Как ще изглежда зелената мода на бъдещето: 10 идеи

OFFNews 27 юни 2018 в 14:05 6367 0

Снимка Pixabay

Модната индустрия е отговорна за 8% от глобалното замърсяване на природата. Ако бизнесът с дрехи се приеме за отделна държава, тя ще бъде четвъртият по големина замърсител на климата на Земята. Въпреки че все повече хора се осведомяват за по-екологични начини на живот, промяната става бавно. Британският в. "Гардиан" предлага 10 начина модната индустрия да стане по-екологична и всички те са новаторски и приложими в близко бъдеще.

1. Плодови влакна


Днес дрехите се изработват основно от памук, наситен с пестициди и полиестер, който се получава от петрол. Те ще бъдат изместени от т. нар. "богатства от отпадъци", включително "бананова коприна" (от стъблата на бананови растения) и "кожи" от плодове, особено от ананас. Испанската марка Piñatex вече произвежда тези материи. Един квадратен метър ананасова кожа използва 480 листа от плода и е наполовина по-евтина от традиционната телешка кожа.

2. Материи от ферментирала мая

Американската компания Modern Meadow предизвика сензация чрез прилагане на захарна суровина към клетки на мая, които са проектирани да създават колаген. Тя се пресова и оцветява (по екологичен начин), за да се създаде материя, наподобяваща телешка кожа. Тя ще стане достъпна през 2020 година, но мостри на материята са разпратени до дизайнери. Междувременно, на западното крайбрежие усъвършенстват изкуството на създаване на коприна от дрожди.

3. Естествени багрила

Очаквайте все по-голям брой марки да се откажат от токсичните химически багрила и да преминат към пигменти от растения, захарна меласа и микроорганизми, за да елиминират тежките метали, киселини и разтворители. Тази техника използва 1/10 от количеството вода при традиционното боядисване.

4. Контрол над ползването на пералня

Синтетичните вещества в дрехите отделят микрофибри при пране, които замърсяват водата. В Калифорния настояват за закон, според който облеклото, съдържащо 50% полиестер, трябва да има етикет за предупреждение за изхвърляне на микрофибри и указание за ръчно пране. Филтрите и торбички за перални машини, които задържат власинките, ще станат задължителни.

5. Скъпа вълна

Вълната ще стане изключително скъпа. Намаляването на употребата ѝ ще благоприятства поддържането на устойчиви породи овце и кози по пасищата и ще помага за отделянето на въглерод, за възстановяване на водосборите и за благото на дивата природа.

6. Копринени спортни екипи и несвиващи се дрехи

Някои от най-новите патенти в модната сфера са за създаване на копринен протеин във вода, който променя коприната и вместо непромокаема и кара да пропуска вода - качество, особено важно за спортните екипи. Технологията би позволила и да се създават материи, които не се свиват при пране.

7. Принтиране на дрехи по мярка

Представете си първо да сканирате тялото си, после със софтуер да нанесете върху собствените си мерки предпочитания дизайн и накрая да я извадите на 3D принтер или да я поръчате онлайн за доставка. Този подход спестява остатъчните материали и прекомерното производство. 

8. Ваучери за нови срещу стари дрехи

Големите производители все повече ще правят кампании за рециклиране на стари дрехи или размяна на дрехи втора употреба срещу отстъпки за нови покупки.

9. Лепило за дрехи

Когато се скъса, текстилът ще може да бъде поправен чрез залепяне с препарат, извлечен от протеин от калмари. такава разработка вече е правил университетът в Пенсилвания. Засега "лепилото" е предназначено за медицински цели. Но след десетилетие може би ще се използва и в модната индустрия за намаляване на прекомерното закупуване на дрехи.

10. Дрехи назаем или под наем

Очаква се все повече платформи да насърчават ползването назаем или отдаването под наем на непотребни дрехи, много от които висят неносени в гардеробите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови