фенерче няколко пъти , защото не съм го гледал в очите“, казал младежът, показвайки голяма подутина отзад на главата си.

Миналия месец Белградският център за човешки права и благотворителната организация „Оксфам“ са публикували доклад за посегателства на българската полиция против бежанци и мигранти.

На основата на над 100 разговора в него се прави извод за „изнудване, грабеж, физическо насилие, заплахи с депортиране и насъскване на кучета“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!