След оставката – накъде: дискусия в окупираната аула на СУ (на живо)

Последна промяна на 19 декември 2013 в 17:09 4917 12

Входът към окупираната от студенти зала на СУ. Снимка: Сергей Антонов
Входът към окупираната от студенти зала на СУ. Снимка: Сергей Антонов

Днес от 17:30 ч. в Аулата на Ректората на СУ, окупирана от Ранобудните студенти, ще се проведе дискусия на тема „След оставката – накъде?”.

Дискусията е съвместна инициатива на три от най-активните и забележими групи в антиправителствените протести – Ранобудните студенти, Протестна мрежа и Преподаватели в подкрепа на студентския протест.

Говорители ще бъдат Ивайло Динев (Ранобудните студенти), Антоанета Цонева (Протестна мрежа), доц. Даниел Смилов (Преподаватели в подкрепа на студентския протест).

Специален чуждестранен гост на събитието ще бъде д-р Том Джунс, експерт по история на Централна и Източна Европа, с публикации за българското протестно движение и окупацията.

Целта на събитието е да очертае различните перспективи пред протестното движение в периода непосредствено след оставката – какви да бъдат начините на участие на протестиращите в политическия живот, нужни ли са нови форми на организация и какви могат да бъдат те, как да се направи така, че да се оползотворят високият дух на протестиращите и готовността им да работят за коренна промяна на обществения живот.

Намерението на организаторите е това да бъде само първият от поредица дебати по най-важните въпроси пред страната ни, поставени от протеста. Общият им знаменател е как да бъде реформиран политическият модел, с цел преодоляване на криминализацията на държавата, как да бъде укрепено народовластието, какви промени в институционалната структура на обществото са нужни.

OFFNews излъчва на живо дискусията чрез стрийма на блогъра Иво Божков:

 


Broadcasting live with Ustream

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 21:18

старец,безумно си прав..бих добавил ,че ни е нужна рязко засилена помощ от европа,която да не дава пари за нереформирани системи и негодна конституция.нашите искат пари за реформи и крадат.нато спи.какви органи ,какви партньори могат да бъдат бивши ДС -ари.?но двойният аршин идва оттам ,че нашите изнесоха в западните банки десетки милиарди валута ..а пари винаги се търсят ..ресурсният износ на суровини и мозъци в посока запад си тече..евтината работна ръка тук е гарантирана за векове напред..има противоречие в интересите .а от това се възползва нашият андрешковец-властник..

19.12 2013 в 20:16

Накрая се пак шпионите ги фанаха де, спойлър...

19.12 2013 в 20:07

...в един руски сериал за съвецката милиция имам предвид и за органите...

19.12 2013 в 19:01

Реаниматорският блок никога няма да признаят, че са една жалка шепа. Че те не са в положението да поставят условия поради простата причина, че на изборите хората им казаха "Не ви искаме". Защото не ги искат не само българите но и ЕНП която е представител на десните партии в Европа. Всъщност единственото за което се борят РБ са да заменят в парламента "златният пръст" на Болен Сидеров и да изнудват с подкрепата си. В крайна сметка отново ще свършат прекрасна работа на БСП/ДПС като отново не влязат в парламента и напразно разцепят и отклонят десните гласове. Да, със скоростта с която далеч преди изборите почнаха да се отлюспват и разцепват те отново няма да влязат. И като резултат отново ще ни управляват БСП/ДПС/ДС.

19.12 2013 в 18:52

Тъкмо защото непрекъснато мъдрувате "Ама те пак ще дойдат същите" накрая останахте сами. Толкова ли сте тъпи да разберете, че щом сте срещу всички накрая никой няма да ви подкрепя? Първо стигнете до оставката пък тогава мислете за след това. Нещастници.

19.12 2013 в 18:43

Тролиш като тъп папагал! Чети и мисли!
Положението в България се влошава с всеки изминал ден. За да намери изход, следващото управлениеще бъде принудено да е все по-дясно и все по-твърдо. Може и да се стигне до дясна мека диктатура от унгарски тип Орбан. Аз бих препоръчал няколко неща:
1. Лустрация за целия бюрократичен апарат(без чистачи и портиери)
2. Конфискация на капиталите на всички бивши офицери от ДС и бившата висша и средна партийна номенклатура
3. Нова Конституция, в която:
А. Тотално разформироване на съдебната система в сегашния й вид, разтурване на съдилища и прокуратура, но постепенно. Посредством назначени правителствени експерти и чуждестранни съветници, които контролират всяка стъпка на сегашните уроди, работещи в съда и прокуратурата и провеждат стъпка по стъпка реформата. Достатъчно е да приемем като образец американската или германската съдебна система и да я внедрим у нас. Аналогична реформа в правоохранителната система - МВР и полицията. Съд, прокуратура и полиция трябва да работят в синхрон - реформата им също трябва да е в синхрон.
Б. Нов закон за партиите, в който доминира гражданската политическа инициатива и всичките й форми отдолу - нагоре, а влиянието на партийните ръководства стриктно се ограничава, с драконовски глоби за тези, които прехвърлят границата. Изрично се забранява на партийните лидери да редят кандидатски листи - кандидатите за държавни институции се определят чрез вътрешни избори. Всяка доказана връзка на партиите с бизнеса се преследва като престъпление. БСП разтурена - като антинародна партия. Лидерите й на съд - за престъпления срещу човечеството!

Сигурно има и още мерки. Но трябва да са само основни, само десни и само с твърда ръка!
Имаче загиваме! На тази територия ще останат само тъпанари като теб, баш-майсторе, както и цигани и турци. Скоро след това циганите и турците ще овладеят положението, а ти ще си им слуга.

19.12 2013 в 18:27

Поредното промиване на мозъците им ... Добре, че са шепа студенти.