Световният ски елит превзема Банско

Любомир Тодоров 14 февруари 2012 в 15:52 2757 0

Ски зоната в Пирин
Ски зоната в Пирин

Курортът Банско става столица на световните алпийски ски в следващите два уикенда. За първи път България приема в рамките само на седмица стартове за Световната купа в алпийските ски при мъжете и жените.

На 18 и 19 февруари курорта "превземат" най-силните алпийци, като се очаква пристигането на целия световен елит с изключение на претърпелия операция лидер за Световната купа Ивица Костелич от Хърватия. Предвидени са надпревари по гигантски слалом и слалом.

На 25 и 26 февруари са стартовете при дамите, като Ледената кралица Линдзи Вон и компания ще мерят сили на писта "Алберто Томба" в спускане и супергигантски слалом. Пропуските за четирите старта се продават на касите на началната станция на кабинковия лифт и хотел "Стражите" в Банско и магани "Максспорт" в София на бул. "България" №81.

Еднодневният билет за възрастни е 35 лв., а пакета за два дни - 55 лв. Пропуските за деца (до 12 г) са 20 лв. на ден и 30 лв. за два дни.

Всеки закупил си билет за Световната купа в Банско ще може да ползва безплатно кабинковия лифт или шатъл бусовете до Бъндеришка поляна и обратно в дните на състезанията. Организаторите специално напомниха за всички гости на Банско, че пътят от града до ски зоната ще бъде затворен за автомобили в дните на състезанията.

"Съветваме Ви да не използвате личните си моторни преводзин средства в дните на състезанието в района на долната станция на кабинковия лифт и да използвате указаните паркинги или тези на хотелите", съобщават от Организационния комитет. В курорта продължава подготовката за състезанията, като в момента се организира транспортирането на 500 тона специално оборудване от Австрия, Германия и Словения. То включва съоръжения за ВИП зоната, предпазни мрежи, тенти за гостите на състезанията. Транспортирането се усложнява от разположението на ски зоната, която е на 2000 метра надморска височина.

Официалното откриване на стартовете при мъжете е на централния площад в Банско на 17 февруари (петък) от 18,30 часа. След церемонията гостите ще се забавляват с концерт на известни родни изпълнители, диджей сет, огнено шоу и фойерверки.

На 18 февруари (събота) първият манш от гигантския слалом стартира в 10 часа. Съпътстващата програма на Fun & Fan Zone Бъндеришка поляна стартира в 9 часа и продължава до 16 часа, като включва музикално шоу, ски шоу и забавни игри. Вторият състезателен манш е от 13 часа, а церемонията по награждаването - от 18 часа на централния площад в Банско.

Първият манш от слалома на 19 февруари е от 10 часа, а вторият е от 13 часа. Церемонията по награждаване е от 14,15 часа на Бъндеришка поляна. Официалното откриване на дамските стартове е на 24 февруари (петък) от 18 часа на Централния площад в Банско. Отново и в двата дни на състезанията (събота и неделя) между 9 и 16 часа организаторите са предвидили Fun & Fan Zone Бъндеришка поляна. Спускането е на 25 февруари (събота) от 11 часа. Официалната церемония по награждаването е от 18 часа на централния площад в Банско. Супергигантският слалом на 26 февруари (неделя) е с начален час 12 часа, а от 13,30 часа на Бъндеришка поляна ще бъде награждаването на победителките. На разположение на ВИП гостите и състезателите в двата уикенда са предоставени 10 луксозни автомобила Audi A8 3.0 TDI, осигурени от официалния превозвач на състезанията в Банско Audi и вносителя за България "Порше БГ". Автомобилите са с висока степен на проходимост и допълнително оборудване, като всяка е на стойност 300 000 лв.

Подробна информация за зоните за паркиране, местата за публиката на пистата и по-важни телефони, които може да са Ви от полза - ТУК  Още - ТУК          

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!