Малките чудеса на ежедневното благоговение

Чувството на благоговение е противоотрова за нашето време на високи залози, стрес и силна конкуренция

OFFNews 15 януари 2024 в 15:25 4294 1

Момиче се къпе в морето

Снимка Банка за снимки

Момиче се къпе в морето

Благоговението е чувството, че се сблъскваме с огромни мистерии, които не разбираме веднага, пише Дахер Келтнер за сп. "Psychology today", и ние, изпитвайки истински възторг от тази идея, преведохме статията му. Ако доскоро подобни емоции се свързваха единствено с почитането на Бога, днес все повече младите (и не само те) имат нужда от напътствия как да стимулират подобна чувствителност към магията на живота.

Оказва се, че ако знаете какво да търсите, не е трудно да изпитате подобно страхопочитание, т.нар. благоговение. Проучване показва, че особено за младите хора такъв тип почти мистичен възторг може да бъде противоотрова срещу времето, прекрано сред високи залози, стрес и силна конкуренция.

...

Тръгнах да си лягам в полунощ, когато забелязах светлинката в процепа на вратата на спалнята на 18-годишната ми дъщеря Серафина.

"Ще си лягаш ли скоро?" попитах я.

"Просто трябва да приключа с ученето за теста по математика, след като свърша с науката", каза тя с напрегнатия и дисциплиниран глас на човек, който работи отвъд умората.

В гимназиалните години на Серафина се чувствах безсилен да облекча стреса ѝ, докато тя тичаше от репетициите по танци към домашните си и доброволческите ангажименти. Но сега знам какво ми се искаше да бях направил по-рано: да ѝ бях помогнал да открие моментите на благоговение.

Какво е това "страхопочитание"? (Особен вид удивление, което е съчетано с възторг, бел. прев.) Благоговението е чувството, че се сблъскваме с огромни загадки, които не разбираме веднага. Изпитваме подобно страхопочитание към "осемте чудеса на живота" и изобщо към всичко изумително: от това да забележим нечия изключителна смелост и сила до това да изпитаме силата на природата или да се почувстваме извисени от вдъхновяваща музика или от колективното движение на танцуващи хора.

Кратките моменти на възхищение са полезни за нас. Например изследването, което проведохме с моите колеги показа, че децата, които са способни да изпитват възхищение, са по-щедри. Те прекарваха повече време в изпълнението на досадна задача в полза на бежанците и бяха по-склонни да дарят наградата си за участието в проучването - шоколадова закуска или билет за местен музей - на деца бежанци. Възторгът е бил от полза и за самите деца, тъй като ги е накарал да се чувстват по-спокойни и свързани с другите.

След като знаете какво да търсите, не е трудно да изпитате благоговение. Можете да го откриете в отделни моменти от ежедневието - да слушате внимателно гръмотевична буря, да гледате документални филми, да се изумявате на човешките драми в града или да гледате как небето се променя преди нощта. Що се отнася до мен и Серафина, преди тя да завърши гимназия, въведохме нашата нощна разходка, при която ритуално докосвахме един голям кедър, който се извисява нагоре по пътя близо до къщата ни.

Не мислете, че трябва да пътувате до екзотично място или да изучите тънкостите на класическата музика, за да откриете благоговението.

Правете паузи и търсете моментите на благоговение всеки ден, като помагате на младите хора също да ги забелязват. Когато се разхождате, забелязвайте голямото и малкото - короните на дърветата, както и отделните цветя, и стръкчетата трева. Ако съставяте музикален плейлист, добавете песни, които ви карат да се чувствате свързани с големия свят. Започвайте разговорите с отворени въпроси, които насочват към загадки, а не към отговори. Чувството на благоговение е противоотрова за нашето време на високи залози, стрес и силна конкуренция.

Със страхопочитание, удивление и благодарност,

Дахер

...

Дахер Келтнер, професор по психология в Калифорнийския университет в Бъркли и директор на научния център Greater Good, е автор на книгата "Благоговение: Новата наука за всекидневното удивление и как то може да промени живота ви". Той също така е водещ на подкаста The Science of Happiness и преподава онлайн курса "Благоговението в образованието: "Възхищение": "Създаване на учебна среда, която вдъхновява, мотивира и лекува".

Статията преведе Искра Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика