Връчват на Мишел Платини престижно отличие в Бургас

Ивайло Анев Последна промяна на 21 май 2015 в 16:41 1489 0

Президентът на УЕФА Мишел Платини ще получи престижен приз по време на посещението си в Бургас утре.

Непосредствено преди финала на Европейското първенство за юноши до 17-годишна възраст французинът ще бъде отличен със специален знак на Спортната асоциация на европейските столици и градове ACES Europe. Признанието е за дейността на Платини в „развитието на масовия спорт и футбол на континента и за неговия принос в обществото чрез промотиране ценностите и ползите от активния начин на живот“.

Отличието ще бъде връчено лично от президента на ASEC Europe Джан Франческо Лупатели, който пристигна днес в България. „Ще поздравя Платини за всичко, което прави за футбола и спорта в Европа. Той заслужава това отличие, още повече, че в момента спортна столица на Европа е Торино, а той дълги години игра като футболист на Ювентус в този град. Освен това, заедно с кмета на Бургас ще рекламираме София като предстояща евростолица през 2018 г.,“ заяви Лупатели.

Италианецът е на двудневно посещение у нас, за да се запознае с дейността по инициативата "София Европейска столица на спорта" през 2018 г. Преди да отпътува за Бургас той бе информиран за работата на Оргкомитета и Информационния център София 2018, за предстоящите събития по проекта и за подготовката на сайта www.sofia2018.bg, който се очаква да стартира през следващия месец.

Лупатели посети Италианската търговска камара в България, където бе приет лично от нейния президент Марко Монтеки. Двамата размениха информация за дейността на организациите, които оглавяват. „Много важно е да приобщим всички жители на града към идеите на София 2018. Вие имате прекрасна планина в близост до града и тя може да бъде използвана така, че повече хора да възприемат като ежедневие активния начин на живот. Желанието е да има приемственост и взаимодействие между отделните европейски градове и столици на спорта. Като пример ще ви дам факта, че 5000 колоездачи от Копенхаген организираха поход до Аликанте, обмениха опит, видяха града, харесаха го, някои дори си купиха жилища там. Вие бихте могли да промотирате из цяла Европа София чрез Витоша като опция за планински туризъм. Възползвайте се от тази уникална възможност. В Торино на 11 септември организираме конференция, която ще срещне представители на всички досегашни европейски столици. Това ще е събитие с огромно значение за бъдещата европейска интеграция в областта на спорта,“ заяви Лупатели.

Гостът дари на Италианската търговка камара знак с принтирани имената на всички досегашни европейски столици на спорта от старта на инициативата през 2001 г. досега. „Правим реклама на София 2018 по всички канали, които имаме. Публикуваме статии за събитията, на 31 май, неделя, заедно с Френската търговска камера организираме тенис турнир на комплекс Малееви, който ще в подкрепа на избора на София за Евростолица на спорта за 2018 година, като целта е да се допринесе за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот,“ каза президентът на камарата Марко Монтеки.

Преди да отпътува за Бургас Джан Франческо Лупатели се срещна и с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който заедно с Йорданка Фандъкова е и съпредседател на организационния комитет за "София 2018 – Европейска столица на спорта". На срещата и разговорите присъства общинският съветник Анатоли Илиев, организационен секретар на София 2018. Гостът бе подробно запознат с предстоящия през този уикенд край Националния стадион „Васил Левски“ празник „Спортувай в твоя град“, както и с насрочения за 21 юни голям туристически празник на Витоша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови