Експерти: Малко вероятно е разболялата се на Уимбълдън тенисистка да е отровена

OFFNews 12 август 2016 в 12:15 6316 1

Снимка AP

Малко вероятно е 18-годишната тенисистка, която се разболя внезапно по време на Уимбълдън, да е била отровена. Това обясниха медици, цитирани от The Guardian.

18-годишната Габриела Тейлър се разболяла внезапно по време на 1/4-финала и се наложило да остане в интензивното отделение на болница в продължение на четири дни с опасност за живота. 

Изследвания доказали, че причината за състоянието ѝ е щам на лептоспироза - инфекциозно заболяване, бактерията за което се пренася от урината на плъховете и може до доведе до сериозно увреждане на органите.

То се среща изключително рядко във Великобритания, затова след сигнал на родителите на Габриела полицията започна разследване за това дали не е отровена.

Според експерти по заболяването обаче е много малко вероятно точно лептоспироза да бъда използвана като средство за отравяне.

Лептоспирозата най-често се пренася от урина на плъхове и в по-леките си форми предизвиква симптоми, подобни на грип, а в по-тежки случаи може да доведе до спирането на функцията на вътрешни органи.

Инкубационният период е много трудно да се предвиди. Обикновено той е между 5 и 14 дни, но може да достигне и 30 дни. Освен това симптомите, които може да получи заразен с лептоспироза, зависят до голяма степен от съответния човек. Един много добре трениран тенис играч може да усети и само главоболие, обясняват експертите.

По думите им е трудно и заразяването да стане чрез храна или вода, тъй като бактерията се нуждае от специфични условия и не би оцеляла дълго в бутилка за вода например. Този метод е и много несигурен, тъй като е възможно стомашният сок може да я унищожи.

Най-директият начин за заразяване е чрез урина от плъх. В този случай обаче отровителят би имал нужда от лаборатория, в която да установи дали в урината на един плъх се съдържа бактерията, тъй като я има в урината на около 50% от плъховете във Великобритания.

Според специалистите най-често хората се заразяват с лептоспироза след работа на открито – например градинарство, или къпане във вода от непроверени източници.

Експертите подчертават, че не изключват възможността за нарочно заразяване, но това е много малко вероятно.

След като стана ясно, че е започнало разследване за отравяне на Габриела Тейлър, се появи версията, че причината за отравянето може да са направени залози за неин противник. Букмейкърите обаче отричат да е имало подобни залози.
Разследването по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!