Обзор на груповата фаза на ЕВРО 2015

16 национални отбора; 4 стадиона в четири български града – Стара Загора, Созопол, Бургас, Сливен; 1 цел - титлата от ЕВРО 2015.

Деян Спасов, Евро 2015 15 май 2015 в 08:47 4788 0

Fair play - Капитанът на Франция Мамаду Дукуре успокоява капитанът на Гърция Стефанос Евангелиу след инфарктното отпадане на южните ни съседи от турнира. Снимка: Lap.bg

Груповата фаза на провеждащото се за първи път на родна земя Европейско първенство за юноши до 17 години вече е история. Осем тима вече очакват двубоите си от четвъртфиналната фаза. Вижте как и кои национални отбори я достигнаха. 


Група "А"

Класиране:
1. Хърватия 3-0 7 т.
2. Испания 3-2 5 т.
3. Австрия 2-3 2 т.
4. България 2-5 1 т.

Националите ни до 17 години сякаш не можаха да покажат докрай потенциала си в компанията на обещаващия отбор на Хърватия и на шампиона от 2007 и 2008г. Испания. Българските възпитаници със старши треньор Александър Димитров стартираха надпреварата с поражение 0-2 от Хърватия пред над 10 000 души на стадион "Берое" в Стара Загора.

Междувременно Испания и Австрия записаха равенство 1-1.

Във втория си мач в турнира националният ни тим зарадва родната публика с гол срещу Испания, дело на Тонислав Йорданов, но това се оказа недостатъчно и последва втора загуба, този път с 1-2. Хърватия записа минимална победа с 1-0 над Австрия и се изкачи на върха на класирането. 

Тонислав Йорданов; Снимка uefa.com

 

Радостта на испанския тим след победния гол на Фран Вилалба (№8) в двубоя срещу България; Снимка: Sportsfile

В директния сблъсък за първото място в група „А“ Испания и Хърватия записаха нулево реми, което класира „шахматистите“, като водач с 7 точки, докато Испания си осигури място за следващата фаза като втори отбор с 5 точки.

В „мача на честта“ България и Австрия също завършиха при равенство 1-1. По този начин националите ни записаха 1 точка от трите си мача, а австрийците фиксираха актив от 2 точки.

Снимка: Lap.bg

Голът за младите „лъвове“ отново бе отбелязан от Тонислав Йорданов малко след началото на второто полувреме. Вратарят Димитър Шейтанов се отличи със страхотни спасявания в мача, а тимът ни можеше да се поздрави и с победата, тъй като уцели и две греди през втората част.

Десният бек на България Димитър Савов срещу Флориан Прирш от австрийците; Снимка: Sportsfile

Наставникът на юношите ни Александър Димитров каза пред uefa.com след последния мач от груповата фаза, че за България първенството е било „несравним опит“:

Научихме много. Тук има отбори от висока класа, като забелязвам развитие в качеството на турнира във всяка следваща година. Преди в съставите имаше по един, двама футболисти, които можеха да решат мач, докато сега почти всеки играч от съставите е способен на това. Мачът срещу Австрия беше най-добрият ни, защото играхме спокойно и намерихме ритъма и стила си. Сега следва все по-усилена работа. Роден съм в Стара Загора, което направи първия мач още по-специален за мен. Не мога да скрия колко съм удовлетворен и горд от 11-те хиляди души по трибуните. Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха“


Александър Димитров; Снимка: Sportsfile


Група "Б"

Класиране:
1. Германия 7-0 9 т.
2. Белгия 4-2 6 т.
3. Чехия 1-7 3 т.
4. Словения 0-3 0 т.

В група "Б" мачовете се развиха сякаш по очакван сценарии. Германия окупира първото място след три победи. Впечатляваща игра за тима демонстрираха плеймейкърът Никлас Шмидт и универсалният капитан Феликс Паслак, чиято предпочитана позиция е отдясно в халфовата линия. 

Вратарят на Германия Константин Фроман, който запази "суха мрежа" и в трите мача на тима от груповата фаза; Снимка: Sportsfile 

Белгия зае второто място, като даде заявка за класата си във втория мач срещу Чехия, спечелен с категоричното 3-0. 

Празненствата в белгийския щаб започнаха веднага след последния мач от групата срещу Словения, завършил с важна победа с 1-0.
 
Словенците от своя страна напуснаха надпреварата без точка и без отбелязан гол.

Група "C"

Класиране: 
1. Франция 7-0 9 т.
2. Русия 4-3 4 т.
3. Гърция 3-3 4 т.
4. Шотландия 0-8 0 т.

Мачовете и класирането в тази група минаха изцяло под контрола на Франция. Тимът на старши треньора Жан-Клод Жунтини започна с разгромна победа с 5-0 над Шотландия. В състава блестяха тактически отлично подготвени играчи като юношите на ПСЖ Мамаду Дукуре и Одсон Едуард, водени от капитана Тимоте Коня. Същевременно Русия и Гърция завършиха 2-2 в интересен двубой на малкия, но перфектен за юношеско първенство от подобен мащаб стадион в Созопол. 

Радостта на французите в Стара Загора след втория гол на Нанитамо Иконе във вратата на шотландците; Снимка: Lap.bg

Във вторите мачове Франция и Гърция записаха минимални победи с 1-0 над Русия и Шотландиия и гърците вече започнаха да правят сметки за следващата фаза.

В последните мачове от група "С" обаче дойде и най-голямата драма дотук в турнира. Мачът между Франция и Гърция вървеше при нулево равенство изцяло по вкуса на южните ни съседи, които по този начин отиваха на четвъртфинал. Русия същевременно гонеше единствения си шанс и настъпи педала срещу Шотландия за 2-0. Само победа на Франция над Гърция обаче щеше да класира руснаците.

В последните секунди на добавеното време на мача в Созопол Жордан Рамбо покоси Гърция за 1-0 и свърши "мръсната работа" за възпитаниците на Михаил Галактионов, които можеха да започнат празненствата, след инфарктното класиране в последните осем на турнира. По този начин Гърция отпадна от надпреварата единствено заради по-добрата голова разлика на руснаците. 

Гръцките сълзи след последния съдийски сигнал; Снимка: Lap.bg

Група "D"

Класиране: 
1. Англия 3-1 7 т.
2. Италия 3-2 4 т.
3. Холандия 2-2 3 т.
4. Република Ирландия 0-3 0 т.

Силна Англия и типична Италия излязоха победителите в група "D", определяна като "групата на смъртта". Холандия не можа да разгърне напълно потенциала си и записа 3 равенства, докато в директния двубой на "Лазур" в Бургас Англия надви Италия с минималното 1-0.

Юношата на Тотнъм Маркъс Едуардс отбеляза гола за победата над Италия на старта на ЕВРО 2015; Снимка: Sportsfile

Във втория си мач "адзурите" победиха Ирландия с 2-0. Успех, който се оказа ключов в последствие в битката с Холандия, тъй като още в първия двубой от групата "лалетата" изненадващо не победиха ирландците - 0-0.

Остана директен двубой за второто място между Италия и Холандия, като равенство пращаше Италия на четвъртфиналите. "Скуадра адзура" е майстор на равенствата и логично 1-1 им осигури място в следващата фаза за сметка на възпитаниците на Маартен Жан Вилем Стекеленбург.

Италия се измъкна от клопката на Холандия; Снимка: Lap.bg 

Република Ирландия пък се присъедини към компанията на Шотландия и Словения като единствените отбори, напуснали надпреварата без отбелязан гол.

Четвъртфинали:

Петък (15.05.2015 г.)

Хърватия - Белгия - 16:00 ч. ст. "Лазур" Бургас - пряко по Евроспорт 2 
Германия - Испания - 19:00 ч. ст. "Берое" Стара Загора - пряко по Евроспорт 1

Събота (16.05.2015 г.)

Англия - Русия - 16:00 ч. ст. "Лазур" Бургас - пряко по Евроспорт 2
Франция - Италия - 19:00 ч. ст. "Берое" Стара Загора - пряко по Евроспорт 1

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!