Би Би Си откри лондонски пентхаус на криптокралицата Ружа Игнатова

Мая Младенова 03 ноември 2021 в 11:25 14086 0

Ружа Игнатова

Съдебен процес за пране на пари хвърли светлина върху част имуществото на мистериозно изчезналата криптокралица Ружа Игнатова. Тя притежава луксозен апартамент в Лондон за 13,5 милиона паунда, съобщава Би Би Си. 

Лондонски адвокати и консултанти по имуществото са продължавали да работят за търсената за мащабни онлайн измами българка, разкрива воденият в Германия процес.

Луксозният пентхаус (разположен на най-високия етаж на сградата апартамент) се намира в особено престижния район Kенсингтън, Лондон, в сградата Abbots House. Бивш портиер в сградата си спомня, че е срещал Игнатова през 2016 г., когато тя се връщала от шопинг обиколка с българските си бодигардове.

"Клетите мъже вървяха зад нея натоварени като магарета, с усилие и почти останали без дъх - трябва да са носели по 20 чанти", разказва портиерът, чиято самоличност не се разкрива.

Ружа Игнатова пръскала пари за дизайнерски стоки като Jimmy Choo, Prada, Calvin Klein - без да гледа разходите, добавя Би Би Си. Портиерът имал възможност да надникне в апартамента ѝ, в който имало и басейн.

"В шкафа си бе напъхала картина на Анди Уорхол - това разби сърцето ми, защото съм завършил колеж по изкуствата", добавя бившият служител. Картината била репродукция на портрета на актрисата Елизабет Тейлър. Друга творба на Уорхол - "Червен Ленин" - била окачена над камината. Вляво от дивана в друга гостна имало репродукция на картината на Майкъл Мьобиус Queen Bubblegum, изобразяваща кралица Елизабет II да надува балон с дъвка.

Смята се, че в апартамента има произведения на изкуството за 500 000 паунда, купени от лондонска галерия. 

През септември т.г. германският адвокат на Игнатова Мартин Брайденбах отива на съд в Мюнстер за пране на пари заради трансфер на 20 милиона евро на лондонска адвокатска кантора. Парите са за покупката на луксозния апартамент.

Смята се, че Ружа Игнатова натрупва състояние от 4 милиарда долара с интернет измами, продавайки несъществуващата криптовалута OneCoin.

Когата сделката за апартамента е подписана през август 2016 г., поне една европейска страна вече е издала предупреждение за измамата с OneCoin, отбелязва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови