"Правосъдие за всеки": Локдаун е модерната дума за нова конституция

OFFNews 25 ноември 2020 в 20:15 2692 0

Снимка FB/ Правосъдие за всеки

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който се организира всяка сряда пред Съдебната палата, тази вечер премина под мотото "Повече така не може". 

Адвокат Велислав Величков коментира проекта за нова конституция, който беше отхвърлен от депутатите днес. Величков заяви: "Планът на Баце се провали. Тъжен ден за българската демокрация. Но днес вече не им е нужна нова конституция, защото си имат локдаун. Локдаунът е новата, по-модерна дума, за нова конституция", като намекна за мекия вариант на ограничения заради коронавируса. Той допълни: "В държавата има не само зарази, но и политическа чума, начело със законодателната и изпълнителната власт." 

Величков прочете и поздравителен адрес от Даниела Кузманова и Румен Бояджиев от ФСБ, които подкрепиха исканията на Инициатива "Правосъдие за всеки."

Адвокат Емил Георгиев заяви, че "гневът на хората трябва да бъде впрегнат, той трябва да бъде градивен, защото повече така не може." Адв. Георгиев допълни, че протестът ще продължи, докато целта - правосъдие за всеки, не бъде изпълнена. 

От БОЕЦ съобщиха за новата си инициатива - "Часът на гражданина". От организацията призоваха хората, които не могат да бъдат на площада, всяка вечер в 19:00 ч. да скандират "Оставка", а ако са в автомобилите си - да спрат и да натиснат клаксоните си.

Адвокат Росен Рашков коментира бездействието на институциите в последните няколко месеца и последвалия хаос в здравната система. Той коментира, че "да твърдиш, че втората вълна на коронавируса е изненадваща е равнозначно на изненадата от снега през декември." Рашков заяви: "Повече така не може. Останете будни. Моментът за промяна идва. Изборите идват."

Адв. Величков коментира: "Датата на изборите обаче не е ясна. С нов локдаун те могат да бъдат отложени, но ние не трябва да се откажем от правото си на глас, защото това означава да се откажем от свободата си." И допълни: "130 протеста пред сградата на Народното събрание и 10 седмици протести тук не бяха достатъчни, за да бъдат изпълнени исканията ни. След повече от четири месеца протести те не успяха да ни откажат нито с нова конституция, нито с полицейско насилие, нито с предложения локдаун. Опитват се да удавят решимостта ни за промяна с нов локдаун. Подкрепяме медиците, санитарите и всички на първа линия, но не можем да подкрепим престъпното бездействие на политиците, които не подготвиха здравната система за втората вълна на коронавируса. Животът и здравето ни са изложени на риск, докато такива хора ни управляват. Ние не можем да ги оставим на власт."

По традиция протестът завърши със запалването на светлините, след което шествието се насочи към Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови