Жители на Крушовица излязоха на протест в защита на училището на държаното в кокошарник момиче

Директорката подала сигнал чрез местен на социалните заради страх от саморазправа от родителите

OFFNews 21 декември 2023 в 10:26 1808 0

Постройката

Снимка Стопкадър: БНТ

Мястото, където е държано детето

Жителите на село Крушовица излязоха на протест в защита на училището, в което е учило държаното в кокошарник 7-годишно момиче, предаде БНТ.

Заради случая беше разпоредена проверка от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето. Тя установи, че от училището, в което детето е учило, не са подавани сигнали до компетентните органи за лошите битови условия за живот на момичето, въпреки наличието на основание за това.

На директора на училището, класния ръководител на детето и учителката му от занималнята са съставени актове за нарушение на Закона за закрила на детето. Установени са пропуски и в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води по отношение на тормоза и насилието в училище.

Местните излязоха на протест пред кметството именно заради наказанията на учителите. Те не искат да обвиняват никого, като настояват справедливост за учителите, които са се грижили за образованието на момичето.

Сигнали за малтретираното дете е имало още в детската градина. Майка на едно от децата в групата му е подала сигнал към детската градина, но и тогава не е имало адекватна реакция.

Оказа се, че сигналът към социалните работници е подаден от директорката на училището Дарина Симеонова чрез местен жител. Причината била страх от саморазправа от родителите на 7-годишното дете. 

"Макар и чрез друго лице, аз подадох сигнала. Потърсихме жител на село Крушовица, който по своята компетентност ни помогна да подадем сигнала. Ние не сме безотговорни, така както навсякъде беше афиширано, не сме неглижирали това което се случва с детето", каза тя пред БНТ. 

Проверка бе разпоредена и от Министерството на образованието и науката. Министърът Галин Цоков проведе среща с учители в училището. На нея преподаватели разказаха, че се страхуват от пастрока на детето

Все още не е ясно какво са показали проверките на социалните, след като бабата на малтретираното момиче е подавала сигнали в продължение на 2 години

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!