България се съвзе и грабна победата в Малта

Деян Спасов 12 юни 2015 в 23:36 5972 1

България победи Малта с минималното, но достатъчно, 1-0 на стадион "Та Кали" в Ла Валета, Малта в квалификация за ЕВРО 2016 във Франция.

"Лъвовете" отново изпуснаха дузпа подобно на първата евроквалификация с Малта през есента, но този път си извоюваха победата, а ценния гол отбеляза с хубаво воле "грешникът" от мача в София Ивелин Попов.

След победата България навакса няколко точки в класирането в група H и вече е само на две от третия Норвегия, след като скандинавците завършиха наравно 0-0 като домакин с Азербайджан. Третото място в крайното класиране дава място на баражите за Европейското първенство.

През първото полувреме възпитаниците на Ивайло Петев организираха малко чисти положения за гол. Ивелин Попов стреля точно от фаул в 20-тата минута от около 21 метра, но Джъстин Хейбър успя да спаси. В 32-рата минута Малта също имаше своя шанс за гол, след като Родерик Брифа премина технично Дяков и стреля силно с левия крак. Ударът му беше спасен от добре пласиралия се Божидар Митрев. 

Илиан Мицански направи сериозен пропуск в 41-вата минута, когато преодоля Андре Агиус, след което излезе сам срещу Джъстин Хейбър и стреля, но ударът му беше в обсега в малтийския вратар и той се намеси.

Най-голямата възможност за гол дойде в продължението на първото полувреме. Попов намери с хубав извеждащ пас Гаджев, който се беше включил от дълбочина. Халфът овладя и бе изблъскан в гръб от Райън Камилери - македонският съдия Александър Ставрев отсъди дузпа за България и жълт картон за защитника. 

Мицански се нагърби с изпълнението на наказателния удар, но пропусна, стреляйки ниско в аут - вдясно от дясната греда на вратаря.

Родните футболисти вдигнаха сериозно оборотите в началото на второто полувреме и това най-накрая даде резултат. Първо в 47-мата минута Ивелин Попов се размина на сантиметри с ниско центриране успоредно на гол линията на Александров. В 56-ата минута дойде и моментът на офанзивния халф след статично положение. Защитата на Малта не реагира адекватно и Попов намери топката в наказателното поле от воле, изпращайки я в мрежата в долния ляв ъгъл на Хайбер. 

Мачът се отвори и "лъвовете" получаваха все повече шансове за гол, но не се възползваха от тях - първо блокиран изстрел на Мицански, а след това и удар с глава на Александър Александров след корнер минал на сантиметри от дясната греда. Чуваха се и български възгласи "Българи, юнаци!" от трибуните на стадион "Та Кали".

До края на мача България изглеждаше по-скоро доволна от минималната преднина, докато малтийците така и не създадоха достатъчно чисто положение и логично загубиха, оставайки последни в класирането с актив от една точка.

В продължението на мача Манолев отправи точен и плътен удар с десния крак към вратата на домакините, но той срещна гредата.

Състави:

Малта: Хабер, А.Мускат (Херера), Агиус, П. Фенех, Фаила, Брифа (Шкембри), Мифсуд (Коен), Р. Мускат, Камилиери,Ефилонг, З. Мускат

България: Митрев, Бандаловски, А. Александров, Бодуров, Й. Минев, Гаджев, Дяков, Манолев, Попов (Чочев), М. Александров (Г. Миланов), Мицански (Василев)


Резултатите от другите двубои в групата:

Хърватия 1-1 Италия
Норвегия 0-0 Азербайджан

Класиране в група Н:

1. Хърватия 6 мача - 14 точки
2. Италия 6 мача - 12 точки
3. Норвегия 6 мача - 10 точки
4. България 6 мача - 8 точки
5. Азербайджан 6 мача - 4 точки
6. Малта 5 мача - 1 точка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови