В щаба на шампионите

Деян Спасов 29 май 2015 в 11:19 6919 0

Авторът на текста (най-долу вдясно) заедно с шампионския отбор на Франция; Снимка: www.fff.fr

След дълго очакване и упорита работа, за първи път от 2004 година насам, отборът под 17 години на Франция стана Европейски шампион, точно преди седем дни на стадион „Лазур“ в един от емблематичните български градове Бургас.

Наш репортер имаше късмета да бъде близо до френския отбор по време на първенството.

За първи път в историята на Европейските първенства до 17 години във финалния турнир в България участваха 16 национални отбора, чиито мачове бяха на четири български стадиона - „Арена Созопол“ в Созопол, „Берое“ в Стара Загора, „Лазур“ в Бургас и „Хаджи Димитър“ в Сливен. След цели 33 двубоя и 59 отбелязани попадения от всички тимове, като заслужил шампион със златните медали се окичиха „петлите“ на старши-треньора Жан-Клод Жунтини.

Денят е 4 май и летище „София“ посреща футболния щаб на Франция за Европейското първенство под 17 години. Всички млади футболисти и техните ръководители пристигат в добро настроение и облечени еднакво от глава до пети. Погледите, разбира се, са вперени във вратаря на французите Лука Зидан, който е син на легендарния Зинедин Зидан. Първата посока на отбора е Поморие, където се настаняват всички гости на първенството в общ хотелски комплекс. По дългия път към морския град не свири музика в автобуса. Единствен фон е красивата българска природа отвъд асфалта и мантинелите, разбира се впечатление у щаба на Франция буди и притеснително разбития и впоследствие закърпен участък на автомагистрала „Тракия“ около Пловдив и Пазарджик.

„Във Франция не може да видиш подобно нещо“, казва старши-треньорът Жан-Клод Жунтини. С лек подигравателен привкус думите му повтаря и шегаджията в щаба треньорът на вратарите Давид. Жунтини споделя още впечатленията си от клубния стадион на Олимпик Марсилия, където е играл дълги години. „Страхотен е, чувстото е неописуемо“. Разбира се при разговор с него няма как да се подмине въпрос за българската звезда на Монако Димитър Бербатов и какво мислят за него французите.

„Той има нещо, което много малко футболисти имат. Той вижда играта. Да имаме такъв играч в Лига 1 е много ценно. Младите могат да се учат от него – всеки мач и всяка тренировка. Когато си треньор на футболист от подобна класа, му даваш свобода, за да може да разгърне таланта си." Шофьорът на автобуса се намесва в разговора и контрира с въпрос - „добре, тогава защо винаги го държат резерва?“ Жунтини е лаконичен: „Леонардо Жардим е добър треньор, разбира от работата си.“

Още първата вечеря на отбора доказва, че шампионската дисциплина е един от най-важните фактори за ръководителите на френския тим. Французите настояват за две големи маси – една за щаба и една за футболистите. Изключително важно условие е всички футболисти да се хранят заедно. От шведската маса, момчетата избират основно риба и пилешко, зеленчуци, паста и плодове, като всичко е съгласувано с доктора на отбора. При знак за край на вечерята от треньора Жунтини към капитана Тимоте Кона, той става, а след него едновременно и всичките му съотборници, запътвайки се към етажа си – първи в централната сграда на хотелския комплекс.

Тимът е изграден от играчи от цели 14 френски школи, като с най-много представители е ПСЖ – петима. Само Лука Зидан играе в чуждестранен отбор – Реал Мадрид.

Шампионската подготовка не чака и започва веднага. Ден след пристигането на отбора етажът им вече телепортира всеки озовал се на него директно в сърцето на Френската футболна федерация. Забелязват се големи разпънати френски знамена по фотьойли и парапети, както и емблемата на петлите по стените до асансьора.




По стената пък между вратите на всяка стая са залепени мотивиращи снимки на отбора, щаба, на настоящия мъжки тим на „петлите“ и на велики национални състезатели от миналото, включително и на последните шампионски отбори от Световното през 1998 година и от Европейското през 2000 година.


        


Освен във фоайето на хотела и във всяка съблекалня на отбора преди мачовете им, се разпъват големи френски знамена и мотивиращи цитати, карайки ги да се чувстват далеч по-уютно и готови за „битка“.

Тренировъчният процес на отбора през целия турнир се провежда на малкото стадионче в Българово, за което треньорът Жунтини и администраторът на французите Фредерик Форестас с уважение казаха на кмета и на отговорника за състоянието на стадиона: „Можете да се гордеете с терена си и с това, което правите за футбола и спорта като цяло“.

Така нареченият отговорник за терена се казва Иван, побелял мъж над 60-годишна възраст, даващ мило и драго за футбола, града и стадиона. Самият той споделя, че е играл активно футбол във В и Б група до завидните 41 години.

Преди първия мач на „петлите“ не се усеща и капка подценяване, въпреки че противникът е непретенциозният тим на Шотландия, който в крайна сметка завърши „приключението“ си в България без отбелязан гол.

Вече сме на стадион „Берое“ в Стара Загора. От съблекалнята на футболистите от Острова се чува силна популярна музика, докато пред френската врата е доста тихо.

„Петлите“ излизат пределно концентрирани и мотивирани и печелят с 5-0, показвайки на какво са способни още в първия си мач в България.

На сутринта след мача по лицата на футболисти и щаб не може да се разбере по никакъв начин, че вчера са записали най-резултатната победа в турнира, а напротив. Французите изглеждат още по-средоточени и „настървени“.

Три дни по-късно идва ред на втория мач от груповата фаза срещу Русия в Сливен. В ранните минути от двубоя Лука Зидан допуска груба грешка при овладяване на топка с крака, давайки шанс на нападател на руснаците да го премине, но от малък ъгъл за щастие на „петлите“ той не уцелва вратата. След първото полувреме, през което и двата отбора изпускат чисти положения, Франция нанася удара си около 60-ата минута, благодарение голмайстора Одсон Едуард. 1-0 краен резултат и втора поредна победа, възпитаниците на Жан-Клод Жунтини вече са на четвъртфиналите, още преди изиграването на последния си мач в групата.

Снимка: uefa.com

Одсон Едуард малко напомня на Марио Балотели в юношеските му години, не толкова по стил на игра, колкото по факта, че много трудно може да се изкопчи усмивка от него. Сякаш постоянно „кисел“, съотборници му го описват като весел, но Одсон почти винаги изглежда недоверчив, сериозен и дори малко арогантен.

Той няма да вземе участие в мача срещу Гърция в Созопол, като на негово място ще стартира деветката Максим Пеликан. Почивка ще бъде дадена и на още четирима-петима титуляри от предходните мачове.

Вечерта преди мача администраторът в щаба на Гърция на име Антонис става удивително мил с представителите на Франция. Преди и след вечеря разговаря с почти всички ръководители. Само равенство или победа биха класирали със сигурност Гърция за следващата фаза, равенство също така ще остави французите на първото място. Ръководителят на делегацията на „Петлите“ Жан-Ив Бодю твърди обаче, че „петлите“ отново ще мислят само и единствено за победа.

Двата отбора излизат на малкото красиво стадионче „Арена Созопол“ пред около 2000 човека. Времето е идеално за футбол. Нищо не предвещава драмата, която ще се случи 80 минути по-късно. (б.а. Мачовете за юноши до 17 години са във формат 2 полувремена по 40 минути)

След нулево равенство до последната минута на мача съдията вдига табелата с добавено време и тя показва точно четири минути. Гърция чака края, дълбоко в половината си, отбранявайки се и вече вярвайки в класирането за четвъртфиналите. През това време на „Хаджи Димитър“ в Сливен Русия води с 2-0 на Шотландия и чака само грешка на Гърция. Тя идва няколко секунди преди последния съдийски сигнал.

Фаталният номер 13, появил за като резерва за състава на Франция, Жордан Рамбо се промъква между централните защитници на Гърция и бележи отблизо. „Елините“ са в шок и нямат време за отговор. Последен съдийски сигнал. Франция с 9 точки излиза като първи отбор в групата, а Русия се класира на второто място с 4 точки, благодарение само на по-добра голова разлика от Гърция – 1 отбелязан гол повече.

Капитанът на Франция Мамаду Дукуре успокоява капитанът на Гърция Стефанос Евангелиу след инфарктното отпадане на южните ни съседи от турнира. Снимка: Lap.bg

След третата поредна победа на следващия ден щабът дава и заслужен ден почивка на футболистите, като за тях организира и турнир по боулинг в базата на хотелския комплекс за сплотяване на колектива.

Интересен факт относно спотяването на колектива е, че освен при кацането си на българска земя, футболистите на Франция през целия си престой са с еднакви облекла. Всеки ден, независимо къде, те имат стриктно определен дрескод от щаба – от точно определени чорапи, до точно определена връхна дреха. Това изгражда у тях дисциплина и ги оформя още повече като едно цяло.

След груповата фаза става ясно, че английският гранд Арсенал предлага солидна оферта на Ланс за дясното крило на френския национален отбор под 17 години Джеф Рене Аделаид и договорката за трансфера вече е факт. Джеф може да играе и на лявото крило, като дрибълът му е отличен и на българска земя оставя много добри впечатления. Благодарение на тях от новия сезон ще е част от юношеския тим на лондончани.

След още усилени тренировки четвъртфиналният мач срещу Италия чука на вратата. Само той би показал готова ли е Франция за нещо по-сериозно на Европейското първенство. При победа освен място на полуфиналите „петлите“ могат да спечелят и билет за Световното първенство за юноши до 17 години в Чили, където ще има само шест европейски представители – тази година от 17 октомври до 8 ноември.

Блестящ Одсон Едуард отказва Италия с два красиви гола с пета, а между тях крилото Нанитамо Иконе бележи с глава. Категорична, класическа победа с 3-0, Франция е на полуфинал и вече има своето място на Световното в Чили.

Лука Зидан от своя страна още не е допуснал гол в мрежата си на българска земя. Родни и световни медии все повече го търсят, но старши-треньорът Жунтини е категоричен, че Лука не трябва да дава интервюта (с изключение на едно за uefa.com). Синът на легендата на Реал Мадрид изглежда здраво стъпил на земята, сякаш фамилията му го мотивира повече, отколкото го облагодетелства.

Снимка: AFP

Точно неговият момент идва в полуфинала срещу Белгия. След равенство 1-1 в редовното време, финалистът трябва да се определи след изпълнение на дузпи. Лука Зидан спасява цели три, а веднъж белгийците целят греда. Французите вкарват два наказателни удара и това е достатъчно за финал. Неописуема радост в щаба, сълзи в очите на футболистите, а Лука Зидан вече е герой, въпреки факта, че самият той изпусна четвъртата дузпа. Вратарят я изпълни в стил „Паненка подобно на баща си при гола му от дузпа срещу Италия във финала на Световното първенство през 2006 г.

Ден след полуфиналите в хотелския комплекс остават само два отбора – най-заслужилите финалисти Германия и Франция. Дори ресторантът, който изхранва отборите вече е разделен на два лагера преди финала, а до масата на „петлите“ вече има кукуригаща фигура на петел, която да нахъсва играчите.

Два дни преди финала в единия от почивните си дни щабът и футболистите на Франция посещават Бургас, за да видят стадиона за финала, както и да се разходят в града.

22 май идва и 15 000 души на стадион „Лазур“ стават свидетели на страхотно закриване на Европейското първенство, организирано от община Бургас и БФС. Вече е време за големия финал.

Пропуски на Едуард и Аделаид не позволяват на „петлите“ да излязат напред в резултата, но щатният голмайстор Едуард в 40-ата минута се реваншира с гол и Франция излиза напред. Почивката идва при резултат 1-0 пред погледа на президента на УЕФА Мишел Платини, който е заел мястото си във ВИП ложата на „Лазур“.

Второто полувреме на финала доказва за пореден път защо Франция заслужава титлата. Едуард оформя своя хеттрик в мача, ставайки голмайстор на турнира с цели 8 попадения в 5 изиграни мача. Между головете му Германия връща един чрез Егещайн, но автогол в добавеното време на Гюл праща немския отбор със сълзи на очите на земята, буквално и преносно.

Снимка: Reuters 

Безкомпромисна Франция печели Европейската титла за юноши до 17 години след цели 11 години чакане и явен всекидневен труд. Платини награждава шампионите, а Тимоте Кона вдига високо над главата си бленувания трофей.

Снимка: fff.fr

На празнеството след мача в Бургас грандиозна радост предизвикват безалкохолните напитки и пържените картофки за играчите. Продукти, които им бяха категорично забранени през целия турнир. Да, така се възпитават шампиони.

Дисциплина, дисциплина и пак дисциплина, удивителна подготовка, подбор на футболисти, себеотдаване и шампионски дух. Малко от факторите, които направиха Франция шампион и позволиха на българския зрител да гледа един от най-впечатляващите отбори в историята на юношеските първенства.

За да развиваме българския футбол и за да създаваме шампиони е нужно не само да надникнем, а и да се учим от щаба на шампионите, не е срамно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews