Близък на Путин, който достави тръбите за Балкански поток, е в списъка със санкции на ЕС

Георги А. Ангелов 30 март 2022 в 16:14 16209 3

Снимка Getty Images

Дмитрий Пумпянский

Собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за газопровода "Балкански поток", е в списъка със санкции на ЕС, показа проверка на OFFNews. Той е добавен в списъка със санкциите на 9 март като изключително близък на президента на Русия Владимир Путин. Неговото име е Дмитрий Алeкcандрович Пумпянский. В българския търговски регистър той е посочен като действителен собственик на "Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България".

Пумпянский е председател на борда на директорите на PJSC Pipe Metallurgic Company и президент и член на борда на Group Sinara. “По този начин той подкрепя и се възползва от сътрудничеството с органите на Руската федерация и държавните предприятия, включително руските железници, Газпром и Роснефт. Поради това той участва в икономически сектори, които осигуряват значителен източник на приходи за правителството на Русия федерация, което е отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна”, пише Европейската комисия в мотивите за добавянето му в списъка със санкции.

На 24 февруари 2022 г., когато руската армия започна ракетен обстрел, бомбардира и нахлу с войници в Украйна, Дмитрий Пумпянский заедно с други 36 бизнесмени се срещна с президента Владимир Путин и други членове на руското правителство, за да обсъдят какви да бъдат руските действия срещу западните санкции. Фактът, че е бил поканен да присъства на тази среща, показва, че “той е член на най-близкото обкръжение на Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Също така показва, че той е един от водещите бизнесмени, участващи в икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за правителството на Русия, което е отговорно за анексирането Крим и дестабилизирането на Украйна”, мотивират санкциите срещу него от Европейската комисия.

Как България помогна на Путин да заобиколи Украйна

Газопроводът, наречен от бившия премиер Бойко Борисов “Балкански поток”, реално е продължение на “Турски поток” и доставя руски газ до Сърбия.

“Турски поток” пък е построен на мястото на газопровода “Южен поток”, след като през декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма да изгражда газопровод през България, чиито строителни дейности спряха на територията на страната заради възражения на Европейската комисия за несъответствие с общото законодателство. Според него не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ. Реално, целта на Балкански (Южен, Турски) поток е Русия да заобиколи Украйна, през която ставаше износът на руски газ към Западна Европа. Формулата по която това да стане, без руският проект да бъде спрян от Европейската комисия, беше обявена от Бойко Борисов при посещението му при Владимир Путин в Москва през 2018 г. Тя е, че това не е руски газопровод на българска територия, а “газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни”. Тогава беше подписана т.нар. Пътна карта с "Газпром" за промяна на газовите потоци и изграждането на трасето през България като продължение на "Турски поток", което да заобиколи Украйна, която до ден днешен не може да бъде намерена.

В крайна сметка строителството на тръбата дълга 474 км беше започнато през 2019 г. Тя бе построена само за около година от последното правителството на Борисов. Строителството струва над 3 млрд. лева, които бяха платени от държавния бюджет, и дава възможност на Русия да доставя природен газ през България на Сърбия и Унгария. България не може да изнася природен газ по тази тръба, защото почти целият ѝ капацитет от входната до изходната точка е резервиран от “Газпром” до 2039 г. Тоест, това е руски тръбопровод, построен с пари от българския бюджет. Очаква се инвестицията да се възстанови от транзитни такси, но според разчети на служебното правителство от лятото, това ще стане след поне 15 години.

Парите от строителството - пак в Русия

За строителството на тръбопровода беше обявен търг от държавната фирма “Булгартрансгаз” и за победител беше обявен саудитският консорциум „Аркад“.

Първоначално „Булгартрансгаз” обаче декласира „Аркад“ и пристъпи към сключване на договор с втория кандидат, допуснат в обществената поръчка: консорциумът „Газово развитие и разширение в България“, който включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България, която е собственост на Дмитрий Пумпянский. Компанията е регистрирана в България в началото на януари 2019 г. Първоначално неин представител е руският гражданин Aндрей Пархомчук, а след това е Виталий Циганок. Самата компания майка е регистрирана в Люксембург.

След като “Аркад” обжалваха в дълга съдебна сага, договорът с тях беше подписан през септември 2019 г. Голяма част от парите за строителството обаче заминаха за руски компании. И една от тях е на Дмитрий Пумпянский.

Ивайло Станчев разкри в "Капитал", че "Аркад" предварително са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.". Според платформата ImportGenius, която използва данни от митниците, българският клон на „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са произведени от "ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД", който също е собственост на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две фирми са направени и през 2021 г, което може да означава, че са използвани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

Но не са само тръбите - основната част от проекта е направена от руски фирми, които си доведоха руски (и беларуски) работници и така парите на данъкоплатците изтекоха към Русия и олигархията на Путин. "Свободна Европа" съобщи, че декларираните подизпълнители са "СПК Консорциум", в която участва руската "Спецпромконструкция - магистраль"; Ес Пи Би Пи - с участието на също руската "Закнефтегазстрой - Прометей"; беларуската държавна ОАО "Белтрубопроводстрой"; сръбската "Инфрастръкчър дивелъпмънт енд кънстракшън", която е строила заедно с "Газпром" сръбското трасе; както и още три консорциума с участието на италианските "Бонати" и "Сициосалдо" и турската "Вемак".

По данни на Агенцията по заетостта към края на месец септември 2020 г., цитирани в "Капитал", 1727 работници от страни извън ЕС са получили временни разрешения за работа в България по строителството на "Турски поток". Огромната част от тях са граждани на Русия и Беларус.

Джип от "Аркад" в двора на Севделина Арнаудова

На 17 март, когато беше извършено претърсване в дома на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше разпространена информация, че в него е открит джип, принадлежащ на "Аркад". Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на "Булгартрансгаз" от началото на 2015 г. Той е преназначен през април 2021 г., малко преди смяната на кабинета на ГЕРБ от служебното правителство. Димитров обяви, че е ползвал джипа на "Аркад" като служебен автомобил и затова той се е намирал в семейното жилище. "Когато приключи проектът, който е жизненоважен за държавата, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите ни из страната, така дадоха и към Министерството на екологията, и на Агенцията на горите. Дадоха ги за ползване", каза той в репортаж за Нова тв.

ДАНС трябва да замрази активите

Според решенията на ЕК активите на лицата от списъците със санкциите трябва да бъдат замразени и да им бъде наложена забрана за пътуване, тъй като действията им са подкопавали териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Под активи се разбира икономически ресурси и финансови средства. Санкциите действат и спрямо свързани с тях лица, образувания или органи.

В Търговския регистър са видими и други свързани фирми, които са декларирани според изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. “Юридическо лице или друго правно образувание, чрез което непряко се упражнява контрол, е регистрираната на адрес в столичния квартал “Лозенец” фирма СИНТЕРА ИНВЕСТМЪНТ СИСТЕМ ЕООД. Според собствената декларация, свързани компании са и регистрираната в Кипър РОМЕЛИОР ИНВЕСТМЪНТС ЛИМИТИД ООД и ТМК Холдингс Са.р.л. ООД регистрирана в Люксембург.

Под “свързани лица” се използват определенията, заложени в законите на всяка държава члена на ЕС. Едно от определенията е дадено в допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане. Според него “свързани лица”, освен съпрузите и роднините, включително по сватовство са и работници и съдружници. По тази логика под санкциите трябва да попаднат и работещите и представляващите компаниите на Пумпянский у нас и в ЕС.

Основна отговорна институция за финансови санкции е Държавна агенция „Национална сигурност”. България обаче няма опит в прилагането на санкции.

“Никой не знае кой се занимава, защото няма механизъм за прилагане на санкциите. Уж подкрепяме, но не се знае кой какво прави”, коментира бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов пред OFFNews.

Пумпянский е в списъка със санкции от 9 март тази година, който е продължение на първите санкции срещу Русия, наложени от ЕС след анексирането на Крим през 2014 г. Семействата на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак и на депутата Владимир Плигин, които са пряко отговорни за анексацията, към този момент имаха апартаменти в Созопол, но властите услужливо ги оставиха да прикрият собствеността си. За това може да прочетете в OFFNews в следващите дни.

Яхтата Axioma вече е конфискувана

Правителството на Гибралтар конфискува яхтата на Пумпянски на 22 март. 72-метровият кораб е собственост на Pyrene Investments, холдингово дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. Правителството на Гибралтар заяви, че Axioma е акостирал в пристанището, след като е поискал разрешение за влизане. Според тракерите за движение на морски съдове "Аксиома" се намира в британската отвъдморска територия на южния край на Иберийския полуостров и плава под малтийски флаг. Върховният съд на Гибралтар потвърди, че корабът е бил арестуван по искане на "водеща международна банка", се казва в съобщение за медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

3

Перпендикуляр

31.03 2022 в 10:36

А къде отидоха тръбите за "Южен поток", които са произведени в Германия и бяха доставени в Бургас?

-240

2

редовно четящ

30.03 2022 в 22:26

Преди 9.9.44г раzия си е купувала терористи-предатели за подриване на българската държавност. Сега си е купила политици със същата цел.

-60

1

офф бее

30.03 2022 в 19:30

Копелдаци крадливи - ние тук си псуваме, те си карат колите, за които не са плащали... Тоя цървул що не си пътува с личния автомобил до работа? А гешев "се прай на луд"
 
X

Да помогнем на украинските деца!