Протестът на полицаите: Ако не се изпълнят исканията ни, ще излезем по време на председателството

OFFNews 22 октомври 2017 в 13:11 4971 3

Снимка БНТ

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим с протестите си по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", каза - Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от "Фокус".

„Днешният протест е част от програмата за протестни действия, която ние оповестихме още в началото на юли. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ние ще продължим по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, каза Попов.

Той допълни, че неглижирането на проблема със заплащането на служителите на МВР "минава всякакви граници".

Илия Кузманов, зам.-предс. на УС на СФСМВР, пък заяви пред БНТ, че обещаните 55 млн. лева не стигат. По думите му сумата не е официално предложена, а полицаите чули за нея чрез медиите. Той заяви, че парите не отговарят на искането на служителите на реда за 15 на сто увеличение на заплатите.

"Логиката е много ясна - осигуровките ще погълнат около 25 млн., големият обем извънредния труд по председателството също ще отнеме. Това не кореспондира с казаното от министър Радев, че това е 5%-но увеличение. Това не кореспондира с нашите искания", заяви той.

В 12.30 започна протестно шествие от сградата на МВР, а в 13.00 ще стартира и протестен митинг пред сградата на Народното събрание.

Днес пък вътрешният министър Валентин Радев заяви, че 15% увеличение на заплатите може да бъде достигнато догодина и то само за някои служители, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че тази седмица предстои да се проведе извънреден съвет за социално партньорство между синдикатите на МВР и ръководството, за да се стигне до решение на проблема. Министърът допълни, че държавата ще се опита за изпълни повечето от нещата, които искат протестиращите.

"Аз им казвам - да, сигурно ще има 15, но на някои. На някои ще има 10, на някои 2, на някои 1. Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват - на терен“, каза вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

23.10 2017 в 08:27

Осен това повечето от вас правят по една заплата на смяна от рекет!!!

6947

1

theprofet

23.10 2017 в 08:26

Кви искания бе, вие работите ли нещо в полза на гражданите?!? Ходете при шефа си в Бояна да протестирате... пред сараите!!!!