Започна благотворителният ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“

OFFNews 29 октомври 2016 в 13:53 2957 0

Днес започна петият благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“, който ще се проведе на територията на Румъния и България.

Участниците ще изминат 1050 км с велосипед и тичайки за 11 дни, от 29 октомври до 8 ноември, като събитието ще се използва за набиране на дарения за 7 благотворителни социални каузи в двете страни. Той насърчава спорта на открито като алтернатива за здравословен начин на живот, както и активното екологично поведение, чрез засаждане на уникални дървесни видове по протежение на трасето.

За тазгодишното издание на маратона са избрани две български каузи: Multi Kulti Collective (МултиКулти) и Фондация „Дечица“.

Даряването за българските каузи става чрез сайта "Платформата" или чрез сайта на маратона "1000 Балкан". За миналите четири години благотворителната инициатива събра общо над 150 000 евро. Организаторите посочват, че даренията са данъчно ефективни за дарителите (могат да ползват данъчни облекчения за тях).

Денивелацията на трасето е 3500 метра. Участниците ще се движат с велосипед първите 4 дни (по 160 km /ден) и ще бягат 7 дни (по 60 km / ден). Те тръгнаха днес в 07:30 часа сутринта от румънската столица, групата ще стигне до центъра на София около 16:00 на 1 ноември на площад "Света Неделя" и ще тръгне обратно към Букурещ от същото място на 2 ноември в 8.00 часа сутринта.

На територията на България маршрутът преминава през Видин, Монтана, Враца, Мездра, Своге, София, Ботеврад, Луковит, Плевен, Бяла, Русе. Всеки желаещ може да се присъедини към маратонците по пътя им, с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор. Броят на участниците обикновено е най-голям в близост до Букурещ и София.

Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови