Студенти окупираха Техническия университет

Александра Маркарян Последна промяна на 04 ноември 2013 в 16:24 17452 72

И Техническият университет е окупиран. Снимка: NOresharski.com
И Техническият университет е окупиран. Снимка: NOresharski.com

 

Студенти окупираха Техническия университет в София днес следобед. Точно в 15:30 ч. викове "Oкупация" проехтяха в зала 1154 "Проф. Начо Начев" в Ректората на висшето училище.

 Около двадесетина "окупатори" влязоха в аудиторията, в която лекторът проф. Михаил Тодоров провеждаше занятие по математика с първокурсници. Макар че се наложи да прекрати преждевременно лекцията, професорът заяви, че безусловно подкрепя протестиращите студенти и че цяло лято е участвал в антиправителствените протести. Той ги поздрави за смелостта и им пожела успех.

Още двама преподаватели дойдоха да окуражат младежите, появи се и главният секретар на ТУ. В същото  време ректорът на ТУ-София проф. Марин Христов напусна сградата към 16 ч., без да отиде при студентите.

Веднага след като залата бе окупирана, на място дойде зам.-председателят на Студентския съвет Симеон Михов. Той започна да увещава колегите си да не вдигат шум и да не пречат на останалите студенти, както и да не провеждат политическа агитация на територията на ВУЗ-а. "Окупаторите" от своя страна го увериха, че нямат и не са имали подобни намерения, но няма да се откажат от протеста си и аудиторията е безсрочно окупирана.

Не се очаква окупацията да засегне учебните занятия, тъй като планираните в нея лекции веднага бяха разпределени в други кабинети.

Студентите в зала "Проф. Начо Начев" опънаха голям транспарант с надпис "Окупация" и започнаха подписка в подкрепа на протеста. На вратата бе разлепена и приетата днес декларация от протестиращите възпитаници на ТУ. В нея се казва, че те подкрепят колегите си от Софийския университет и настояват за оставка на кабинета, разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори. Студентите се обявяват срещу беззаконието и престъпността в държавата, срещу бедността, корупцията и етническите вражди. Те призовават за морал в политиката и прозрачност в управлението на следващите правителства. 

Протестиращите студенти помолиха и за помощ по време на окупацията - нужни са им най-вече одеяла, защото залата е студента, а също и храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2013 в 09:42

хахах да. няма да смеят даже на смъртното си легло да си признаят, че са писали тука против протеста хахаха верно.

05.11 2013 в 09:41

опа опа... коректора губи психическа стабилност. кажи ми сега да си седя в Израел и да не се бъркам и да ти извадя черното дробче с лъжица... хахаха

05.11 2013 в 09:30

ти къде ще видиш ореховката премиер в германия, пеевски шеф на бнд в германия. айде земи се у ръце и си пий лекарствата молим ти се да не дойде лошия чичо доктор с големата спринцовка.

05.11 2013 в 09:29

какво се хабиш да им обясняваш. то се обяснява на разумни хора ако и да не споделят твоята позиция. те са тук да серат. особено поля щото поради някои анатомически особености е пригодна (мускулът стегач на дебелото черво познат с латинското си име сфинктер е доста разхлабен и пуска материал много)

05.11 2013 в 09:25

Да не би да риташ крака ми с главата си като оня гламак в неделя в докторската? хм? мислиш ли че му беше приятно когато мучеше със счупеното си чене да спра да го бия?

05.11 2013 в 09:15

коректоре, къде са студентите бе? хахахаха мамин златен. не само пари ами ще ви люти на дупетата като ви приложа жезъла на Мойсей отзад. хахахаха шубета такива. даже ви е страх да се покажете - единствено тупаните на сидера излъгахте да ходят в неделя в градинката... и съответно един двама да ядат бой.

05.11 2013 в 09:09

аз се чудя ти кога пристигна в Сточна гара на работа? Студент ли си? Ти въобще виждал ли си ВУЗ (изключвам ЮЗУ и разни славянски и татарстански университети) отвътре? Знам, че трябва да плащаш хероина на децата си иначе ще изкраднат всичко от вас ама пробвай да си намериш нормална работа.

05.11 2013 в 09:07

ами ела ги изключи шушенце. заповядай..

05.11 2013 в 09:07

хахаха смешко

05.11 2013 в 09:06

Всъщност Поля е сглобена в секретна руска лаборатория от частите на мъртви руски офицери и български старшини. За това е такава умница.