Ръководството на СУ обмисля съдебен иск срещу окупаторите

OFFNews 28 януари 2014 в 09:46 10157 22

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев е назначил комисия, която да провери дали има нанесени повреди по време на втората окупация на Ректората.

Днес стана ясно, че студентската окупация пада напълно. Студентите обаче се заканиха да продължат протестните си действия по друг начин. 

"Заради окупацията сме претърпели загуби и има престъпление - беше обсебена публична собственост и сме длъжни да реагираме, дори да няма щети и нека да оставим на юристите да преценят дали ще има съдебен иск", заяви проф. Илчев, цитиран от Дарик. 

Той обаче добави, че към момента не знае дали има повреди в Ректората на СУ.

"Ще предприемем и мерки, за да ограничим възможностите за следващи окупации на СУ, след като има хора, които не се стесняват да използват Алма матер за политически цели", каза проф. Илчев.

"Софийският университет имаше много по-добра охрана преди Симеон Дянков да ни намали бюджета с 35 процента", коментира ректорът. Проф. Илчев отбеляза, че добрата охрана струва пари.

По-рано днес окупаторите излязоха с декларация, в която призовават са създаването на общ протестен фронт. Те изразяват разочарованието си от липсата на подкрепа в обществото.

Искрено се надявахме тази окупация да вдигне хората, да привлече студенти, протестиращи, партии, всички за един общ, решителен протест срещу правителството и парламента, които според нас, а и мнозинството от хората в страната, са делегитимирани и вредни. Не откликнаха достатъчно хора на тази наша инициатива, затова благодарим на всички, които са ни подкрепили, и излизаме, но продължаваме да работим заедно с всички, които споделят нашите искания за ОСТАВКА и нови избори;

Призоваваме всички демократични, опозиционни партии, протестни мрежи, организации, граждани да се обединят в общ фронт до предизвикването на нови избори. След това всеки да гласува за партия по негов избор – този общ фронт не означава задължителна следизборна коалиция или взаимодействие;

Призоваваме всички протестиращи да се координират за провеждането на голям протест пред парламента;

Убедени сме, че никой няма право на бездействие в ситуацията, в която е страната в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!