Протести заради горивата: Шофьори блокираха магистрала 'Тракия'

Няма как държавата да повлияе на цените им, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Георги Савчев 27 октомври 2018 в 18:06 3243 2

Стотици шофьори се включиха в протестите срещу поскъпването на горивата. Те започнаха в 15 ч. и се проведоха в различни градове на България, предаде БНР. По повод недоволството на хората министърът на енергетиката коментира, че държавата няма как да повлияе на цените на горивата.

Протестите

В Бургас близо 150 шофьори се движиха в 3-километрово автошествие с маршрут от изхода на града към квартал "Ветрен". Полицията предупреди, че блокирането на магистрала "Тракия" е недопустимо и въпреки това шофьорите го направиха за около 10-15 минути.

Движението бе отбивано по обходен маршрут в района на град Българово.

"Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът - с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста пред БНР.

Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

За последните 3 години това е вторият протест в Бургас.

Шофьори от Варна също протестираха. Те се събраха на паркинг на търговска верига и поискаха премахване на монопола в търговията с горивата.

В Пазарджик автошествие от стадион „Георги Бенковски“ ще премине през централната част на града. В момента най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

Блокади на пътища се очакват и в Пловдив.

В Хасково протестиращите се събраха в 17 часа на площад „Свобода“.

Коментар

Държавата няма механизми, с които да влияе върху цените на горивата, коментира енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. 

"Не смятам, че протестите срещу цените на горивата са насочени срещу държавата, тъй като този пазар е напълно либерализиран", каза тя и допълни, че такава либерализация се очаква и по отношение на цените на електроенергията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

28.10 2018 в 09:03

Ексклузивно: веднага след протестите Валентин Златев си го премести.

15914

1

поп Дръвчо

27.10 2018 в 19:32

Задават се още отстъпки към Лукойл и затягане на монопола им