Три протеста за 10 януари

OFFNews 10 януари 2014 в 07:51 8005 15

Вторият протест, организиран от българите, живеещи в чужбина, срещу кабинета
Вторият протест, организиран от българите, живеещи в чужбина. Снимка: Архив

Голям антиправителствен протест се подготвя за днешната знакова дата - 10 януари. На този ден през 1997 г. граждани щурмуваха сградата на Народното събрание по време на управлението на Жан Виденов.

Началото на събитието днес е в 10 ч пред Народното събрание, съобщава създадената за целта фейсук група. Първоначално тя беше озаглавена "Тържествено приключване на мирните протести", но бе докладвана и възстановена под друго име - "Вече го правим и за основните ни свободи. "Явно е, че сме започнали да напипваме начина да вземем оставка от който ги е страх. На 10-и януари ще направим нужното, но този път- няма да приказваме публично всичко, което ще трябва да се направи! Този път трябва да събираме хора още по- усилено от преди, за да не си помисли някой, че събитието е отменено- вас нещо може ли да ви откаже?", пишат инициаторите.

Заради заявките за по-остра форма на протеста се очаква засилено полицейско присъствие и мерки за сигурност в центъра на София.

Днес ще има още два митинга. Единият е на Национална Гражданска Инициатива против корупцията, за честно правосъдие и правова държава и е под надслов "Дайте ни думата да кажем истината за правосъдието в България". В 9 ч митингуващите ще отидат пред БНТ, а в 11 ч - пред Министерството на правосъдието.

Протест ще организира и "Атака". Той започва в 12 ч пред Американското посолство и е по повод годишнина от бомбардировките нас София през Втората световна война. "Атака" иска премахване на паметника на американските бойци, загинали при бомбардировките.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!