Григор Димитров: Представям си всеки мач, преди да изляза на корта (снимки)

Александра Маркарян 24 април 2015 в 14:24 4040 0

Григор Димитров

Снимка Сергей Антонов

Григор Димитров

Днес главният изпълнителен директор на "Теленор" Стайн-Ерик Велан и звездата на българския тенис Григор Димитров обявиха официално сътрудничеството си на официална пресконференция в централата на телекомуникационната компания в София. "Той е човек, който уважава колегите си, проявява въображение в играта и дава 100%, за да стигне върха. Не мога да си представя по-добър посланик на нашите ценности." С тези думи Велан представи Димитров и обясни защо компанията е предложила именно на него да стане рекламно лице на "Теленор". "Благодаря за доверието, за мен е чест. Искаме да стигнем до върха - всеки в сферата си", отвърна българският тенисист. Двамата си размениха подаръци - телефон и фланелка, след което тенисист №1 на България отговори на журналистически въпроси, зададени от репортери на bTV, БНР, БНТ, ТВ7, "Тенис кафе", радио "София, в. "24 часа", в. "Сега", в. "Стандарт". Ето какво каза Григор Димитров:

Как оценявате началото на сезона и можем ли да очакваме към екипа Ви да се присъедини нов треньор?

Сезонът сега започва за мен. В началото имах затруднения на турнири, на които винаги съм играл добре и винаги съм си мислил, че мога да играя добре.

За добавяне на друг треньор или помощник – според мен има още време. Това е наистина една деликатна ситуация. Целият отбор – аз, треньорът ми, агентите ми – всички го коментираме, за да намерим възможно най-оптималния вариант и да направим наистина така, че програмата да работи. В последно време наистина играя в повече турнири, пътувам повече. Определено ми трябва повече внимание по време и на тренировки, и на турнири. За момента мислим как да го направим, за да получим възможно най-доброто.

Стъпка напред ли е четвъртфиналът в Монте Карло – все пак с него започна сезонът на червено – или остава горчивината от загубата от Гаел Монфис?

Не, със сигурност не е горчивината. Беше просто един от тези дни, в които имах чувството, че каквото и да опитам, каквото и да направя по време на мача, нищо не се получаваше. За съжаление, има такива дни, но въобще не съм обезкуражен, напротив. Мисля, че започнах турнира на клей много добре, имах добра подготовка, което беше една от най-важните ми цели до момента. Харесва ми клеят, не се оплаквам, но целта ми е да играя по-добре в Париж. Останалите турнири, разбира се, са важни, но... стъпка по стъпка.

Предполагам, знаеш колко много те обичат хората в България. Възможно ли е да те видим да играеш в зала „Арена Армеец“?

Това звучи чудесно. Ако зависи само от мен, разбира се, но трябва да се съобразим с много фактори, за да можем да го направим. Надявам се, че един ден би било напълно вероятно.

Очакваш ли нова среща с Роджър Федерер на турнира в Истанбул?

С него тренираме в неделя в 15 ч.

Всеки от нас иска да победи. Турнирът в Истанбул е силен. Там ще се играе добър тенис, всеки може да бие всеки, но ако всичко върви по план, се надявам, че финалът ще е такъв.

Какво не ти достигна в Акапулко, за да защитиш титлата си?

Като цяло турнирът ми не беше силен. Нямах добра настройка преди самия турнир, имах някои неща, за които трябваше да работя върху себе си на корта. Също така имах и малко проблеми с ракетите. Има такива моменти. Някои грешки в някои от турнирите са просто неизбежни, случва се.

Има ли повече напрежение върху теб, откакто си постоянно в Топ 15?

Напрежение има, но аз винаги съм го харесвал. Така си по-концентриран, по-постоянен. Но е много трудно да държиш примерно 25 седмици през годината такава концентрация, постоянно да си във физическа форма. Имало е дни, в които имам да правя други неща целия ден и да тренирам във фитнеса от девет и половина до единайсет и половина вечерта, което, малко или много, се отразява на мачовете и подготовката, но всичко е в играта.

Има ли някаква особена причина за този, да кажем, по-слаб период от турнира, в който направи мача с Анди Мъри през 2014 г. до началото на сезона на червено?

Има най-различни фактори. Както казах, проблемите с ракетите ми отнеха малко време, малко от подготовката. Не е лесно след такъв турнир като в Австралия да започнеш да работиш наново, да вкараш цялата си енергия в това нещо. Не е чак толкова лесно. Да, има резултати, които не ми харесват, това е така – не мога да го скрия, но, от друга гледна точка, сезонът сега започва и ми предстоят много турнири един след друг. Искам да се представя по-добре на клей от миналата година. След това идва и тревата, което е добър знак за мен.

Може ли да те видим и в отбора на България след Уимбълдън?

Има време до тогава. Много турнири се насъбират един след друг. Надявам се, също така, да съм в добра физическа форма, трябва и време за почивка. Да се надяваме, че всичко ще е ок.

Спомена, че имаш проблеми с ракетата, изпробва различни видове ракети. В момента този проблем изчистен ли е или ще продължиш да експериментираш?

Бих казал, че 95% от ракетата ми е готова. За да избереш ракета, трябва да минеш през много фази. Бях пробвал само две ракети, но наистина виждам разликата в тях. С подкрепата на Wilson, с които имахме доста дълги срещи и дискусии, за момента ракетата се получава много добре. Надявам се, че до края на годината ще имам и цветовете, и точните координати.

Поставил ли си си цел на кое място в световната ранглиста искаш да завършиш 2015 г. и какви са основните ти цели за тази година?

Винаги се целя към върха, а ако имам добри резултати, това е неизбежно. Не мога да кажа една цел, защото един турнир може да преобърне целия план. Винаги се старая да се подобрявам, да играя по-добър тенис, да науча нещо повече. Това е процес. Надявам се да завърша много по-добре, отколкото съм в момента. (В момента Григор Димитров заема 11-ата позиция на сингъл в световната ранглиста и №125 на двойки – бел. ред.).

Какъв е твоят поглед върху конкурентите от Топ 10 – кариерата на Рафа Надал тръгва ли надолу, може ли Новак Джокович да направи Голям шлем?

Да, за момента Новак е най-добрият, №1 е. Новак е изключително концентриран по време на мачовете си, което адски му помага. Физически е в отлична форма. Цялата структура около него е абсолютно на много високо ниво, което понякога помага повече от тренировките.

Не знам какво е положението с Рафа, не съм в отбора му, за да знам дали има проблеми. Може да има здравословни проблеми, може да има проблеми извън корта – има много фактори, които няма как да разберем и може само да гадаем.

Кои са турнирите до края на годината, върху които концентрираш вниманието си?

Всеки следващ турнир е изключително важен за мен: в Турция, Мадрид, Рим, Париж, Уимбълдън. Това са седмици, които ще са ми адски важни. Това са големи турнири. Там е мястото за точки, но също така и да видиш до каква степен се развиваш и върху какво трябва да работиш.

Как се подготвяш психологически за мач?

Всеки ден е малко различен от другия. Примерно вечерта преди мача, когато си легна, започвам да визуализирам целия мач – кой е противникът, как съм играл срещу него преди, кои са били силните ми удари срещу него, кои са слабите му места. Гледам да си представя мача в моята глава, как искам да изляза на другия ден на корта и как искам да направя този удар. Все едно гледам мача си, преди да е започнало разиграването.

На повечето турнири, които играеш има много българи. Доколко ти помага това?

Това е чудесно, чудесно е. Наистина е уникално – почти на всеки турнир, на който съм бил до момента, съм забелязвал знамената, което ме кара да се чувствам още повече българин и винаги съм горд от това. Особено подкрепата в Румъния миналата година и в Мадрид – да играя срещу Рафа и Новак всеки да казва моето име, и знамената, наистина е много приятно.

Кой е най-трудният ти противник от Топ 10?

Всеки си има неговата особеност. Не бих казал, че имам най-, най-труден. Вече всеки е играл срещу всеки – знаем си тънките места, но и мач с мач не си приличат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови