Как да направим дрехите си вечни - 7 съвета от лондонски дизайнер

OFFNews 24 февруари 2021 в 15:41 6114 0

Снимка Pixabay

Орсола де Кастро е моден дизайнер революционер в идеята за дълготрайна употреба на дрехите. Тя издаде книга, в която учи как да запазим дрехите си задълго и така да помогнем за опазването на околната среда.

Историята ѝ разказва британският "Гардиън". В интервюто за вестника дизайнерката се появява в стар вълнен пуловер от "Бенетон" - от времето, когато се произвеждат в Италия. Носила го е братовчедка ѝ, а след това и дъщеря ѝ.

54-годишната Де Кастро основава движението "Модна революция" (Fashion Revolution). То проповядва "радикално пазене". Единствената алтернатива на свръхупотребата и изхвърлянето на дрехи е запазването им, смята създателката на движението. Аз съм вманиачена в запазването им, казва тя.

Книгата на дизайнерката е пълна с невероятни факти за ефекта на модата върху планетата. Някои обичат да спасяват животни - аз обичам да спасявам дрехи, споделя Орсола, която от години работи в Лондон. Течението е повлияно от екодвиженията и борбата срещу замърсяването и срещу климатичните промени.

1. Внимавайте какво купувате

"Първият навик, който трябва да си създадете, е да обръщате дрехите наопаки и да прочетете етикета. Не е зле да добиете базови познания за материите. Полиестерът, например, отделя много микрочастици - отлагания от тях вече има на дъното на океаните и дори на Еверест. Прането на дори една дреха от полиестер отделя 500 хиляди микрофибри. Затова е най-добре да не купувате дрехи от полиестер, а от материал, който не изисква много пране. Не купувайте бельо от полиестер, което нямам как да не перете. От друга страна, палто от този материал може да не се пуска в пералня, а да се почиства с гъба.

2. Какво казва етикетът за прането

Твърде честото пране износва бързо дрехите. Преди масовото навлизане на пералните, премахването на петна е било цяла наука - жените са правели всичко възможно, за да избегнат всекидневното трудоемко пране на ръка, особено на по-дебелите дрехи. Много от тези техники са прости - повечето петна могат да се премахнат с бързо натъркване с влажна гъба, казва авторката.

Добре е да се прегледат внимателно инструкциите за пране. "Някога всички знаеха, че в пералня се слагат памучни дрехи, а вълнените се събират. Не всеки го помни в наши дни", казва тя.

Според нея един качествен скъп сутиен ще надживее повечето деликатни, дантелени сутиени. Бельото тя препоръчва да се пере на ръка с водата от ваната или от душа - запазете малко в съд, докато се къпете.

3. Направете примамка за молци

Изберете си едно "жертвено" агне за молците - например стар пуловер и кълбо прежда. Те ще ги сдъвчат и ще оставят намира ценните ви дрехи. Молците в жилището на Де Кастро обожават камилска и шетландска вълна. "Храня молците, както храня котките си", шегува се авторката.

4. Скрийте дрехите

“Играя следната игра със себе си: слагам някои дрехи в торба под леглото. Стоят там дълго време - ако вече не ми харесват заради модата, фигурата ми или вкуса ми. Но когато след пет години отворя торбата, съм направо във възторг от тях", споделя авторката.

Около петната по детските дрехи тя оставя децата си да рисуват каквото виждат - като играта с формата на облаците. После от рисунките им прави бродерии, за да се превърне дефектът в ефект. Крие петната и под брошки. Има си яке цялото в значки и брошки, прикриващи дупки от молци.

Тя харесва японското изкуство за запазване на дънковия плат - боро. При него кръпките се правят върху денима с видими шевове. Не би си купила изкуствено състарени или изкуствено скъсани дънки - смята за по-елегантно естественото им износване, а е самият процес по изкуственото и износване замърсява околната среда.

5. Нов живот на старите дрехи? Невинаги е добра идея

Дизайнерката предупреждава, че идеята за "нов живот за старата дреха" невинаги е добра. Ако се прави от аматьори, "ъпгрейдването" на старите дрехи може да произведе доста отпадъци. 

6. Да дарим дрехи? Обмислете го отново

Често даренията от дрехи се превръщат в големи купчини отпадъци. Благотворителните организации нерядко не успяват да пласират или продадат камарите дрехи и те отпътуват за по-бедни страни - за рециклиране или като отпадъци. "Не даряваме, а трупаме боклук", обобщава Де Кастро.

Тя предлага първо да се пробват друга начини - да дадем дрехата на приятел, познат. А ако се даряват дрехите, подходете към тях като към стока за продажба - поправете развален цип, скъсано копче или шев. Някои благотворителни организации продават дрехите, а това няма как да стане, ако са в лош вид.

7. Дребни поправки в мола 

Качествено ушитите дрехи от качествени материали не са по джоба на всеки. Въпреки това тя намира за лоша практиката, че за по-евтините дрехи производителите не предлагат поправки. Мечтата ѝ е във всеки хипермаркет да има място за поправка на дрехи. Така дори заетите хора с финансови възможности ще свикнат с идеята за поправки и няма да изхвърлят дрехите при първата повреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови