Учителите на детето от Крушовица, живяло в кокошарник, се страхували от пастрока му

OFFNews 15 декември 2023 в 17:15 6315 2

срещата

Снимка Пресцентър на Министерството на образованието и науката

Срещата в село Крушовица

Учителите на детето от Крушовица, живяло при изключително тежки условия, обясниха на министъра на образованието и науката Галин Цоков, че са се страхували от семейството и пастрока на детето. Страх имало както у тях, така и у другите хора в селото.

По-рано днес министърът на образованието разговаря и с директора и учителите от ОУ "Христо Ботев" в селото. От училището на 7-годишното момиче твърдят, че то е споделяло, че е бито от пастрока си и живее в помещение, в което има мишки и паяци, но учителите предполагали, че може да преувеличава, и не предприели мерки, посочиха обаче в сряда от Агенцията за социално подпомагане.

"Тук съм преди всичко като човек и колега, за да обсъдим какво можем да променим в цялата система и да не допуснем друг подобен случай", обърна се той към учителите. 

Цоков заяви, че е необходима по-голяма подкрепа за учителите, защото в малките населени места те често се чувстват изоставени. 

"Колегите споделиха, че са виждали притеснителни сигнали, а класната е настоявала с детето да работи психолог", каза още просветният министър.

По думите на министъра пастрокът е отказал 7-годишното момиче да се среща със специалист, а съгласно действащото законодателство психологическа подкрепа не може да се предостави без съгласие на семейството.

"Това поставя въпроса дали не са необходими законодателни промени, защото не трябва да забравяме, че в центъра на всичките ни политики трябва да бъде поставено детето", отбеляза проф. Цоков.

Момичето е било принуждавано от своя доведен баща да живее в потресаващи условия в продължение на година и половина според неофициална информация. То нощувало върху дъски и гуми в кокошарник в имота на пастрока си, хранело се един път дневно, а в помещението, в което живеело, нямало дневна светлина и отопление.

Към момента детето е настанено при роднини, а случая се разследва. Събрани са доказателства за това, че 31-годишният доведен баща е принудил 7-годишното момиче да живее и спи в селскостопанска постройка. Мъжът употребил сила и заплахи върху доведената си дъщеря – нанесъл ѝ побой, душил я и ѝ налагал наказания.

Стана ясно и че бабата на детето Елена Костова е подавала сигнали за нечовешките условия, в които живее внучката ѝ, но институциите неколкократно ѝ отговаряли, че детето не е в риск. 

Министърът се е срещнал със 7-годишното дете и близките му, които вече са поели грижите за него, става ясно от съобщение на МОН. По думите на Цоков момичето се намира в позитивна образователна среда.

Само ден след като стана ясно за случая, детето беше прехвърлено в друго училище. Сега се осигурява допълнителна психологическа и педагогическа подкрепа за по-бързото му адаптиране.

"Предстои на място да пристигнат и представители от мобилната група за психологическа подкрепа от МОН", обясни министър Цоков.

Учителите в новото училище и директорът твърдят, че детето се адаптира добре и днес също е било на училище.

"Важно е обаче с момичето да се работи последователно от специалисти, защото подобни травми остават трайни следи, които не винаги са лесно забележими на повърхността", каза образователният министър.

От вчера е в ход и проверка на Регионалното управление на образованието на Враца, която трябва да установи има ли пропуски от страна на училището и защо по-рано учителите не са сигнализирали отговорните институции. Към момента няма информация кога се очаква да приключи проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

16.12 2023 в 12:01

как можа тази простотия да я изцепиш ве, засрами се

-685

1

Козин Човков

15.12 2023 в 19:04

Детето най-вероятно е незаконна дъщеря на ***нeлия - крушовишката биволица.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика