''Срам! Иван Гешев и Джовани Фалконе не може да бъдат поставени в едно изречение'' (видео)

OFFNews 23 май 2023 в 22:16 3568 0

Кирил Петков също се включи в шествието

Снимка Правосъдие за всеки

Кирил Петков също се включи в шествието

Десетки демонстранти се включиха тази вечер в шествие в центъра на София под надслов "ENTER за съдебната реформа СЕГА!".

Организатор на протеста е гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Шествието започна от Народното събрание и завърши пред Съдебната палата.

"Правосъдие за всеки" настоява за констутиционна реформа, с която да бъде решен проблемът с главния прокурор и с политическите влияния и мнозинства във Висшия съдебен съвет.

Днешната дата на шествието е избрана заради 31-вата годишнина от убийството от Коза Ностра на италианския антимафиотски прокурор Джовани Фалконе, съпругата му и трима от телохранителите му в бомбения атентат в Капачи през 1992 г.

"Нашият главен прокурор, който е на поста от три години и половина, а преди това бе ръководител на Специализираната прокуратура, е удостоен три пъти с наградата "Джовани Фалконе" от една благоевградска фондация, без да е постигнал нито една осъдителна присъда по висшите етажи на властта и без да има внесен нито един годен обвинителен акт на това ниво. Този срам трябва да бъде прекратен. Иван Гешев и Джовани Фалконе не може да бъдат поставени в едно изречение и в един смисъл!" - заявиха от „Правосъдие за всеки“.

Организаторите на протеста съобщиха, че ще изпратят писмо до сестрата на покойния Фалконе, която е и председател на фондацията на негово име, с което да я уведомят, че главният прокурор Иван Гешев е получавал три пъти наградата „Джовани Фалконе“.

Освен съдебна рефрома, протестиращите искат и помилване на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също се включи в шествието. Той каза пред множеството, че най-вероятно в петък народните представители ще гласуват закона, свързан с механизма за разследване на главния прокурор. Петков определи това като "малка, но реална промяна", съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!