Президентът не изключва възможността да направи партия

OFFNews 13 ноември 2020 в 21:54 8315 3

В интервю за предаването "Панорама" на БНТ президентът Румен Радев не изключи възможността да направи партия.

Зависи от обстоятелствата, коментира държавният глава.

Попитан дали ще прави партия, докато е президент, Радев каза само, че има ясни конституционни задължения.

Факторите са време, обстоятелства, много неща, изброи той.

Моята партия е партията на почтените българи - демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява, е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете, обърна се Радев към водещия на "Панорама" Бойко Василев.

Президентът припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

"Смяната на този режим е належаща"

Не аз, а хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Тежко е да се поеме наследството на Борисов, но смяната на този режим е належаща, категоричен е Радев.

На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира:

"Нима г-н Борисов управлява с парламент? Изобщо означава ли за него нещо парламентът?".

Има обратна ситуация - вместо парламентът да контрорира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде, да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента, коментира Радев.

Промяната в България е невъзможна без българските социалисти 

Причината да се разделя с г-н Методиев (началника на кабинета на президента - б.р.) не е празненството на социалистите. Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа.  Аз съм убеден, че промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора от ляво. И мисля, че българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се поддадат, заяви президентът.

Според него има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига.

Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена, отбеляза Радев.

Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент - с очакване да се противопоставя на статуквото, на корупцията и беззаконието. И аз не съм се отклонил от това си обещание, както и те – редовите социалисти и ръководството, не са ме оставили сам в битките, за което съм признателен, заяви още държавният глава.

Президентът за кризата с коронавируса

Не трябва самият дебат за коронавируса да се партизира. Не трябва да търсим от него политически дивиденти. За да преодолеем това изпитание, се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото те ни струват скъпо. Изисква се да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, категоричен е Радев.

Правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда. И затова си мисля, че тук в никакъв случай не трябва да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. В тази ситуация развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството, каза президентът.

Други държави разгърнаха масово тестване. И то безплатно - каквато е препоръката отдавна към нас. Един милион теста се правят на седмица в Германия. Ние от началото на пандемията имаме малко над 800 000 теста, но не 800 000 човека - нали правите разлика, отбеляза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

14.11 2020 в 01:55

Order, къде видя достойнство, в това да лъжеш и да мажеш при положение че си бил предупреден с СМС че си имал контакт с заразен от COVID и ти да хукнеш да заразяваш световни лидери ? Или в това да оредиш любовницата си на две служби и после да мънкаш по тел да ти прикривт далаверите ? Или съветниците ти да търгуват с влияние, информация и държавни тайни и ти нищо да не правиш ? Ако на това викаш българско достойнство явно сме от различни Българии.

706

2

order

13.11 2020 в 23:17

Достоен българин....дерзай Генерале!!!
ОнУЙ не смее даже и на работа да дойде повече от три месеца!!!

1894

1

Sashkavas

13.11 2020 в 22:14

Мокри сънища, празно чекмедже и една куха глава. Жалка човекоподобна карикатура
 
X

Да помогнем на украинските деца!