Трябва ли протестът да се яви на избори с гражданска листа

Последна промяна на 19 декември 2013 в 19:45 1015 10

Дискусията в окупираната Аула на СУ. Снимка: Иво Божков
Дискусията в окупираната Аула на СУ. Снимка: Иво Божков

 

Оставката е само началото. Целта е постигане на морал в политиката. Трябва да се организират редовни консултации и дискусии под формата на мрежи или клубове в София и страната. Трябва да се концентрират ресурсите, за да се създадат независими граждански медии, като гражданска интернет телевизия. Такива примери можем да видим в Украйна.

Това заяви д-р Том Джунс, експерт по история на Централна и Източна Европа, по време на дискусията „След оставката – накъде?”. Дискусията, която се проведе в окупираната Аула на СУ, е съвместна инициатива на три от най-активните и забележими групи в антиправителствените протести – Ранобудните студенти, Протестна мрежа и Преподаватели в подкрепа на студентския протест.

Втората идея, която искам да предложа, е след оставката да се създаде гражданска листа с представители на протестното движение, които да участват в изборите. Всички сме виждали оградата около НС – това е алтернатива как да я преодолеем. Нямам предвид създаване на политическа партия, а по-скоро движение, каза Джунс.

Според него, заплатите на избраните представители от гражданската листа могат да бъдат разпределени за цели на движението, а не за лично ползване. За да се постигне прозрачност на политическия процес, е важно да се изнесе информация за миналото на депутатите. Така ще се справим с проблема с конфликта на интереси, посочи Том Джунс.

Страната не може да се управлява от протести, не трябва да ги институционализираме. Един от въпросите, които се задават често, е каква е гаранцията, че, ако дойде следващото правителство, няма да има пак протест? Аз мисля, че така или иначе всеки може да създаде протест срещу някого. Но видяхме, че когато някой се опита да организира изкуствен протест, резултатите не са еднозначни, заяви доц. Даниел Смилов.

Според него, трябва да сме ревниви за основанията на протеста и да ги пазим.

Много хора си казват: абе, те, следващите ще са пак същите маскари и нищо няма да се промени. Затова тук трябва да присъстват освен протестиращи студенти и фактическите управляващи – дискусията трябва да е с тях, за да се реши под каква форма ще управляват те. Нов момент е Реформаторският блок. В момента те също имат своите проблеми. С тях също трябва да се говори, посочи доц. Смилов.

След оставката трябва да се концентрираме за реализиране на операция „Чисти ръце“. Не мисля, че Ранобудните студенти трябва да регистрират юридически движение, защото това ще доведе до вътрешни противоречия и убиване на идеята, каза от своя страна демонстрантът Цветозар Вълков. 

Марина Юнакова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 22:16

Заглавието на статията е хубав въпрос:))
Може и да трябва. Вярно не знам кому ще да трябва такова нещо, но сигурно има такъв човек. А после работата е проста - трябва, обаче не може. Понеже пиратите нямат лица, нямат имена, нямат идеи. До тук нямаха, и няма откъде да ги вземат тепърва. А шайката кресливи глупаци които се мяркаха отвреме навреме, не стават за чеп за зеле, пък и сами ще се изгризат един друг кой да се облажи, като истински "реформаторски блок", и работата пак ще угасне безславно.
Та така ...

19.12 2013 в 22:10

Това е новината на деня, за която OFFnews засега мълчи:

Хиляди демонстранти блокираха от призори централната част на Брюксел в шумен протест. Според демонстрантите държавните и правителствените ръководители от ЕС ще приемат решения, с които да бъдат продължени ограничителните бюджетни мерки, наложени от кризата и довели до загуба на работни места и понижаване на доходите. Основни улици, където са разположени институциите на ЕС, бяха блокирани. Протестната проява е подкрепена от 40 организации, сред които синдикати, обществени структури, земеделци и др.

Шорошомолските тролчета имат думата:

19.12 2013 в 22:03

....................................................................................
....................................................................................
108. Партия ""Раноблудните студенти – 23 гласа
....................................................................................
....................................................................................

19.12 2013 в 21:44

Хехе, това е като комикс от Факултето. Хитро, ма ако не те затруднява, включи поне още някой персонаж.
Аааа, и си ги събирай тея неща. Един ден може и да ги направиш на комикс или друг вид скеч. :)

19.12 2013 в 21:41

Колегата британски дойде, прочете си словото , прибра си парите и си отиде?!?Може ли от такива глупендери акъл да взимаме?Кой го покани?Не знаехте ли ,че той е забравил кога неговите прадеди са се борили за демокрацията?!?Вярно е,че нас британците ни имат за абуригени!Ама защо ранобудните студенти ще ги взимат за такива?Тая гражданска листа, коя партия ще я приюти за да участва на изборите след оставката?Ми тоя Реформаторски блок ,още не създаден, и вече се изпокараха и разлюспиха?!И то за това кой да води бащина дружина?!?А какво ли ще стане като почнат да "редят "листите???Друга партия не виждам да се жертва за Гражданската листа!Партията на Кунева е най-голямата пречка за да се случи това СИНЬО Обединение!Това не го ли разбраха тия ламтящи за власт адвокатчета от Реформаторите??!!Кунева е Троянския кон в РБ!По-голямата част от истинските сини гласоподаватели няма да гласуват за РБ само поради нейното присъствие!Това го показват и всички социологически проучвания!Иначе Гражданската листа сама на изборите е обречена!Движение или партия без известен и силен лидер няма бъдеще!А тоя британец ,може би по -биха му повярвали ако беше изпял нещо от Том Джонс,напр.Дилайла!!!

19.12 2013 в 21:20

Професор Балкански - МЛЪКНИ БЕ Трол червен!
Никой да не чете на тая гад коментарите! Ако движението на Ранобудните Студенти влезе по някакъв начин в политиката – МНОГО хора ще гласуват за тях! Затова червените боклуци и техните тролове (като Професор Балкански) гледат да навредят на имиджа им! Защото интернет и фейсбук не се купуват!
ДА ЖИВЕЯТ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ !!!
ОСТАВКА !!! ИЗБОРИ !!!

19.12 2013 в 20:56

Ми не просто някой е осрал коментарите от самото начало...

19.12 2013 в 20:23

Ми никъф интерес към тая тема. Явно шорошомолските тролчета сички са на мероприятето за масовка. Нема да си губа времето тук. Пускам си един руски сериал за милицията, и ш'подремна. Обаче не се радвайте - после "I'll be back", хахаха...

19.12 2013 в 20:05

Две цингета си говорят:
– Я глей, майстор-професур Фелацето оди кат насран? И де е трагнал? Да не бега у Евразия?
Пък другото рекло:
– Не, не е насран, и не бега, не е толкоа извратен, там напрао ша го устрелват, без трибунал. Ми,бате Асан Бая-карауй го е онодил като див нерез бела свинкя.
Та е трагнал кам Анимал реску, да го облекчават.

19.12 2013 в 19:54

Гражданската листа с представители на протестуиращото движение трябва да бъде анонимна. Тия и без това никой нито ги знае, нито иска да ги знае. Няма кой да гласува за тях.

И изобщо тоя "Том Джонс" да си прави експериментите на друго място. Тука се провалиха. Некой да му преведе какво означава: "Рибата в морето тигана на печката". И той да се поучи малко от балканската мъдрост.

Ако е дребнобританец, пуснете му " Чае шукарие" - време е да свиква отрано, хахаха...