Турнир по кърлинг с игри за хора с увреждания на 5 април

OFFNews 03 април 2014 в 17:50 3674 0

Турнир по кърлинг на 5 април в Зимния дворец в София.

Първият кръг от Националния шампионат по кърлинг ще се проведе на 5 април - събота, в Зимния дворец в Студентски град в София. В срещата ще участват отборите по кърлинг "Левски", "Ситара", "София Център" и ЦСКА.

Програмата включва и игри за хора с увреждания, която ще се проведат между 12 и 14 ч. и свободно обучение по кърлинг в края на деня - от 18 до 20 ч.

“Кърлингът все още не е много популярен в България и за много хора той е “странен” спорт, тъй като не знаят почти нищо за него. За някои е скучен, защото на пръв поглед не изисква особени физически усилия и изглежда твърде лесен.

Истината е, че това важи само за хора с добра физическа и двигателна култура - тоест такива, които са практикували други спортове. Комбинацията от физическа координация и стратегическо мислене е това, което прави кърлинга интересен”, коментира Николай Рунтов, президент на Българската кърлинг федерация и организатор на шампионата.

Той уточни, че свободната тренировка в 18 ч. е отворена за всеки желаещ да усети лично удоволствието от отборния зимен спорт.

Кърлингът е официално обявен за олимпийски спорт по време на Зимните олимпийски игри през 1998 година. Играе се от два отбора с по четирима участници.

Обикновено един мач се състои от десет „енда“ и трае средно два часа. Всеки играч има по два камъка на енд, като при плъзгането им по леда се редуват участниците от всеки отбор.

Един от играчите “хвърля” камъка към другия край на пистата, а други двама го направляват, докато достигне желаната позиция. Това става с помощта на четки (метлички), с които играчите чистят леда пред камъка, за да ускорят движението му и да го насочат в правилната траектория.

Счита се, че кърлингът е измислен в късно-средновековна Шотландия. Днес играта е най-популярна в Канада, където я пренасят шотландски емигранти. В наши дни кърлинг се играе из цяла Европа, като през последните години намира все повече привърженици и в България.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови