Правосъдие за всеки: Европа трябва да знае, че искаме оставката на ВСС

OFFNews 16 декември 2020 в 20:14 1427 0

Снимка FB/ Правосъдие за всеки

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който се провежда всяка сряда пред Съдебната палата, тази вечер обеща да поиска оставката на членовете на ВСС с петиция до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и до Венецианската комисия.

Протестът тази вечер започна с песента "Let It Be", като адв. Петромир Кънчев заяви, това не е случайно:

"Последно слушахме тази песен по време на заглушаването на БНР, днес ще я слушаме, защото ще си говорим за свободата на словото."

След това организаторите припомниха речта на Лозан Панов от 2015 г., която демонстрантите аплодираха.

Адв. Кънчев допълни, че вече пет години всички от Инициативата защитават ценностите, за които Лозан Панов говори в речта си.

Адвокат Емил Георгиев определи речта на Лозан Панов като "пророческа".

Георгиев отбеляза, че т.нар. "списък с врагове на правосъдието" всъщност е "списък с врагове на ВСС", в който на първо място е Лозан Панов. В т.нар. "списък" влизат хора, които са си позволили да критикуват ВСС, а заклеймяването им нарушава свободата на словото.

Адвокат Георгиев каза още: "От нас зависи да се преборим за тези ценности, за победата. Ако един ден успеем, ще го направим заедно. От нас зависи."

Велислав Величков съобщи, че от Инициативата ще подготвят писмо, в което ще изброят проблемите в правосъдната система. Той допълни: Ще поискаме оставката на ВСС пред Европейската комисия. Освен подписката, ще направим и онлайн петиция и отворено писмо, които ще изпратим до комисията LIBE и Венецианската комисия.

Всеки, който желае, може да се включи в подписката по време на протеста следващата сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша