Протестиращи се опитаха да влязат в Общинския съвет в Пловдив заради паметника ''Альоша'' (снимки)

Забелязват се и руски знамена

OFFNews 17 януари 2024 в 12:40 3620 20

протестът

Снимка БГНЕС/НАТАША МАНЕВА

Протестът пред сградата на общината в Пловдив

Десетки протестиращи се опитаха да влязат на заседанието на Общинския съвет в Пловдив заради паметника "Альоша". Жители на града под тепетата се събраха пред сградата на Общината, след като двама съветници от ДСБ внесоха предложение монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, предаде Нова ТВ.

Стигна се до напрежение, когато събралото се множество опита да влезе в залата, но полицията спря демонстрантите. Днес трябваше да се разглежда предложението за преместване на паметника, но точката не е включена в дневния ред на сесията.

Протестиращите носят плакати с лозунги "Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко", "История с референдум не се пази", "На кого пречи символът на града "Альоша", "Аз съм Альоша" и "В Общинския съвет няма място за нацисти".

Забелязват се и руски знамена. 

Преди седмица общинските съветници от "Демократи за силна България", част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, Владимир Славенски и Йоно Чепилски внесоха предложение за преместването на Паметника на съветската армия в Пловдив до края на годината.

Граждани на Пловдив се обявиха против тази идея. Според тях монументът е символ на града и мястото му е на хълма.

"Г-н Славенски не предлага дебат, а решение – Общинският съвет да гласува демонтаж на монумента. Това е недопустимо. Събрали сме се, за да заявим ясно мнението си", каза протестиращ, който допълни, че това е подмяна на паметта.

В Пловдив днес отидоха Георги Свиленски, Кристиан Вигенин и Мая Манолова. "Не разбирам защо този паметник дразни част от политическите формации. Паметниците не бива да се премахват, може да се осмисля тяхното значение и това, което те изразяват", коментира Вигенин.

Манолова от своя страна заяви, че е там, за да се противопостави "на опитите на сглобката да продължи рязането на паметници, рязането на българската история". 

Въпреки гражданското напрежение вносителите на предложението няма да го оттеглят. По думите на общинския съветник Владимир Славенски основният мотив за предложението е, че "Альоша" символизира тежък период от българската история. Идеята за преместването ще бъде разгледана, след като общината изготви финансово и техническо становище.

Представители на БСП в Общинския съвет заявиха, че позицията им е заявена в декларация, която днес ще бъде прочетена отново. Те са "за" запазване на всички паметници у нас и "против" видоизменянето им.

Според кмета на Пловдив не Альоша, а други са по-важните проблеми за решаване. "Транспорт, ремонти, почистване. Иска ми се до повдигаме теми, които са проблем реално за града, а не такива, които политизират настроенията", заяви Костадин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

21

БотоксПутю

21.01 2024 в 20:57

Мястото на Альоша е при Альошовците, а не на Бунарджика.

305

19

Старик

17.01 2024 в 16:11

Хитлер също е История!

305

18

Старик

17.01 2024 в 16:08

Гадове, мръсници долни безсродни, МАРШ в Коми дето ви са гноясалите сърца и мозъци, леш русоробска антибългарска, дърти ПРЕДАТЕЛИ и си вземете мелезите дето сте донесли от Коми и подобни!!!! Оставете си и Личните Карти и Паспорти на които има Знамето на ЕС!

305

17

Старик

17.01 2024 в 16:05

Тия същите безсродни Л.йн.ри Редовно Поругават ПАМЕТНИКЪТ на ВЕЛИКИЯТ СТАМБОЛОВ!!

Альоша Ваш, но Цимента Наш!! Паметник на СЪЕДИНЕНИЕТО на мястото на руZкия съветски болшевишки Кърволак ОКУПАТОР!!!!! А тия да се прибират в Коми при родата си, чемодана.!.....

12078

16

edin slep

17.01 2024 в 15:47

Като ще се правят на спонтанно организирани, да бяха направили ръчно плакати. Тези са винили и то от един и същи "дизайнер" :)

345

15

Джендо Джедев

17.01 2024 в 14:56

За тия щом някакъв окупаторски фетиш, побит преди 65 години им е символ на град на 3000 години - ясно колко им е акълът.

788

14

jorj

17.01 2024 в 14:55

Червените езичници да заминават за варварската московя, барабар с тотема си! Тези антихристиани нямат място в България!

723

13

user4eto

17.01 2024 в 14:52

Тия комуняги са написали думичката "история" в лозунгите си, говорят за памет ... Сигурен съм, че 90% от тях не познават българската история. Останалите 10, просто получават пари за да работят против родината си.

2099

12

Mateevk

17.01 2024 в 14:51

Ама като се замисли човек по-дълбоко, прави са хората! Фалшива история се пази с лъжи!
 
X

Да помогнем на украинските деца!