Пощите подписали „временния“ договор за охранителни и транспортни услуги

Владимир Йончев 24 март 2015 в 18:48 8887 5

Още на 18.03.2015 г., "Български пощи" ЕАД са подписали договор по стартираната на 17.03.2015 г. процедура на договаряне без обявление с единствения поканен кандидат – "ВИП Секюрити" ЕООД.

Това е видно от информация за сключен договор, публикувана на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки. Според документа стойността на договора е 0 лв. без ДДС, а критерият за избор на единствения поканен кандидат е „най-ниска“ цена. Продължителност на договора не е посочена.

За да разберем смисъла на тази абсурдна по съдържание информация потърсихме коментар от "Български пощи".

В договора няма краен срок на изпълнение, защото не знаем кога КЗК ще излезе с решение по жалбата срещу обществената ни поръчка, дали ще има ново обжалване пред съда и кога ще приключат всички обжалвания. Цената е 0 лева, защото не знаем колко време ще се изпълнява този договор заради обжалването пред КЗК и съответно колко ще платим, обясни пиарът на пощите Дора Цветкова.

Поръчката

Изборът на нов охранител стартира на 04.02. т. г. с обществена поръчка по процедура на договаряне с обявление, но тя беше обявена прекалено късно, а освен това беше обжалвана. С обяснението, че това е "извънредна ситуация", "Български пощи" премина към друга процедура - избор на изпълнител, чрез договаряне без обявление с един кандидат.

Планът печелившият да бъде определен чрез договор с посочена от ръководството фирма, а не чрез конкурс, беше ясен още от 2 месеца, а според шефа на пощенския синдикат Георги Бочев, схемата е била скрепена с "бели пликове".

Преди няколко дни БТВ излъчи запис на шефа на "Български пощи" Деян Дънешки отпреди 2 месеца, в който той гарантира, че към пряко договаряне няма да се минава и съмненията са неоснователни. На 17 март обаче, пощите излизат с решение именно за пряко договаряне с предизвестения победител. Очевидно, то е приключило още на 18 март.

Ръководството на "Български пощи" публикува позиция* защо това се е наложило. Основният аргумент е, че заради обжалването на обществената поръчка, няма време тя да се довърши до 1 април, а след тази дата пощите ще останат без охрана и няма кой да кара парите за пенсии. Сключеният договор ще има, според пощите само „временен“ характер и ще е в действие до финализиране на избора на изпълнител по вече отворената процедура на договаряне с обявление.

Каква е всъщност вероятната стойност на сключения сега „временен“ договор? Ако вземем предвид, макар и не изрично посочената прогнозна стойност на откритата на 04.02.2015 г. обществена поръчка на договаряне с обявление, която в момента се обжалва – 50 милиона за 4 години (там гаранцията за участие е 500 хиляди лева и не може да е повече от 1% от прогнозната стойност, т.е. за да е определена такава гаранция, прогнозната стойност трябва да е поне 50 милиона лева). Ако приемем и че ситуацията на „изключителни обстоятелства“ продължи 1 година, то стойността на договорената сега услуга най-вероятно ще стигне поне 12 милиона лева за едногодишен период или около 1 милион лева месечно до финализиране на предходната процедура (което, при обжалване и на двете инстанции, може да се проточи от 6 месеца до 1 година).

(Не) научени уроци

Между временно OFFNews научи от свои източници в ЕК, че дирекция „Одит“ в ГД „Регионална и урбанистична политика“ съвсем наскоро е поискала 100% финансова корекция на договора за изграждане на пътна връзка върху трасето на метрото и Метростанция 20 в ж.к. "Дружба" на стойност над 5 милиона евро. Договорът е финансиран по ОП „Транспорт“.

Одиторите са счели, че е налична ситуация на неправомерно пряко договаряне. В този случай основанието за възникване на „извънредните обстоятелства“ е промяна в градоустройствения план от страна на Столична община, която е и собственик на акциите на "Метрополитен" ЕАД – възложител на поръчката. Одиторите са се мотивирали, че при тези обстоятелства промяната в градоустройствения план не може да се приеме като непредвидимо за възложителя „извънредно обстоятелство“ (де факто е осъществена от принципала му), а процедурата нарушава правилата за прозрачност, равно третиране и не дискриминация, произтичащи от Директивата за обществените поръчки.

-----------

ПОЗИЦИЯ НА Български пощи ОТ ДНЕС

Във връзка с излязлата в медийното пространство информация, че Федерацията на съобщенията към КНСБ призовава служителите на „Български пощи” ЕАД към национални протестни действия, тъй като не е подписан договор с охранителна фирма уточняваме следното:

1. „Български пощи” ЕАД имат подписан временен договор за изпълнение на услугите по охрана и транспорт на пратки и ценности, който влиза в сила от 1 април 2015 г., когато изтича договора на досегашния изпълнител. В КЗК тече обжалването на процедурата по откритата обществена поръчка, която стартира на 4 февруари. Жалбоподателите настояха за спиране на процедурата пред регулаторния орган и реално именно тези обжалвания доведоха до необходимостта от провеждане на „процедура за договаряне без обявление” и сключване на временен договор до официалното приключване на процедурата по откритата обществена поръчка.

2. Ръководството на „Български пощи” ЕАД е взело всички необходими мерки и има осигурен изпълнител на дейността по охрана при подобрени ценови условия. Изчислени на едногодишна база, икономиите за дружеството ще са около половин милион лева. Общественият интерес и интереса на дружеството са защитени в максимален размер и изплащането на пенсии не е застрашено.

3. Ръководството на „Български пощи” ЕАД ще поиска среща с председателя на КНСБ Пламен Димитров, за да се уточни защо върху дружеството се оказва синдикален натиск по несиндикални въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews