Етиопец победи на маратона на София (снимки)

OFFNews 09 октомври 2016 в 12:35 8511 0

Снимка Сергей Антонов

Етиопецът Гудета Бирату триумфира на маратона в София, изминавайки 42 км за 2:15:45 ч. На 11 секунди след него на второ място се класира друг представител на африканската страна - Тефери Балча. Трети завърши Мозес Кибире с време 2:16:20 часа. Министърът младежта и спорта Красен Кралев връчи лавровия венец на победителя.

Най-бързата жена, пробягала класическата дистанция, също е от Етиопи. Това е Белайнеш Игезу, на която й бяха необходими 2:40:09 ч, за справяне с маратона.

"Бих искал да благодаря на Столична община и на организаторите, че успяха да съхранят Маратона на София толкова години. Той е една от емблемите на българския спорт и София", каза Кралев. По думите на министъра тази година е една от най-силните в историята на маратона. 

Около три хиляди участници се включиха в Маратон София 2016. В него стартираха представители на всички балкански държави, защото тази година той е валиден и за балканското първенство. В надпреварата се включиха и много състезатели от Кения, Етиопия, Уганда, Мароко, Азия и Северна Америка.

Освен професионални бегачи, към Софийския маратон се присъединиха и хора, които подкрепят различни каузи.

Организаторите споделиха, че за всеки стартирал участник ще бъде дарен 1 лев на сдружението "Деца с онкохематологични заболявания".

33-ото издание на Софийския маратон е с рекорден награден фонд. Общата сума, която ще бъде разпределена между победителите в различните дистанции, е 60 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!