Quantcast

Невролог от Оксфорд с благородническа титла – гост на Mtel Media Masters’2014

Сюзън Грийнфилд идва у нас за първи път, за да ни каже как технологиите променят мозъка.

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 17:12 1824 0

Сюзън Грийнфилд

Невролог от Оксфорд с благородническа титла ще е гост на Mtel Media Masters’2014.

Баронеса Сюзън Грийнфилд – учен, писател и популярен медиен коментатор, е специалният гост на церемонията Mtel Media Masters’2014, която ще се състои на 30 октомври. Тя идва в София за първи път по покана на Мтел и „Британски съвет България“, за да говори за това как новите технологии влияят върху човешкия мозък и го променят. 

Сюзън Грийнфилд е невролог и старши научен сътрудник в Оксфорд. Има 30 почетни степени от британски и чуждестранни университети и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Освен че е може би най-популярната и успешна жена-учен във Великобритания, тя носи къси поли и това според вестник „Гардиън“ е второто нещо, което всеки знае за нея. Обича модата, има дълга руса коса и си слага яркочервено червило, но не само външността й я отличава в строгите академични среди. Определят я като любопитна смесица от консерватизъм и визионерство. Няма Фейсбук профил и предупреждава, че интернет поставя хората в дигитално факсимиле на реалността, където техните социални умения атрофират, а мозъците им закърняват.

Първоначално Сюзън Грийнфилд завършва психология и философия, но постепенно е все по-очарована от физиологията на мозъка и еволюцията на човешкия ум и започва да търси отговори на големите философски въпроси в контекста на неврологията. В последните години изследва начина, по който съвременните технологии влияят върху мозъка ни, човешките мисли и чувства.

Публикува невронаучната теория за съзнанието „Личният живот на мозъка“, автор е и на книгите „В търсене на идентичност в 21 век“, „2121: Приказка от следващия век“, „Трансформация на ума: как цифровите технологии оставят отпечатък върху мозъка“.
Баронеса Грийнфилд не приема твърденията, че е враг на новите технологии, защото по думите й без тяхна помощ не би могла да работи, но според нея те създават нова среда, към която човешкият мозък трябва физически да се адаптира, а това няма как да остане без последици. Не се определя като песимист, а като човек, загрижен за това, което може да се случи с човешката самоличност.

Денят на Сюзън Грийнфилд започва в лабораторията й в Оксфорд в 7.30 часа. Никога не си взема почивка. Не харесва дейности като готвене и градинарство и предпочита да прекарва почивните си дни в мислене.

Тя е първата жена президент на Кралската институция на Великобритания и активно участва в кампании в подкрепа на това повече жени да се занимават с наука.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !