''Правосъдие за всеки'' подготвя подписка до Венецианската комисия

OFFNews 09 декември 2020 в 20:48 1790 0

Снимка FB/ Правосъдие за всеки

Тема на протеста на инициатива "Правосъдие за всеки", който се организира всяка сряда пред Съдебната палата, тази вечер беше предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. И по-конкретно - възможността главният прокурор сам да избира кой да го разследва.

От "Правосъдие за всеки" подготвят подписка срещу предложените промени в НПК, която ще бъде изпратена до Венецианската комисия.

Адвокат Велислав Величков призова протестиращите да се включат в подписката следващата сряда.

"Властта се опита да отговори на критиките на Венецианската комисия чрез нелепото предложение главният прокурор сам да си избира кой да го разследва." - отбеляза адвокат Петромир Кънчев.

Николай Неделчев, който заведе и спечели дело за отказан достъп до обществена информация по аферата "Цумгейт", определи предложените промени като "Параграф 22". 

Отец Дионисий също подкрепи протеста на "Правосъдие за всеки". Той призова за "постоянство и оставка".

Адвокат Велислав Величков заяви, че "бездействието на правосъдието и избирателното правосъдие влияят на всички."

Според него предложението за промени в НПК е в разрез с препоръките на Венецианската комисия за независим орган, който да разследва главния прокурор.

Величков допълни: "Тези промени няма да бъдат приети и това е ясно, но с тях се печели време, същото беше и с предложението за нова конституция - ясно е, че нямаше да мине, но се спечели време."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!